Miben segíthetünk?

Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás

Életbe lépett a másodfokú hőségriasztás
2021. június 18.
Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Vigyázzunk magunkra és egymásra.

Életbe lépett szombaton 00:00 órakor a másodfokú hőségriasztás. Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján döntött úgy, hogy kiadja a figyelmeztetést egészen kedd 24:00 óráig. A katasztrófavédelem emlékeztetett: a nagy hőség az egészséges szervezetet is megterheli, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen közérzetet, dekoncentrációt. Különösen veszélyeztetettek a

  • kisgyermekek
  • az idősek
  • valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők.

A meleg ráadásul az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért aki volán mögé ül a következő napokban, legyen különösen óvatos.

A vízparton tartózkodók mielőtt megmártóznak, hűtsék le magukat, legfőképpen napozás után. Felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe, és ügyeljenek rá, hogy elegendő folyadékot igyanak. Ilyenkor célszerű kerülni a kávét, az alkoholt és a magas koffein- és cukortartalmú üdítőket, illetve a zsíros ételeket is. Lehetőség szerint 11 és 15 óra között ne tartózkodjanak a napon, mindemellett védjék bőrünket megfelelő ruházattal és napvédő készítményekkel.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra is figyelmeztetett, hogy ne hagyjon senki gyermekeket, állatot parkoló autóban. Aki ilyet tapasztal, hívja a 112-es segélyhívó számot. Erről a csatolt cikkben írtunk bővebben.  Felhívják a figyelmet továbbá, hogy ne hagyjunk az autóban fertőtlenítőt, hígítót, festéket, öngyújtót, mert ezek is meggyulladhatnak a kánikulában.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban pedig kerülje a megterhelő fizikai munkát. A katasztrófavédelem közzétette azoknak a légkondicionált helyiségeknek a listáját – benne két pilisvörösvári címmel –, amelyeket közleményük szerint bárki igénybe vehet. Ez ugyancsak elérhető lent, csatolmányként.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a melegben a növényzet hamarabb kiszárad, ezáltal pedig könnyebben meggyullad. Erdőben továbbra is csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet rakni, ezt is csak akkor, ha nincs érvényben tűzgyújtási tilalom. A sütögetés után pedig úgy kell eloltani a tüzet, hogy az ne tudjon visszagyulladni. Akik a kertben grilleznek, bográcsoznak, figyeljenek arra, hogy egy pillanatra se hagyják őrizetlenül a lángokat.

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []