Miben segíthetünk?

Hétfői Hírek

Hétfői Hírek
2021. március 1.
Összegyűjtöttük, mi történt a múlt héten városunkban és városunkat érintően, illetve, hogy mi várható.

Csaknem hetvenen vettek részt a véradáson

Hatvankilencen vettek részt a múlt keddi, pilisvörösvári véradáson a Magyar Vöröskereszt szervezésében. A jelentkezőket 13 és 19 óra között várták a Művészetek házában, csak úgy, mint decemberben.

Már több mint kétezren regisztráltak a Vörösvári Újságra

Már több mint kétezren jelezték, hogy a jövőben is szeretnék kapni a Vörösvári Újságot. Ahogy arról beszámoltunk, a márciusi lapszám már csak azokba a háztartásokba jut el, ahonnan előzetesen regisztráció érkezett. Az újság továbbra is ingyenes, de igényét szükséges jeleznie az alábbi lehetőségek egyikén 2021. március 12-ig: a januári lapban található igénylőlap visszajuttatásával, a 26/330-233-as telefonszámon hivatali időben, az ujsag@pilisvorosvar.hu e-mail címen, a Pilisvörösvár applikáción keresztül, valamint az alábbi internetes űrlap kitöltésével: https://bit.ly/ujsagregisztracio

Továbbra is tilos a tarló, az avar és kerti hulladék égetése

Továbbra is tilos a tarló, az avar és kerti hulladék égetése országszerte. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Érd Katasztrófavédelmi Kirendeltsége tájékoztatásában emlékeztetett: aki nem tartja be a szabályokat, 10 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírsággal sújtható. Az ezzel kapcsolatos bejelentések már 2021. január elseje óta nem tartoznak az Önkormányzat hatáskörébe, ha valaki jogsértő tevékenységet észlel, a 105-ös, illetve 112-es segélyhívón jelezheti azt. A katasztrófavédelem felhívta a figyelmet arra is, hogy az irányított égetés nem keverendő össze az avar és kerti hulladékok égetésével. Az irányított égetés jellemzően tarlóégetést jelent, amelyet legalább öt nappal korábban be kell jelenteni írásban a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz, illetve további feltételekhez kötik azt, hogy valaki az említett tevékenységet folytassa. Tűz esetén természetesen továbbra is számíthatnak a lakosok a pilisvörösvári önkéntes tűzoltókra.

Megújul a Sváb Sarok

A Német Nemzetiségi Önkormányzat megkereste a városvezetést azzal az elképzeléssel, hogy a Sváb Sarok épületét szeretnék nemzetiségi célokra hasznosítani. Dr. Fetter Ádám polgármester felkarolta a kezdeményezést, és biztosítja az ehhez szükséges feltételeket. Megkezdődött az épületet eddig használó érdi tankerületi képviselet, illetve a közműtársulás elköltözése. Magyarország Kormányának köszönhetően Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzata hétmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesül, amelyet a Sváb Sarok felújításának első ütemére fordíthat. Ezzel megkezdődhet egy olyan közösségi tér kialakítása, amely nemzetiségi, hagyományőrző programoknak ad otthont.  A beruházás segítségével a közeljövőben nemzetiségi kiállítások, gasztronómiai-, közösségi programok valósulhatnak meg.

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztünk

Február 25-én volt a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja. „Százmillióra becsülik a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát a világon. Magyarországon is százezrek vesztették életüket, és ennél is többen voltak azok, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. Ezen a napon emlékezünk azokra a vörösváriakra is, akiket kényszermunkatáborokba küldtek, kivégeztek vagy megnyomorítottak” – írta dr. Fetter Ádám polgármester Facebook-oldalán.

Érkeznek a gépjárműadós határozatok

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat idén már a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látja el. A NAV megbízása alapján február közepétől kezdi kézbesíteni a Magyar Posta az idei gépjárműadóról szóló határozatokat. Az adó első részletét 2021. április 15-éig, a második részletét szeptember 15-éig kell befizetni a 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára. Aki pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, az fizethet banki átutalással, a levélhez mellékelt csekken, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül szintén átutalással vagy akár az ügyfélszolgálatokon bankkártyával. Ha valaki esetleg elveszíti a csekket, akkor újat a NAV ügyfélszolgálatán kérhet. A változás a gépjármű-üzembentartókat (tulajdonosokat) nem érinti, plusz teendőjük nincs. A fizetendő adóról, az aktuális fizetési határidőkről és az új gépjárműadó-bevételi számláról szóló levelek kézbesítése február közepén indult. Országosan csaknem 3 millió 200 ezer gépjármű-üzembentartó érintett, ennyien kapnak a postástól személyesen átvehető, hivatalos iratot. A levelek gyártása és kézbesítése akár több hetet is igénybe vehet. A gépjárműadó befizetésével érdemes várni a határozat átvételéig, mivel abban szerepelnek a pontos információk.

Március 15-ig érvényben maradnak a korlátozó intézkedések

A kormány március 15-ig meghosszabbítja járvány miatt érvényben lévő korlátozó intézkedéseket – jelentette be a múlt csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter. A tájékoztatás szerint az oltások tömeges beadásával enyhíthetnek a szabályokon, ám a harmadik hullám miatt erre egyelőre nincs lehetőség. A következő egy-két hétben várhatóan romlani fognak a számok a hazánkban megjelent vírusmutációk miatt, ugyanakkor ezzel egyidőben felgyorsulnak az oltások és egymillió felett lesz a védett emberek száma.  A tervek szerint akkor fogják radikálisan enyhíteni a korlátozásokat, amikor a 60 évnél idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők megkapják a vakcinát. Ez 2,5-3 millió beoltottat jelent. A múlt csütörtökön közzétett adatok szerint eddig 2 millió 460 ezren regisztráltak oltásra.

Sportcsarnoképítésre pályázik a Pilisvörösvár

Sportcsarnoképítésre pályázik az Utánpótlás Futball Club Pilisvörösvár Város Önkormányzatának támogatásával. A projekt megvalósítására százszázalékos TAO támogatás révén nyílhat lehetőség az említett sportegyesülettel együttműködve. A polgármester csütörtökön tájékoztatta a képviselőket a pályázat vasárnapra tervezett beadásáról, amelyet a pénteki munkaértekezleten tudtak véleményezni. A tervek szerint egy „multifunkcionális létesítménnyel” gazdagodna a város a most épülő tanuszoda mellett, amelyet elsősorban a focisták használnának, de más sportszervezetek számára is rendelkezésre állna, mindemellett alkalmas lenne arra is, hogy otthont adjon különféle városi rendezvényeknek. A lelátó előreláthatóan 600 fő fogadását tenné lehetővé. A pályázatot február 28-án adták be az érintett felek, döntés ez év novemberében várható. 

Avar és szemét égett a Tó dűlőben

Tűzesethez riasztották a pilisvörösvári önkéntes tűzoltókat csütörtökön, késő délután, nem sokkal 6 óta előtt. A Tó dűlőbe kellett vonulniuk, miután a vasúti viadukt közelében egy elhagyatott telken gaz, avar, szemét égett körülbelül 6 négyzetméteren, illetve egy fa törzse is izzott. A lángokat egy gyorsbeavatkozó segítségével fékezték meg, a fát pedig egy motoros láncfűrész segítségével kivágták és visszahűtötték.

 

375 embert oltottak be a Sinopharm vakcinával a szakrendelőben

Múlt hét pénteken, illetve az azt megelőző héten 375 embert oltottak be Sinopharm vakcinával a Pilisvörösvári Rendelőintézetben. Dr.Kárász praxisában 73, Dr. Füréknél 106, Dr. Tamás betegei közül 81 fő, Szender doktornő szervezésében 33, Dr. Pálfy praxisában 54, Dr. Selmecziében pedig 28 ember kapott ebből a vakcinából.

Karambol Pilisvörösvár és Csobánka között

Karambol történt péntek délelőtt a Pilisvörösvárt és Csobánkát összekötő úton. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint egy traktor és egy személyautó ütközött össze. A balesethez a pilisvörösvári önkéntes tűzoltók vonultak elsőként, majd a helyszínre érkezett egy fővárosi egység is. Áramtalanítás után a forgalmi akadály megszüntetésén kezdtek dolgozni. Az érintett útszakaszt lezárták.

Felborult egy autó a 10-es főúton

A tűzoltók péntek este, nem sokkal 9 óra előtt kapták a riasztást egy balesetről a 10-es úton. Az eddigi adatok szerint a 23-as kilométerszelvényben egy kocsi Pilisvörösvár és Piliscsaba között, előbbi település felé haladva megcsúszott és megpördült az úton, végül pedig felborult. Az autóban egy ember utazott, őt a mentők könnyű sérülésekkel, megfigyelésre kórházba szállították. A raj áramtalanította a járművet, majd a rendőrségi helyszínelés után – a fővárosból érkezett egységgel közösen – kézi erővel kerekeire állította. A kocsit autómentő szállította el, ezután megtisztították az aszfaltot a törmelékektől. A beavatkozás ideje alatt félpályán haladt a forgalom – számolt be Facebook-oldalán a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

Égő hulladékhoz riasztották a tűzoltókat

Kigyulladt hulladékhoz riasztották a pilisvörösvári önkéntes tűzoltókat szombatra virradó éjszaka. A bejelentő arról tájékoztatta őket, hogy a Deák Ferenc utcában, egy családi ház kapujában ég valami. A helyszínen kiderült, hogy egy kukatárolónál kapott lángra a szemét körülbelül két négyzetméteren. A raj egy gyorsbeavatkozó segítségével oltotta el a tüzet, illetve értesítette a tulajdonost, majd adatfelvétel után bevonultak az állomásra.

Pilisvörösváron forgatott az ATV stábja

Pilisvörösváron forgatott szombaton az ATV. A stábot a Vörösvári Kultúrház munkatársai kísérték el több helyszínre is a városban. A Hazahúzó turisztikai magazin adása április elején kerül képernyőre.

Pályára lépett a Pilisvörösvári UFC

Múlt hétvégén is pályára léptek a Pilisvörösvári UFC felnőtt játékosai, ezúttal Mogyoród második számú csapata ellen. A bajnoki mérkőzést a mogyoródiak nyerték, az eredmény 2-1. A meccs ezúttal is zárt kapuk mögött zajlott. A pilisvörösvári csapat szombaton a hidegkúti műfüvön, a listavezető Páty ellen játszik – tájékoztatott Bilau Csaba, a Pilisvörösvári Utánpótlás Futball Club elnöke.

Szülők hete a Vörösvári Kultúrházban

A szülők hete jegyében március 1. és március 5. között könyvajánlóval, szakértői, gyerekneveléssel kapcsolatos tanácsokkal várja az érdeklődőket a Vörösvári Kultúrház az online térben. Hétfő és péntek között minden nap új bejegyzéssel készülnek, ennek részleteit ide kattintva érheti el: bit.ly/2ObPloR

Eddig 583 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Pilisvörösváron

Összesen 583 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak 2020. március 4. és 2021. február 14. között Pilisvörösváron a Nemzeti Népegészségügyi Központ által közzétett adatok szerint. A legfrissebb, hétfői tájékoztatásból kiderül: újabb 4 326 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a vírust, ezzel 432 925 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 84 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 058 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 322 956 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 94 911 főre emelkedett. 5 679 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 537-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 685 247 embert oltottak be, közülük 251 691-et már másodszor. A háziorvosok továbbra is végzik az oltást a kínai Sinopharmmal minden háziorvos átlagosan 50-55 fő regisztrált idősnek tudja felajánlani ezt a vakcinát, emellett folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását az AstraZenecaval, amelyet praxisonként jelenleg 10 fő kaphat meg. A kórházi oltópontokon is zajlik a regisztrált idősek oltása Pfizerrel. Jelenleg a járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk.

Automatikusan készülnek az szja-bevallási tervezetek

Már öt éve, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön kérés nélkül készíti el több millió ember személyijövedelemadó-bevallási tervezetét. A folyamat automatikus, nem kell a kedvezményekre jogosító vagy a munkáltatói igazolásokat beküldeni a NAV-hoz, azt az adózónak kell megőriznie az öt éves elévülési idő végéig. Akinek nincs KAÜ-azonosítója (ügyfélkapu-regisztráció, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító), adóazonosító jele és születési dátuma megadásával március 16-áig többféle módon kérheti a tervezet postázását; SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint: SZJA szóköz adóazonosítójel szóköz ééééhhnn), a NAV honlapján elérhető webűrlapon, levélben, a NAV honlapjáról letölthető formanyomtatványon (BEVTERVK),telefonon, a 1819-es hívószámon, vagy az előzetes regisztrációt igénylő ÜCC vonalon, személyesen az ügyfélszolgálatokon (időpontfoglalás a NAV honlapján ). Aki telefonon vagy személyesen szeretne segítséget kérni a NAV-tól a bevallása elkészítéséhez, annak magánál kell tartania a munkáltatói, kifizetői és a kedvezményekről szóló igazolásait – tájékoztatott a Nemzeti Adó-és Vámhivatal.

A piacon továbbra is kötelező a maszk használata

Több visszajelzés is érkezett azzal kapcsolatban a Hivatalhoz, hogy a piacon némelyek nem, vagy nem megfelelően hordják a maszkot. Felhívjuk a vásárlók és az eladók figyelmét egyaránt, hogy a maszk használata továbbra is kötelező, tekintettel a járványügyi szabályokra. 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []