Miben segíthetünk?

Hétfői Hírek

Hétfői Hírek
2021. február 8.
Összegyűjtöttük, mi történt Pilisvörösváron, illetve a várost érintően a múlt héten.

BETEGEMELŐ LIFTET KAPOTT A VIRGONC GYERMEKHÁZ 

Elektromos betegemelő liftet kapott a Pilisvörösváron működő Virgonc Gyermekház. A több százezer forintot érő készüléket Brezovszki Dénes adományozta az intézménynek. A vállalkozó dr. Fetter Ádámmal látogatott el kedden a gyermekházba, ahol már hetek óta használják a 150 kilogramm teherbírású szerkezetet. Ahogy arról beszámoltunk, a polgármester december elején, a fogyatékkal élők világnapja alkalmából járt először az intézményben, hogy gyümölccsel és szaloncukorral lepje meg a dolgozókat, illetve az ott ellátott gyerekeket, fiatalokat. Az említett napon került szóba a szerkezet, miután a polgármester azzal a kérdéssel fordult Flórné Csík Éva alapítótaghoz és Ács Katalin intézményvezetőhöz, hogy mire lenne leginkább szükségük. Azt a választ kapta, hogy egy betegemelő megkönnyítené a munkájukat, ugyanis fizikailag igen megterhelő a gyerekek mozgatása. Dr. Fetter Ádám akkor megígérte, igyekszik minden követ megmozgatni, hogy hozzájuthassak a géphez, végül általa értesült a helyzetről Brezovszki Dénes. A vállalkozó felajánlásának köszönhetően pedig az intézmény dolgozói már karácsony előtt használatba vehették az új készüléket.

A HARMADIK FÁZISBAN AZ OTLÁSI TERV, VISSZAVEZETIK AZ EGYNAPOS ELLÁTÁSOKAT 

Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós a kedvező járványügyi helyzetre tekintettel engedélyezte az egynapos ellátások visszavezetését, ez alól csak a szájsebészeti és fül-orr-gégészeti beavatkozások jelentenek kivételt – jelentette be Müller Cecília múlt szerdán az operatív törzs tájékoztatóján. Ehhez előjegyzés szükséges, illetve feltétele egy 72 órával korábbi negatív PCR teszt, valamint a beavatkozás napján egy gyorsteszt elvégzése. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az egészségügyi intézmények munkatársai az oltópontokon is feladatokat látnak el, így csak annyi pácienst tudnak előjegyeztetni, amennyit az adott intézmény kapacitása elbír. Az országos tisztifőorvos beszélt arról is, hogy megkezdik az otthonukban tartózkodó 89 felettiek oltását. Figyelembe véve a rendelkezésre álló vakcina mennyiségét, kezdetben minden háziorvosi praxisban 10-10 ember kaphatja meg a Moderna oltást, és praxisonként további hat-hat idős személy Pfizert az oltópontok valamelyikén. Arról, hogy kik jutnak hozzá első körben a koronavírus elleni vakcinához az érintettek közül, a háziorvos dönt, illetve döntött.

MEGKAPTÁK A KORONAVÍRUS ELLENI OLTÁS MÁSODIK DÓZISÁT AZ EGÉSZSÉGÜGYI DOLGOZÓK PILISVÖRÖSVÁRON 

Megkapták az alap- és járóbeteg-ellátásban, a szociális intézményekben, valamint a védőnői szolgálatban dolgozók a Covid-19 elleni védőoltás második dózisát. A pilisvörösvári önkormányzat a Szent Margit Kórházzal közösen szervezte meg a vakcinázást a Pilisvörösvári Szakrendelőben. Az első oltás után az érintettek már 60-70 százalékos védettséget szereztek, a második Pfizer-adagra 21 napot kellett várniuk , amely már 90-95 százalékos védelmet nyújt számukra. Akik megkapták a vakcinát, egy esetleges koronavírus-fertőzéskor enyhébb vagy tünetmentes lefolyásra számíthatnak. Mint ismert, a Pilisvörösvári Szakrendelő február 1-től oltópontként működik, ahol szakavatott, oltási gyakorlati tapasztalattal rendelkező munkatársak várják az oltás felvevőit.

ÖTÖSRE "VIZSGÁZOTT" PILISVÖRÖSVÁR ÖNKORMÁNYZATA AZ ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK ELŐTT

Ötös, azaz a legjobb értékelést kapta Pilisvörösvár Önkormányzata az Állami Számvevőszék által lefolytatott ellenőrzésen.  A vizsgálat célja a közpénzügyi helyzet javítása, a közpénzt használó és közvagyont kezelő szervezetek szabályozottságának, korrupció elleni védettségének, illetve átláthatóságának fejlesztése, lényegében az egyes önkormányzatok működését övező közbizalom további erősítése.  A vizsgálatot 2020 elején kezdte meg a számvevőszék a fenti szempontok alapján, amelynek eredményeként osztályozták is az önkormányzatokat egy 1-től 5-ig terjedő skálán. Az 1-es jelenti a legmagasabb, az ötös pedig a legkisebb korrupciós kockázatot. A Pest megyei települések csaknem 57 százaléka kapta a legmagasabb osztályzatot, ez összesen 106 önkormányzatot jelent, további ötven 4-es, tizennégy 3-as, négy 2-es, tizenkettő pedig 1-es értékeléssel zárta az ellenőrzést. Az önkormányzatok és hivatalaik országosan 4,3 átlag osztályzatot értek el, ez igaz Pest megyére is.

RÉSZLEGES FELÚJÍTÁS A VÖRÖSVÁRI SZAKRENDELŐBEN

Megújult a Pilisvörösvári Szakrendelő laboratóriuma, a reumatológia, a gipszelő és a teljes sebészet. A laborhoz kapcsolódik egy új vizesblokk, amely egyben vizeletmintavételi részleg. Emellett renoválták a mentőállomásra átvezető első emeleti átjárót is. A megújult területet dr. Fetter Ádám polgármester, dr. Kóti Tamás igazgató és Heidt Éva megbízott igazgató közösen járta be.

KVÍZZEL KÉSZÜLT A VÖRÖSVÁRI KULTÚRHÁZ A MAGYAR REJTVÉNYFEJTŐK NAPJÁRA 

Kvízzel készült a Vörösvári Kultúrház a magyar rejtvényfejtők napja apropóján. Az említett napot 2007 óta tartják nyilván, és azért éppen február 3-án, mert 1957-ben azon a napon jelent meg a Füles rejtvénymagazin, amely a feladványok mellett tartalmazott képregényeket, vicceket, illusztrációkat és karikatúrákat is. Aki szeretné kitölteni a kvízt, keddig megteheti ide kattintva: http://bit.ly/rejtvenyfejtok_pvvar. A játék lezárását követően a helyes megfejtők között kisorsolnak egy példányt a Nagy rejtvénykönyvből.

ÚJRAÉLESZTÉS A 10-ES FŐÚT BETONJÁN

Vezetés közben állt le egy 60 év körüli férfi szíve múlt csütörtökön, a 10-es főúton. Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása emberfeletti küzdelemnek lehettek tanúi, akik Pilisvörösváron közlekedtek. A férfit a többi autós emelte ki a kocsijából, majd a mentésirányító instrukciói alapján megvizsgálták és megkezdték az újraélesztését. A mentők perceken belül a helyszínre értek, hozzájuk újabb és újabb egységek csatlakoztak. „Elhivatott bajtársaink, csaknem másfél órán keresztül küzdöttek teljes útzár mellett a férfi életéért, amit a bámészkodók türelemmel, reménykedve figyeltek” – írta a mentőszolgálat.  Az autóst végül stabil állapotban szállították kórházba, ahol azonnali életmentő beavatkozáson esett át.

MEGKEZDŐDÖTT AZ ÓVODAFELÚJÍTÁSI PROGRAM

Megkezdődött az óvodafelújítási program Pilisvörösváron, elsőként a Zrínyi utcában 40 millió forintos önkormányzati fejlesztés keretében, miután a város tavaly nyáron sikeres pályázatot nyújtott be. A megbízott vállalkozó szombaton látott neki a munkálatoknak.  A tervek szerint egy hónap alatt kicserélik a folyosói radiátorokat, valamint felújítanak négy vizesblokkot. Az épület egyes részeit szakaszosan fogják lezárni, ez a gyerekek elhelyezését nem befolyásolja, vagyis nem kellett megvárni a nyári zárva tartást a munkálatokkal. Augusztus végéig a Zrínyi utcai intézményen kívül a másik négy tagóvodában is megvalósul a napelemes rendszer telepítése, amellyel a jövőben csökkennek a fenntartási költségek. A cél, hogy kényelmes, higiénikus és korszerű körülmények fogadják a gyermekeket és az óvodai dolgozókat.

Új KUTYAÜRÜLÉK-GYŰJTŐ EDÉNYEKET HELYEZTEK KI A VÁROSGAZDÁK

Új kutyaürülék-gyűjtő edényeket helyeztek ki a városgazdák Pilisvörösvár több pontján. Utoljára tavaly februárban kerültek szemetesek ebből a célból a Nagy-tó, vagyis a futópálya körüli területre. Múlt ősszel a Vörösvári Hírek Facebook-oldalán zajlott egy, a lakosság igényeit felmérő szavazás arról, hogy hol lenne leginkább szükség ilyen edényekre. Az onnan érkező visszajelzések alapján a napokban tíz kutyaürülék-gyűjtő kapott helyett a Templom téren, a Vásár téren, a Búcsú téren, a Hősök terén, a ligeti templom előtti területen, a szabadságligeti vasútállomásnál, az Erdei kápolnánál, a Levendula téren, a Bányász emlékűnél, valamint a Görgey utca parkos részén.

TŰZ ÜTÖTT KI EGY MUNKÁSOK ÁLTAL LAKOTT HÁZBAN PILISVÖRÖSVÁRON

Tűz ütött ki Pilisvörösvár ligeti részén pénteken késő este. Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a lángok egy körülbelül száz négyzetméteres épület konyhájában csaptak fel, berendezési tárgyak égtek csaknem öt négyzetméteren. A helyszínre a fővárosi hivatásos, valamint a pilisvörösvári önkéntes tűzoltók vonultak, akik egy vízsugárral eloltották a tüzet. A munkások által lakott, Szondi és az Ősz utca sarkán található épületből több gázpalackot is kihoztak. Dr. Fetter Ádám polgármester kiment a helyszínre, miután szükség volt lakosságvédelmi intézkedésre. Négy ember elszállásolásáról az Önkormányzat gondoskodott volna, ám a Gondola panzió nem fogadott el fizetséget azért, hogy az érintettek náluk töltsék az éjszakát. „Köszönjük a nagyvonalú felajánlást” – mondta Strack Bernadett alpolgámester.

MEGTÖRTÉNT A PILISVÖRÖSVÁRI TANUSZODA TERÜLETÉNEK MŰSZAKI ÁTADÁSA 

Megtörtént hétfő délelőtt a pilisvörösvári tanuszoda területének műszaki átadása. „Egyre közelebb a cél, 15 év után hamarosan végre megkezdődhet az uszoda építése” – mondta dr. Fetter Ádám polgármester. Részletesebb beszámoló, pontos adatok ezzel kapcsolatban később várhatók.

ÚJ KONYHAI GÉPEKET KAPOTT A PILISVÖRÖSVÁRI FŐZŐKONYHA 

Új konyhai gépeket kapott a pilisvörösvári főzőkonyha. Az eszközöket a város Önkormányzata vásárolta több mint bruttó 4,9 millió forint értékben, hogy nagyobb kapacitással és korszerűbb technológiákkal készülhessenek az ételek, valamint, hogy helyben sütött és változatosabb fogásokat kínálhassanak az esetleges kitelepüléseken. Utóbbi, újonnan beszerzett eszközök közé tartozik egy asztali fritőz, egy gofrisütő és egy gázpalackos szeletsütő, illetve egy úgynevezett hűtővitrin, amelyben biztonsággal, a megfelelő hőfokon lehet tárolni az ételeket. Múlt szerdán „állt munkába” továbbá egy sokkolószekrény, amelyet úgy terveztek, hogy alkalmas legyen kifejezetten nagy mennyiségű élelmiszer gyors lehűtésére. Az említett gépeken felül egyéb eszközöket, köztük lábasokat és badellákat is kapott a főzőkonyha, ez utóbbiak már decemberben használatba vették.

MÁR TÖBB MINT 1500-AN REGISZTRÁLTAK A VÖRÖSVÁRI ÚJSÁGRA

Már több mint 1500-an jelezték, hogy a jövőben is szeretnék kapni a Vörösvári Újságot. Ahogy arról már beszámoltunk, márciustól csak azokba a háztartásokba jut el a nyomtatott városi lap, ahonnan előzetesen regisztráció érkezett. Az újság továbbra is ingyenes, de igényét szükséges jeleznie az alábbi lehetőségek egyikén 2021. március 12-ig: az újságban található igénylőlap visszajuttatásával, a 26/330-233-as telefonszámon hivatali időben, az ujsag@pilisvorosvar.hu e-mail címen, a Pilisvörösvár applikáción keresztül, valamint az alábbi internetes űrlap kitöltésével: https://bit.ly/ujsagregisztracio

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []