Miben segíthetünk?

Hétfői Hírek

Hétfői Hírek
2021. március 22.
Összegyűjtöttük, mi történt a városunkban, illetve a városunkat érintően az elmúlt héten, illetve, hogy mi várható.

Megjelent az általános iskolai beiratkozással kapcsolatos tájékoztató

Megjelent az általános iskolai beiratkozással kapcsolatos tájékoztató.  Ebből egyebek mellett kiderül, hogy az Érdi Tankerületi Központ fenntartásában működő Pilisvörösvári Templom Téri Német Nemzetiségi Iskola első évfolyamára a tanköteles tanulókat 2021. április 15-16-án kell beíratni. Tanköteles korba azok a gyerekek lépnek, akik 2015. augusztus 31-én vagy az előtt születtek.  A szülőnek/gondviselőnek nem szükséges feltétlenül személyesen megjelennie az intézményben, helyette elektronikus úton is eljárhat. A felvételről első fokon az iskola intézményvezetője 2021. május 5-ig dönt. Bővebb információt a csatolt dokumentumokban találnak, az alábbi linken:
https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/1-Helyi-hirek/725-Altalanos-iskolai-beiratkozassal-kapcsolatos-tajekoztato-leendo-elsosok-szuleinek

Már elérhetők a NAV honlapjáról a bevallás tervezetek

A NAV honlapjáról múlt héten elérhetővé váltak a bevallási tervezetek. Az eSZJA-portálon (https://eszja.nav.gov.hu) keresztül a KAÜ-azonosítóval rendelkezők számítógépen, de akár okostelefonon vagy tableten is megtekinthetik, és ha szükséges, szerkeszthetik az szja-bevallás tervezetét – tájékoztatott az adóhatóság. Aki egyetért a dokumentum adataival, annak nincs további teendője, május 20-ai hatállyal a tervezet a kiajánlott adatokkal érvényes szja-bevallássá válik. Az szja szerint adózó egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek, és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a számukra készített tervezetek nem válnak automatikusan bevallássá, de segítségül szolgálnak annak elkészítéséhez. Akinek nincs KAÜ-azonosítója (ügyfélkapuja, elektronikus személyi igazolványa, telefonos azonosítója) április 15-én éjfélig kérheti a tervezet postázását. Az április 30-áig postázott küldemény a tervezetek mellett 1+1 százalékos rendelkezőnyilatkozatot és válaszborítékot is tartalmaz. A NAv egyébként idén több mint 5,4 millió adózónak készítette el az szja-bevallási tervezetét.

Maradnak a szigorított korlátozó intézkedések

A jelenleg hatályban lévő korlátozó intézkedések változatlan formában fennmaradnak hétfőtől egy hétig  – ezt Orbán Viktor jelentette be péntek reggel a Kossuth Rádióban. Ennek az az oka, hogy rekordokat döntenek a fertőzöttségi adatok. A miniszterelnök szerint  az oltás a védekezés legfontosabb eszköze, a beadott vakcinák számának gyors növekedésével szorítható vissza a járvány. Az újraindítási tervet az operatív törzs készíti el, ez majd világosan megmutatja, hogy melyek az újranyitás lépései. Az első lehetséges időpont előreláthatólag az, amikor már minden regisztrált 65 év feletti ember megkapja a vakcinát. Ez körülbelül 2,5 millió beoltottat jelent. A nagyhét kapcsán a miniszterelnök elmondta, ez az időszak külön járványügyi kezelést igényel majd. A húsvét meglátása szerint kockázatos, hiszen a járvány terjedése összefügg a kontaktusok számával, az ünnepen pedig jellemzően felkerekedik az ország, mindenki útnak indul. Várható volt, hogy érvényben marad a március elején hozott szigorúbb szabályozás, miután a bejelentést megelőző napon - múlt csütörtökön - Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt közölte, hogy a lazításnak még nincs itt az ideje, mert rosszak a számok.

Megnyílt a pilisvörösvári oltópont –  több száz ember kapott vakcinát

Megnyílt csütörtök reggel az oltópont a Pilisvörösvári Szakrendelőben. Március 18. és -20. között azok vehettek részt az oltásban, akik 60 évnél idősebbek és előzetesen regisztráltak, szerepelnek a járási kormányhivatal által kiadott listán, a háziorvosuk értesítette őket az oltásról, valamint a szakintézmény ellátási területéhez tartoznak, vagyis: Pilisvörösvárhoz, Piliscsabához, Pilisszántóhoz, Pilisjászfaluhoz, Pilisszentivánhoz, Solymárhoz, Tinnyéhez.) Az érintettek – 432 ember – a Pfizer-BioNTech vakcináját kapták meg.  Az elmúlt három hétben az intézmény biztosította a feltételeket a pilisvörösvári háziorvosok oltásához is. Rendelkezésükre bocsátották hétvégén az egész intézetet, szükség esetén megnyitottak plusz rendelőket, emellett jelentési kötelezettségük teljesítéséhez biztosították az informatikai hátteret. A szakrendelő saját dolgozói közül 2 fő segítette a páciensekkel kapcsolatos adminisztrációt, felügyeletet és tájékoztatást. Az oltással kapcsolatban, a helyi szakrendelőben leggyakrabban feltett kérdéseket és arra adott válaszokat itt olvashatja el: https://www.vorosvariszakrendelo.hu/megnyilt-az-oltopont-pilisvorosvaron-marcius-18-riport/ Pénteken dr. Fetter Ádám polgármester és Strack Bernadett alpolgármester egy kisebb ajándékcsomag átadásával köszönte meg a városban praktizáló orvosoknak és kollégáiknak az áldozatos munkájukat. Arról, hogy a múlt hét folyamán a háziorvosok hány embert oltottak be a saját praxisukban, kedden várhatók részletek.

Megrongálták a Gradus Tagóvoda tetőszerkezetét

Megbontották, ezáltal pedig megrongálták a Gradus Tagóvoda tetőszerkezetét csütörtökön. Az esetre pénteken derült fény. Az ismeretlen elkövető – vagy elkövetők –  az ott lévő rézlemezeket akarták megszerezni, kihasználva egy tuja takarását, ám feltehetően megzavarták őket. Dr. Fetter Ádám videóban számolt be a történtekről, illetve, hogy megtette a feljelentést és reméli, hogy mihamarabb kézre kerülnek a tettesek, akik több százezer forintos kárt okoztak.  A megrongált tetőt a Városgazda Kft. munkatársai javítják meg. „Különösen elszomorító, hogy a pandémiás helyzet alatt valaki szándékosan, gyerekek által használt éületben tett kárt” – tette hozzá a polgármester. A Gradus Tagóvoda egyébként már 1930 szolgálja a vörösvári családokat, ám március 8. óta a jelenlegi járványügyi szabályozás miatt nem nyithat ki.

Nyert a város az illegális hulladéklerakók felszámolását célzó pályázaton

Több mint 17 millió forintot nyert Pilisvörösvár a „Települési önkormányzatok számára az illegális hulladéklerakók felszámolásának támogatására 2020.” pályázaton. A Fürj utca egy része, Dugonics utca mögötti rész, a Bende tanyához vezető út  – ezeket a területeket visszatérően használják szemétlerakóként a törvényszegők, mindemellett több önkormányzati tulajdonú ingatlanon található illegális hulladék, jellemzően lom, építési törmelék és vegyes háztartási szemét. Ezen felül olyan helyszínek is akadnak a város területén, amelyek bár mentesek a fentiektől, mégis vonzó célpontot jelenthetnek a törvényszegőknek. A most elnyert összeg révén ezeket a problémákat igyekszik majd orvosolni a város. Az Önkormányzat minden évben több millió forintot költ a közterületen illegálisan lerakott hulladék eltávolítására. Ezt a városgazdák gyűjtik össze, az elszállítását és lerakását azonban az elnyert pályázat révén a minisztérium támogatásából tudja majd finanszírozni a város. A tervek között szerepel továbbá egy napelemmel működő kamerás védelmi rendszer kiépítése, amely a megelőzésben és az elkövetők felderítésében játszhat fontos szerepet. Utóbbi fejlesztésben –  az applikációs bejelentések, illetve a rendészek és a Városgazda Kft. munkatársainak felmérése alapján – a Háziréti lejáró, a Sirály utca-Pálya tó környéke, a Szent Erzsébet Otthon alatti rész, a Dugonics utca és a Piac tér területe, valamint a Budai úton a parkoló, illetve a Tó dülő érintett.


Telekommunikációs hálózatfejlesztés – a helyükre kerülnek a kábelek az Északi lakókörzetben

Újabb jelentős pontjához érkezett a telekommunikációs hálózatfejlesztés az Északi lakókörzetben: hétfőn megkezdődött a nagy sebességű optikai kábelek fektetése. Az érintett területek a Báthory és a Béke utca, a Bethlen Gábor utca, a Freiäcker utca, a Madarász Viktor utca, a Mindszenty József utca, a Nagy Imre utca, az Ohmüllner Márton utca, a Postakert utca, a Réthy Zoltán utca, a Szapolyai utca, a Szinyei Merse Pál utca, valamint a Törökkút utca. A Magyar Telekom Nyrt. tájékoztatása szerint az érintett területeken alapépítményes nyomvonal épül, ez földkitermeléssel és térkőburkolatok bontásával, illetve helyreállításával jár. A üvegszálas optikai kábelek a padka alatt húzódnak majd. A Telekom tájékoztatása szerint a hétfőn induló munkálatokat várhatóan zaj kíséri, emiatt elnézést kérnek az érintett lakosoktól. Bővebb információ, kérdés esetén a szolgáltató a +3630/180-35-58-as és a +3630/627-0034-es  telefonszámon fogadja a hívásokat. Mint ismert, a fejlesztést az önkormányzat kezdeményezte, dr. Fetter Ádám polgármester múlt év őszén ezzel kapcsolatban közölte: a digitális tanuláshoz, otthoni munkavégzéshez is szükséges a nagysebességű adatátvitel. Ezzel a fejlesztéssel egy megbízható, korszerű és versenyképes szolgáltatás valósul meg.

Kátyúzás és útjavítás az Északi lakókörzetben


A Városgazda munkatársai elkezdték az útjavítást az Északi lakókörzetben. Báthory utca temető felöli részén zajlik az aszfaltos kátyúzás. Bíznak benne, hogy az időjárás kedvező lesz a munkálatokhoz. Hétfőn indult a Telekom optikai kábelek elhelyezése a körzetben, azonban ők nem az úttesten, hanem a kereszteződéseket leszámítva az út szélén dolgoznak. Mind az uszodaépítő cég, mint a telekommunikációs cég helyre fogja állítani az esetleges károkat, bontásokat. 

Több mint harminc vörösvári szervezetnek szerepel a NAV 1 százalékos listáján

Több mint harminc pilisvörösvári székhelyű civil szervezet szerepel a 2021. évre regisztrált szja 1 százalékos kedvezményezettek listáján. Az összevont adóalap után befizetett személyi jövedelemadója 1+1 százalékáról tehát idén is rendelkezhet, ezt legkésőbb 2021. május 20-áig teheti meg az szja-bevallástól függetlenül is. A NAV emlékeztet, ezt a bizonyos egy százalékot felajánlhatja egy regisztrált civil szervezetnek, további 1 százalékot pedig valamely technikai számmal rendelkező vallási közösségnek, vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, 2021-ben a Nemzeti Tehetség Programnak. A lehetőségek között országszerte több mint 30 ezer civil kedvezményezett szerepel, a teljes listát ide kattintva tekintheti meg: https://nav.gov.hu/nav/szja1_1/regisztralt_civil_2021. A helyi szervezetek gyűjteményét pedig – adószámmal, székhellyel, beleértve az online elérhetőségeket is – az alábbi linken, a cikkhez csatolva találja:  https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/1-Helyi-hirek/731-Ado-1-szazalek-Tobb-mint-harminc-vorosvari-szervezet-szerepel-a-listan
Fontos tudnivaló, hogy a civil kedvezményezettek és a kiemelt költségvetési előirányzat javára  továbbra is évenként kell nyilatkozni.

 

Elmaradt a Pilisvörösvári UFC felnőtt csapatának hétvégi meccse

„Sajnálattal értesítjük kedves Szimpatizánsainkat, hogy a felnőtt csapat hétvégi mérkőzését szombaton nem tudjuk lejátszani. A pótlásról később intézkedünk. Sajnos a felnőtt és az U19-es csapatban is több fertőzött játékosunk van. Ezért ennek a két korosztálynak az edzéseit erre a hétre felfüggesztettük. Figyelve az aktuális helyzetet a szombati U19-es meccset eszerint játsszuk majd le!” – közölte Facebook-oldalán a Pilisvörösvári UFC múlt hét kedden. Az U19-esek végül szombaton pályára léptek, és 4:2-re nyertek Leányfalu csapata ellen.

Ózongenerátorral fertőtlenítették vasárnap a szakrendelőt

Ózongenerátoros fertőtlenítés zajlott vasárnap reggel a Pilisvörösvári Szakrendelő helyiségeiben. A munkát ezúttal is Piliscsabai Önkéntes Tűzoltó Egyesület emberei végezték. Erre azért volt szükség – mint arról fentebb már írtunk –  mert csütörtöktől szombatig oltópontként üzemelt az intézmény, több száz páciens kapta meg ezalatt a koronavírus elleni Pfizer-vakcinát.  „A Szakorvosi Rendelőintézet működési területének  minden lakosa nevében köszönjük, hogy az eszközt ismét szolgálatba állították, és külön köszönjük a tűzoltóknak, hogy munkájukat és idejüket e nemes célra térítésmentesen igénybe vehettük” – írta Facebook-oldalán a szakrendelő.

Eltűnt kisgyermeket kerestek az Iluska forrásnál

Eltűnt egy kisgyermek vasárnap délutánaz Iluska forrás közelében. A Piliscsabai Polgárőr Egyesület az eset kapcsán a Facebook-oldalán azt közölte, hogy nem sokkal 14 óra után kapták a riasztást a rendőrségtől, hogy nyoma veszett a három év körüli kicsinek. A jelzéstől számítva 30 percen belül a Pilisvörösvári Rendőrőrs illetékességébe tartozó rendőrök, polgárőrök, hivatásos és önkéntes tűzoltók, közterület felügyelők a Pest megyei kutató-mentők egy csapatot alkotva megkezdték a keresést. Végül nem sokkal 15 óra után érkezett a hír, hogy a kisgyermeket hegyi kerékpárosok épségben megtalálták.

Vidám húsvéti figurákkal várja az ünnepet a Pilisvörösvári Kultúrház

Húsvéti hangulat fogadja a Pilisvörösvárra be- illetve kifelé haladókat a körforgalomban, a városfeliratnál. Az óriás hóvirágok és pirosló hunyorok helyét egy nyuszi, egy csibe és egy piros tojás foglalja el, ezzel emlékeztetve a közelgő ünnepre, köszönhetően ezúttal is a Művészetek Háza dolgozóinak. A helyszínen készített képeket megtekinthetik a kultúrház Facebook-oldalán: https://www.facebook.com/vorosvarikultur

Március 22-én ünnepeljük a víz világnapját

Március 22. a víz világnapja. A cél ezáltal felhívni a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janeiróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése, és először 1993-ban tartották meg. A Vörösvári Kultúrház néznivalókkal készült az alkalomra, amelyet ide kattintva érhetnek el, a friss tartalmak között: https://www.facebook.com/vorosvarikultur. Felhívták továbbá a figyelmet, hogy a Duna Múzeum három pályázatot írt ki idén a világnaphoz kapcsolódóan. Ennek részletei itt találhatók: http://vizvilagnap.hu/index.php

Március 27-én várostakarításra készül Pilisvörösvár

Várostakarítás lesz március 27-én, azaz e hét szombaton Pilisvörösváron. Ügyelve a járványügyi szabályokra, a szemétszedés egyedül végezhető, vagy az egy háztartásban élőkkel közösen, a következő területeken: Kálvária, Pilisvörösvári tavak, Karátsonyi-liget. Az összegyűjtött hulladékot Kacsa-tó sarkánál – a halőrháznál –, a Kápolna utca - Barackos utca találkozásánál, valamint a Szabadság utca - Dugonics utca találkozásál kihelyezett konténerbe tehetik majd.  Kesztyűt és zsákot biztosítunk, ennek részleteit a http://bit.ly/szemetszedes2021 linken találja. Ne feledjék, hogy a jelenleg érvényben lévő előírások értelmében a maszk használata közterületen kötelező. A gépi takarítást a városgazdák végzik majd a Fő utcán és a Templom téren.

 

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []