Miben segíthetünk?

Pilisvörösvár érték, nem hulladéktároló

Pilisvörösvár érték, nem hulladéktároló
2021. május 10.
A rendszeres takarítás, a segítő önkéntesek, az ismétlődő figyelemfelhívások és a szigorúbb szankciók ellenére rendre érkeznek bejelentések illegálisan lerakott hulladékkal összefüggésben a Hivatalhoz. Továbbra is összefogásra van szükség, hogy megvédjük városunk környezetét.

Az építési törmeléktől a zöld-, és háztartási hulladékon át a köztéri szemétig mindennel akadt dolga a Városgazda Kft. munkatársainak az elmúlt időszakban. A tavak környékén felhalmozott körülbelül nyolc köbméter szemét elszállítása már megkezdődött, míg a Dugonics utcát érintően óriási mennyiségű zöldhulladékról kapott értesítést a lakosságszolgálati osztály. Mint kiderült, az erdőben cserjék és sövények vágásából származó ágakat, tönköket halmozott fel egy vagy több szabályszegő. A zöldhulladék majdhogynem falként magasodott az ösvény két oldalán. „Ennek felszámolásán négy ember dolgozott tizenkét órán keresztül, a helyszínről csaknem 30 köbméter zöldhulladékot vittünk el”  – tájékoztatott Szauter Gábor, a Városgazda Kft. ügyvezetője.

Pilisvörösvár határában, a Szent László utca folytatásában egy egész platónyi illegálisan lerakott törmeléket és sittet kellett begyűjteni, míg a Csokonai utcai buszmegállóban minden héten egy szeméttel teletömött 120 literes zsák fogadja a városgazdákat. A Görgey lépcső takarítását ugyancsak heti rendszerességgel végzik, de a tisztaságnak nem örülhetünk sokáig. Ezzel kapcsolatban a városgazdák arra kérik az arra járókat, ott időzőket, hogy vigyázzanak a környezetükre és a hulladékukat az arra kijelölt helyre, a kihelyezett kukákba tegyék, mert állandó probléma, hogy szemét borítja be ezt a szakaszt. A szóban forgó terület rendben tartása és az egyéb, hasonló okból adódó feladatok pedig más teendőktől veszik el az értékes időt, hiszen egy-egy ilyen alkalom több munkaórát felemészt, ráadásul jelentős költségeket ró a városra.

Március utolsó hétvégéjén több civil szervezet, illetve számtalan önkéntes áldozta arra a napját, hogy megtisztítsa környezetünket, ezalatt jelentős mennyiségű hulladéktól szabadult meg a város – a törvényszegők azonban az ő munkájukat is semmibe véve szemetelik tele azóta is Pilisvörösvárt.

Mint ismert, márciusban több mint 17 millió forintot nyert a város a „Települési önkormányzatok számára az illegális hulladéklerakók felszámolásának támogatására 2020” pályázaton, de a probléma nagysága, illetve a fentiekhez hasonló esetek miatt úgy döntött a városvezetés, hogy a nemrégiben létrehozott szolidaritási számlára utalt összegekkel elsőként környezetünk megóvását, Pilisvörösvár illegális hulladéktól való megtisztítását segítik majd.  Ahogy arról korábban beszámoltunk, az említett kezdeményezés közösségi célokat szolgál: a pilisvörösvári civil, gazdasági és kulturális élet, valamint az infrastruktúra fejlesztését, a város fejlődését, és a pilisvörösvári polgárok életének jobbá tételét. A kampányok szervezésével és koordinálásával dr. Fetter Gábort és dr. Lehrer Anitát bízta meg a polgármester.

A támogatható ügyek követik egymást, az első kampány május elsejétől kezdődően a fenti problémára fókuszál. Azok a magánszemélyek, vállalkozások, civil szervezetek, akik vagy amelyek ezt az ügyet segíteni szeretnék, hogy a felajánlott összeget a szolidaritás jegyében az alábbi számlaszámra utalják:

14100024-11787949-43000001

Kedvezményezett: Pilisvörösvár Város Önkormányzata

Közlemény: Óvjuk Meg Városunk Környezetét!

Márciustól egyébként a kormányhivatalok szervezetén belül létrejövő hulladékgazdálkodási hatóság - más szervekkel együtt – komolyabb szankciókkal sújthatja a jogsértőket, miután az Országgyűlés februárban elfogadta a hulladékgazdálkodási rendszer megújítására vonatkozó törvényjavaslatot. Az illegális szemetelők pénzbírságra számíthatnak, a jelentős mennyiséget meghaladó illegális hulladék elhelyezéséért három, a veszélyes vagy különösen jelentős mennyiségű hulladék lerakásárért pedig akár öt év szabadságvesztés is kiszabható.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []