Miben segíthetünk?

Hétfői Hírek

Hétfői Hírek
2021. március 29.
Ismét összeszedtük, mi történt a városunkban, illetve a városunkat érintően a múlt héten, illetve mi várható.

Beszámoló a Szabadság utcai Tagóvoda alapítványa által nyert támogatásról

Beszámoló jelent meg a 2020-as nemzetiségi civil szervezetek működési támogatásáról. A Szent Márton Óvodai Alapítvány a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nemzetiségi pályázatán  – az alapítvány fenntartási költségeire  – tavaly egymillió forintot nyert. Az érintett szervezet támogatja az intézmény gyermekeinek harmonikus, kiegyensúlyozott fejlődését, a német nemzetiségi identitástudatuk kialakítását, mélyítését. Az összeget az alábbi eszközök beszerzésére fordítják: papírszínház a hozzá tartozó mesékkel, modern és korszerű Bee-bot robotméhecske és a tanpályái, új hangfal, amely a jövőbeni rendezvényeinkhez nyújt segítéséget,  fejlesztő társasjátékok, amelyek hozzájárulnak a német nyelv elsajátításához, barkácsoláshoz szükséges eszközök, ami a gyermekek vizuális készségének fejlődését támogatja. Emellett óvodai pólókat is beszereznek, illetve nemzetiségi ruhákat is varratnak.

Megjelent az óvodai felvétellel kapcsolatos tájékoztató, módosultak a körzetek

Megjelent a tájékoztató a 2021. évi óvodai felvétel eljárásrendjéről. Ahogy eddig is, a  gyermekeknek  abban  évben, amelynek augusztus 31. napjáig betöltik a harmadik évüket, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában részt kell venniük óvodai foglalkozáson. A 2021. májusi felvételi eljárásban a gyermekek felvétele a 2021/2022. nevelési évre történik. A beiratkozás központilag szabályozott és meghirdetett időpontja 2021. május 10-14. A szülők az „Óvodai jelentkezési lap” kitöltésével  jelentkezhetnek. A nevelési év első napja 2021. szeptember 1. (szerda).  Fontos változás – ahogy arról dr. Fetter Ádám polgármester korábban beszámolt – hogy az óvodai körzetek módosulnak, mert  az óvodáskorú gyermekek létszámának területi megoszlása Pilisvörösváron időről-időre változik, ennek fényében pedig célszerű néhány évente felülvizsgálatot tartani. Ez utoljára 2018-ban történt meg. A kapcsolódó dokumentumokat, részletes információkat az alábbi linken érheti el, csatolmányként:

https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/1-Helyi-hirek/740-Megjelent-az-ovodai-felvetellel-kapcsolatos-tajekoztato

Áramszünetre kell készülni Pilisvörösvár egyes részein

A tervek szerint szüneteltetni fogja az ELMÜ a villamosenergia szolgáltatást  kedden, azaz március 30-án, 9 és 15 óra között Pilisvörösvár egyes részein. Az érintett lakókhoz eljuttatott tájékoztatás szerint a hálózatukon felújítási, karbantartási munkálatokat végeznek. Mint írják, a jelenlegi vírushelyzetben csak olyan feladatokat látnak el, amelyeket feltétlenül szükséges, és amelyek elhalasztása kockázatot jelentene, hatással lenne például egy gyógyszertár, vagy netán egy élelmiszerbolt működésére. Azt ígérik, igyekeznek a lehető leggyorsabban befejezni a szükséges javításokat, hogy minél előbb visszakapcsolhassák az áramot. Közlésük szerint tisztában vannak azzal, hogy a jelenlegi vírushelyzetben sokan otthonról dolgoznak, illetve online oktatásban vesznek részt. Az ELMÜ oldalán található, aktuális és ütemezett munkálatokat jelölő térkép adataiból kiderül, hogy a fenti időpontban a szolgáltató mely címeket érintően lát el karbantartási feladatokat. Ezt az alábbi linken találják:

https://elmuemasz.hu/egyetemes-szolgaltatas/tudnivalok/hirek-aktualitasok/karbantartasok

A veszélyhelyzet idejére a kórházak irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők

A  területileg illetékes kórházak szakmai irányítása alá kerülnek az önkormányzati szakrendelők a veszélyhelyzet idejére a hatékonyabb egészségügyi védekezés, a betegellátás és az egészségügyi dolgozók kiegyensúlyozottabb terhelése, és a védőoltási program végrehajtásának biztosítása érdekében. Az erről szóló 137/2021. (III. 23.) Korm. Rendelet múlt hét kedden jelent meg a Magyar Közlönyben. Eszerint a koronavírus-járvány most zajló harmadik hullámában minden eddiginél több a kórházi beteg és nagyobb terhelés alá kerültek a kórházak. Fontos, hogy az önkormányzati fenntartású szakrendelők és dolgozóik is szükség szerint részt vegyenek a járvány elleni védekezésben, és koordináltan lássák el betegellátási feladataikat, és az oltás tömeges szakaszában majd megfelelően végrehajtsák az oltási feladatokat. A döntés alapján a Pilisvörösvári Szakrendelő a Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő felügyelete alá kerül 2021. március 25-től május 23-ig. A szakrendelők vezetői kötelesek a hatékony és összehangolt védekezés érdekében az országos kórház-főigazgató védekezés megszervezésére vonatkozó utasításait végrehajtani, folyamatos kapcsolatot tartani az irányító szerv vezetőjével, az Országos Mentőszolgálattal, valamint a megyei, fővárosi védelmi bizottsággal. Az Intézet valamennyi dolgozóját tájékoztatták a Kormány új rendeletéről. Szakrendelő rendeléseiről a Betegirányításon (+36 26 330 422,+36 26 330 027/ 10. mellék) tájékozódhatnak.

Elhunyt Pálos Mátyás

Elhunyt Pálos Mátyás. A Pilisvörösvári Főzőkonyha szakácsának tiszteletére március 25-én fekete zászló került a Pilisvörösvári Polgármesteri Hivatal homlokzatára. Őszinte részvétünk Pálos Mátyás családjának.

Elérhető a 2021. évi közbeszerzési terv

Elérhető Pilisvörösvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 36/2021. (III. 19.) Kt. sz. határozata az Önkormányzat 2021. évi közbeszerzési tervének elfogadásáról. „A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, veszélyhelyzet idejére biztosított feladat- és hatáskörömben eljárva az alábbi határozatot hozom: A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény és az Önkormányzat 2021. évi költségvetési rendelete alapján az Önkormányzat 2021. évi közbeszerzési tervét, a jelen határozat melléklete szerinti tartalommal elfogadom, aláírom és intézkedek a nyilvánosságra hozataláról. A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, veszélyhelyzet idejére biztosított feladat- és hatáskörömben eljárva az alábbi határozatot hozom: A közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény és az Önkormányzat 2021. évi költségvetési rendelete alapján az Önkormányzat 2021. évi közbeszerzési tervét, a jelen határozat melléklete szerinti tartalommal elfogadom, aláírom és intézkedek a nyilvánosságra hozataláról” – olvasható a tájékoztatásban. A 2021. évi közbeszerzési terv, illetve a kapcsolódó dokumentumtár megtekinthető az alábbi linken:

https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/23-Felhivasok-tajekoztatok/749-2021-evi-kozbeszerzesi-terv

Csak akkor változhatnak a szabályok, ha az átoltottság eléri a 2,5 milliót

A kereskedelmi és iparkamara, illetve a gazdasági élet szereplői által javasolt változtatások bevezetésére akkor van lehetőség, ha a beadott oltásszám tekintetében Magyarország átlépi a 2,5 milliós határt, azaz 2,5 millió ember legalább az első oltását megkapta - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken rendkívüli online tájékoztatóján, hozzátéve: ez a jelenlegi számítások szerint a húsvéthétfőt követő néhány napban be fog következni. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a járvány harmadik hulláma minden eddiginél komolyabb feladatok elé állítja az országot. Megismételte a miniszterelnöknek a Kossuth rádióban tett kijelentését, miszerint a jelenlegi számok mellett, pillanatnyilag semmilyen nyitás nem engedhető meg. A tervezett változtatásokat részletezve kiemelte: a kijárási tilalom kezdete este tíz órára módosul, a tilalom hajnali 5-ig tart. Valamennyi üzlet kinyithat, a boltok hajnali öttől este fél 10-ig üzemelhetnek, de tíz négyzetméterenként csupán egy vásárló tartózkodhat a területükön. A szolgáltatásoknál a március 8-ai szigorítások előtti szabályokhoz tér vissza az ország. A kormány tervei szerint az iskolák április 19-én nyitnak meg, ekkortól az óvodák, az általános iskolák és a gimnáziumok is a rendes oktatásra állhatnak vissza – írta az MTI.

Megnézheti az ATV Pilisvörösvárról készült adását

Adásba került az ATV Pilisvörösvárról forgatott adása. A Hazahúzó műsorában városunk értékeit, érdekességeit ismerhették meg a nézők hét helyszínen keresztül. Az adást március 26-án 15:35-kor az ATV Spirit-en, 23.35-kor pedig az ATV -én láthatták először a nézők. Aki lemaradt, vagy újra megnézné a műsort, az alábbi linken megteheti:

http://www.atv.hu/videok/video-20210326-pilisvorosvar-2021-03-26?fbclid=IwAR3z1biuigzzvk01cKm44M2au_vfkuXR3xeQnZNSrKtmFbp0pmZ-2vN62eQ

Megkezdődött a nyári időszámítás

Március 28-án, vasárnap hajnali 2 órakor egy órával előre, hajnali 3 órára kellett átállítani az órákat, ezzel megkezdődött a nyári időszámítás. A jelenlegi a világ több mint száz országában egységesen elfogadott rendszer, amellyel a helyi időt tavasztól egy órával előre állítják a helyi időzóna idejéhez képest.   Magyarországon az 1950-es években az energiaellátás nehézségeit igyekeztek mérsékelni a nyári időszámítással, de 1958-ban felfüggesztették az alkalmazását, majd 1980-ban vezették be újra, de akkor még egy hónappal rövidebb volt a nyári időszámítás időszaka. Európában 1996-tól egységesítették a rendszert.

Az összefogásnak köszönhetően sikeresen lezajlott a várostakarítás

Öt helyszínen, csaknem kétszáz résztvevővel lezajlott szombaton a várostakarítás. „Köszönöm, köszönöm. Végtelenül büszke vagyok a vörösváriakra! A mai napon bebizonyítottuk, hogy összefogással, közösen a járványügyi szabályokat betartva nagy dolgokra vagyunk képesek” – írta  Facebook-oldalán dr. Fetter Ádám az eseményt követően. A polgármester köszöntetet mondott mások mellett a horgászoknak, a Brave Dogs Kutyasulisoknak, a Szebb Környezetünkért Egyesület és a TEVÖ Egyesület tagjainak, hogy részt vettek a szervezésben és a szemétszedésben. Vasárnap a városba érkezett a Közút seprőgépe is: a jármű a 10-es főút pilisvörösvári szakaszát elejétől a végéig letisztította. Mindezeket megelőzően  –  pénteken  –  a városgazdák már szemétszedésbe kezdtek, több kilométeren át fellazították és összesöpörték a szennyeződéseket, illetve munkába állítottak egy szemétszívó gépet. Egy héttel korábban önkéntesek egy csoportja a ligeti lovardák környékén gyűjtötte össze az illegálisan lerakott hulladékot. „Fontos számomra, hogy húsvét ünnepét méltóképen ünnepelhessük, melyhez szükségünk van lelkünk és környezetünk rendbetételére is” – olvasható a polgármester posztjában. A várostakarításról készült összeállítást itt tekintheti meg:


https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR22JTelTdQDlkxitsP3tVAvltAcMVYEf_7ExwBXQjJZXUwZBEzh-wjnprg&v=TnRHhj-uYoc&feature=youtu.be

Március 27-én ünnepeltük a színház világnapját

Március 27-én a színház világnapját ünnepeltük. A Nemzetközi Színházi Intézet bécsi közgyűlésén 40 ország küldötteinek határozata alapján, 1962 óta tartják, annak emlékére, hogy 1957-ben, a fenti napon Párizsban megnyílt a Nemzetek Színháza. „Ez alkalomból egy pilisvörösvári színművészt kértünk fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a színházművészetről, kultúráról, világról. Mészáros Béla, a Katona József Színház színművésze, számos fiatalnak nyújt példát elkötelezettségével és alázatával. Az elbeszélés, melyet Szép Ernő költő és -színpadi szerzőtől választott, aktuális üzenete lehet mai életünknek” – írta oldalán a Vörösvári Kultúrház. A felvételt itt érheti el:

https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR1f3exM0rs6GXuqOIHY01ug6fVVm95zwMtZNB-hZRKcJeePQvBbQAhcJRc&v=UPBpa8pMs8Y&feature=youtu.be

Digitális oktatás – aki jóváírást kérne, most tegye

Elérhetők a 30 napos díjmentes internet igénylésére vonatkozó információk a DIGI, a Telekom, a Vodafone és a Telenor oldalán is. Mint ismert, ingyen férhetnek hozzá internethez azok, akiknek a digitális oktatásra kellett átállniuk a járványhelyzet miatt. A jogosultak körébe tartozik a tanuló vagy helyette előfizetéssel rendelkező törvényes képviselője, illetve az a személy, akinek előfizetését a tanuló vagy törvényes képviselője használja, valamint az előfizetéssel rendelkező pedagógus és oktató, vagy az a személy, akiknek az előfizetését az érintett szakemberek használják. A díjmentes internetre vonatkozó  legfontosabb információk és a kapcsolódó oldalak gyűjteménye az alábbi linken érhető el:

https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/23-Felhivasok-tajekoztatok/753-Digitalis-oktatas-Mar-csak-nehany-napig-lehet-a-jovairast-kerni

Megnyitották a temetői csapokat

Március 29-én, azaz hétfőn megnyitották temetői csapokat, amelyeket 2020. november 9-én zártak a téli időszakra való felkészülés miatt. A vezetékeket akkor víztelenítették is a fagyveszély miatt.

Újabb pályázati siker Pilisvörösváron

Nyert  Pilisvörösvár Önkormányzata a vis maior pályázaton. A 2020. augusztusi esőzés okozta károk enyhítésére fordítható összeg 9 millió 376 ezer forintot. Ez nagyságrendileg a tavaknál keletkezett károk elhárításának tizedét fedezi. Az indoklás szerint  –  az érintett terület vízügyi fennmaradási engedélyében meghatározottak alapján  –  a tavak célja jóléti, ezért a vis maior keret terhére nem támogatható a helyreállítás. A határozat felhívja az önkormányzat figyelmét a Nagy-tó körüli sétány 2018. évi kialakítása műszaki megfelelőségének vizsgálatára. Emiatt 2021. március 22-én helyszíni bejárás zajlott a tervező, a kivitelező és a műszaki ellenőr jelenlétében. A vizsgálat eredményeiről és a helyreállítással kapcsolatos megoldásokról, költségekről külön tájékoztatást adunk. „Köszönet a műszaki osztály kollégáinak, akik mindent megtettek annak érdekében, hogy az elnyert összeg a lehető legmagasabb lehessen!”

Egy góllal kikapott a Pilisvörösvári UFC

Ócsa csapata ellen léptek pályára a hétvégén a Pilisvörösvári UFC játékosai. „Felnőtt csapatunk 3-0-ról még ki tudott egyenlíteni, de utána nem tudtuk berúgni a helyzeteket, hogy megnyerjük a meccset” – nyilatkozta Bilau Csaba, a Pilisvörösvári Utánpótlás Futball Club elnöke. Az eredmény tehát 4:3 az ócsaiak javára. A héten még két mérkőzés várható:

Szerda 16.30 PUFC- Veresegyház Pest megyei Kupa Pilisszántón
Vasárnap 16.00 PUFC- Kistarcsa bajnoki Piliscsabán

Márciusban kétszer is örülhettek a Platz Piacnak a vásárlók

Március 28-án vasárnap újabb piacozásra invitáltak a Platz Piac szervezői, hogy mindenki beszerezhesse a húsvéti hétvégére a termelői finomságokat. Az érdeklődők 9 és 15 óra között látogathatták a standokat a szokásos helyszínen, a horgásztavaknál – ebben a hónapban már másodszor, tekintettel az ünnepre. A tervek szerint a következő Platz Piacot április közepén rendezik meg, pontos dátum azonban csak később várható.

 

Húsvéti játékra és barkafa díszítésre invitál a Vörösvári Kultúrház

Játékra hív a Vörösvári Kultúrház a közelgő ünnep alkalmából. A „Húsvéti Barangoló” részeként a város hat helyszínén QR kódokat helyeztek el, amelyeket beolvasva érdekességeket, új információkat tudhatnak meg az érdeklődők Pilisvörösvár hagyományairól. Minden állomáson elérhető lesz egy családi kvízjáték is. A játékban résztvevők húsvéti édességet kapnak. A QR kódokat április 2-5 között tudják használni az érdeklődők. A további részleteket, illetve a szabályokat megtalálja a kultúrház vonatkozó posztjában:

https://www.facebook.com/vorosvarikultur/photos/a.105523048051704/178780614059280/

Ugyancsak az ünnephez kapcsolódóan, idén is „közös” barkafa díszítésre hívnak mindenkit a kultúrház munkatársai a város két pontján: a Fő téren és a liget Szent Család - templomnál. „Díszítsük fel együtt közös barkafánkat, ami a tavaszi megtisztulást, megújulást jelképezi. Hozzon mindenki magával egy-egy otthon elkészített díszt! Kívánjunk egymásnak ezzel is szép ünnepet!” – írják Facebook-oldalukon.

Külön oltópontot alakít ki a várandós nőknek a Semmelweis Egyetem

Extra oltópontot hoz létre a várandós és szoptató kismamák számára a Semmelweis Egyetem. A Semmelweis Egyetem azt közölte a honlapján, hogy a kismamák a második vagy a harmadik trimeszterben kaphatják meg az első vakcinát, az ismétlő oltást pedig a szülést követően.  A szoptató édesanyák az előírások szerint bármikor felvehetik az első oltást, majd öt héttel később az ismétlő vakcinát. A várandósokat a háziorvosok és a nőgyógyászok utalhatják be az oltópontokra, a Semmelweis Egyetem szombattól extra oltópontot alakít ki számukra, ahol Merkely Béla rektor utasítása szerint soron kívül kapják meg a vakcinát. Kiemelték: a Pfizer- és a Moderna-vakcinákkal már biztosan olthatók a kismamák, a várandós kérésére és kezelőorvosának kockázat-előny értékelése alapján. Az oltás előfeltétele esetükben is a vakcinainfo.gov.hu felületen való regisztráció.

Hétfő éjfélig regisztrálhatnak az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozók az oltásra

A kormány azt a döntést hozta, hogy - az egészségügyi, a szociális dolgozók, a regisztrált idősek, a rendőrök és katonák mellett - elindítja a regisztrált óvodai és iskolai pedagógusok, valamint a bölcsődei dolgozók oltását is annak érdekében, hogy az óvodák és iskolák újranyitásával a pedagógusok is nagyobb védettséggel állhassanak újra munkába. A tájékoztatás szerint több mint 180 ezer köznevelésben dolgozó, 30 ezer középfokú szakképző intézményben dolgozó és 13 ezer bölcsődei dolgozó jogosult a pedagógusok kampányszerű oltására. Első körben a március 24-ig már regisztrált, köznevelésben – tehát óvodákban, általános iskolákban és gimnáziumokban – dolgozó pedagógusok oltása történhet meg. A második körbe tartozók oltása Húsvét után várható. A még nem regisztrált pedagógusokat, a szakképzésben dolgozókat, az egyéb óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozókat ezért arra kérik, hogy március 29. hétfő éjfélig regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon. Ezzel kapcsolatban minden további fontos információt, részletet megtalál az alábbi linken:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ovodai-iskolai-es-bolcsodei-dolgozok-figyelem-regisztracio-marcius-29-hetfo-ejfelig

 

 

 

 

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []