Miben segíthetünk?

Tájékoztató a kutak engedélyezési eljárásáról

Tájékoztató a kutak engedélyezési eljárásáról
2024. február 15.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2024. január 1-től megváltozott a háztartási vízigényt kiszolgáló kutak létesítésének, üzemeltetésének és megszüntetésének a szabályozása.

A háztartási vízigényt kielégítő kutak létesítésének, üzemeltetésének és megszüntetésének bejelentési kötelezettsége - egyéb feltételek mellett - attól függ, hogy a kút a vízkészletvédelmi országtérkép alapján vízkészletvédelmi szempontból kockázatosnak vagy kockázatmentesnek ítélt területen létesült, vagy fog létesülni.

A 2024. január 1. előtt létesített, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő háztartási és mezőgazdasági kutak fennmaradásához nem szükséges sem vízjogi engedély, sem bejelentés.

A 2024. január 1. után létesített, a háztartási vízigényt kielégítő, ötven méter talpmélységet meg nem haladó és az első vízzáró réteget el nem érő háztartási kút esetében vízkészletvédelmi szempontból kockázatmentesként meghatározott területeken 2024. január 1-jét követően sem lesz teendő, nem szükséges vízjogi engedély és bejelentés a kút létesítéséhez, üzemeltetéséhez vagy megszüntetéséhez. A háztartási vízigényt kielégítő ötven méter talpmélységet meghaladó vagy az első vízzáró réteget elérő háztartási kútra, vízkészletvédelmi szemponttól függetlenül vízjogi engedélyt kell kérni az illetékes Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól.

A jegyzők kutakkal kapcsolatos hatásköre ezzel megszűnt.

A hatályos vízkészletvédelmi országtérkép alapján Pilisvörösvár vízkészletvédelmi szempontból kockázatos és kockázatmentes területeket is tartalmaz.

Magyarország vízkészletvédelmi országtérképe itt található meg.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hasznos összefoglaló táblázatot adott ki a háztartási, vagy mezőgazdasági kutak engedélyeztetési szabályairól, mely a www.nak.hu portálon elérhető.

 

                                                                                                          Gergelyné Csurilla Erika

                                                                                                                       jegyző

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []