Miben segíthetünk?

Hétfői Hírek

Hétfői Hírek
2021. július 19.
Ismét összegyűjtöttük, mi történt a városunkban, illetve városunkat érintően a múlt héten.

Elhunyt Botzheim István, Pilisvörösvár egykori polgármestere

Elhunyt Botzheim István, Pilisvörösvár egykori polgármestere, aki két cikluson át, 1990-től 1994-ig és 1998-tól 2002-ig vezette városunkat. A szomorú hírt felesége, Botzheim Istvánné osztotta meg a Hivatallal. Az egykori polgármester 1946-ban született, három gyermek édesapja, többszörös nagypapa. A volt városvezetőt szerdán, vagyis július 21 kísérik utolsó útjára 16 órakor a Pilisvörösvári Köztemetőben. A gyászmisét a búcsúztatás után a ligeti Szent Család Templomban tartják 17 órakor. Botzheim Istvánt a város saját halottjának tekinti, ennek megfelelően az Önkormányzat vállalja a temetés költségeit, illetve örökös sírhelymegváltást biztosít a Pilisvörösvári Köztemetőben, így is tisztelegve közszolgálati munkája előtt, amelyet Pilisvörösvárért végzett.  

Több mint 100 ember vett részt a  pilisvörösvári véradáson

101 véradó, 89 befejezett véradás, 258 élet megmentése - ez a múlt keddi pilisvörösvári véradás mérlege a Magyar Vöröskereszt Pest Megyei Szervezetének adatai szerint. Az eseményt ezúttal a Koraszülöttekért Országos Egyesülettel közösen szervezték, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy véradásukkal akár egy koraszülött számára is biztosíthatják a gyógyulás lehetőségét, hiszen sok idő előtt született baba szenved vérszegénységben az első hónapokban, ennek egyik terápiáját pedig a transzfúzió jelentheti. Csak úgy, mint mindig, most is a Művészetek Házában fogadták a véradókat délután 13 és 19 óra között.

Nem kímélte a vihar Pilisvörösvárt

Vihar csapott le szerdáról csütörtökre virradóra Pilisvörösvárra. A felhőszakadás nem kímélte a várost, sorra érkeztek a jelzések, a temetőt le is kellett csütörtökre zárni. A pilisvörösvári önkéntes tűzoltókhoz egész éjjel érkeztek a bejelentések és a városgazdák teljes létszámmal dolgoztak a helyszíneken zömében kitört fák, leszakadt ágak, gallyak miatt, amelyek beborították a várost különösen a parkos területeken, illetve nagy mennyiségű hordalék került az utakra. Az anyagi kár jelentős. A részletekről az alábbi linken olvashat, illetve megtekintheti videónkat:

https://www.pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/1-Helyi-hirek/982-Nem-kimelte-a-vihar-Pilisvorosvart-jelentosek-a-karok-Galeriaval-videoval

https://www.facebook.com/pilisvorosvar/videos/1130371867461867

Elhunyt Mészáros János Mihály, egykori pilisvörösvári képviselő

Életének 76. évében, Szlovákiában elhunyt Mészáros János Mihály. Az egykori pilisvörösvári képviselő 1990 és 1994 között szolgálta városunkat.  Tiszteletére kikerült a fekete zászló a Hivatal homlokzatára, illetve koszorúval búcsúzunk tőle.

Új utcaszakasz kap térkő burkolatot az ELMÜ munkálatai után

Földkábelépítési munkálatok előkészületeibe kezdett múlt hét első felében az ELMÜ az Árpád utcában a Fő utca és a Vágóhíd utca közötti szakaszon, összesen 210 méter hosszan. A kábelt a páratlan oldalon lévő járda nyomvonalán fektetik le. Egy rövid szakasz fúrási munkálatait már a múlt héten elvégezték, a további feladatokat pedig az időjárás függvényében kezdik el. A helyi rendelet alapján az Önkormányzat vezetése úgy állapodott meg a vállalkozóval, hogy a fent említett szakaszon új viacolor burkolatot kap az utca.

Megkezdődött a Vásár téri iskola Szabadság úti járdájának felújítása

Megkezdődött múlt hét csütörtökön a Vásár téri iskola Szabadság úti járdájának felújítása. A munkálatok idejére a gyalogosforgalmat a túloldalra helyezték át. Az intézmény a járdát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán elnyert pénzből és saját költségvetéséből, valamint a Pilisvörösvár Város Önkormányzata által felajánlott térkövek felhasználásával újítja fel – közölte múlt héten Facebook-oldalán a Vásár téri iskola.

Felszámolják a szeméthegyet a Kálvárián

Megkezdődött múlt csütörtökön a szeméthegy felszámolása a Kálvárián. A helyszín az előzetes becslések szerint legalább 100 köbméter illegálisan lerakott háztartási hulladéktól, zöldhulladéktól és veszélyes hulladéktól szabadul meg. Mindez összefogásnak köszönhető, két magánszemély vállalta, hogy fizetik a munkagépeket. Az elszállításról az Önkormányzat gondoskodik. A munkálatok még tartanak, ezért továbbra is azt kérjük mindenkitől, hogy ne parkoljanak a Kálvária utca tetején, biztosítva ezzel a járművek szabad mozgását, haladását, hogy minél előbb megtisztulhasson a terület az odahordott szeméttől.

Élménynapot tölthetett a Balatonon 34 pilisvörösvári gyermek

Harmincnégy gyermek indult útnak a reggeli órákban a Balatonra múlt csütörtökön a Hivatal udvaráról, hogy egy élményekkel teli napot tölthessenek Kenesén az Aqua Fun Parkban, illetve strandolhassanak egy jót. A kirándulás az UBM Trade Zrt., Pilisvörösvár Város Önkormányzata és Vitályos Eszter államtitkár összefogásával valósulhatott meg, a cél az volt, hogy szociálisan rászoruló gyerekeknek szerezzenek örömet a programmal. A gyerekeknek az Önkormányzat biztosított kísérőt és  velük tartott az UBM két képviselője is. Az utazás, a kikapcsolódás költségét, valamint az animátorokat és a helyszíni étkezést a cégcsoport állja, az Önkormányzat pedig szendvicseket, gyümölcsöt és vizet biztosított az útra. Utóbbi harapnivalót a főzőkonyha munkatársai készítették el, illetve osztották ki reggel. A“Csobbanási utalványt” június 10-én vette át Strack Bernadett alpolgármester. A program egyébként összesen 17 települést érint és 300 gyermek kikapcsolódását teszi lehetővé az említett víziparkok egyikében.

Nézze meg összeállításunkat a gyerekek kirándulásáról:

https://www.facebook.com/pilisvorosvar/videos/2298449086956072

Megkezdődött a járdaépítés a Szent Erzsébet utcában

Megkezdődtek a munkálatok július 16-án a Szent Erzsébet utcában, vagyis a járdafelújítási beruházás második helyszínén. Az Akácfa utca és Kisfaludy utca között épül új szakasz 1500 méter hosszan még ezen a nyáron. Első körben a páros oldalon dolgozik a kivitelező az Akácfa utca sarkától a Szőlőkert utca sarkáig. A munkaterület 170 centimétert foglal el, ebből 150 centiméter maga járda területe. A kivitelezés folyamatáról továbbra is folyamatosan tájékoztatjuk a lakosságot, emellett a kivitelező külön értesíti a beruházásban érintett ingatlantulajdonosokat a feladatok várható üteméről, saját járdaszakaszuk pontos kivitelezéséről. A polgármester – mint arról már korábban beszámoltunk –beruházásért felelős képviselőket nevezett ki, akik még a munkálatok megkezdése előtt felkeresik az érintett lakókat: a Szent Erzsébet utcával összefüggésben ezt a megbízást Lehrer Anita kapta. A beruházás egyébként július elsején rajtolt el, a munkálatok a Csobánkai utcában, a temető parkoló előtti szakaszon kezdődtek, hogy a jövőben jobb minőségű, vagyis új burkolattal ellátott és kiszélesített járdát használhassanak a gyalogosok. Összesen hat utcában újulnak meg vagy épülnek járdák 2022 januárjáig 121 millió forintból. A beruházást az önkormányzat 100 százalékban saját forrásból finanszírozza.

A beruházásról itt olvashat bővebben:

https://www.pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/21-Varosfejlesztes/973-Uj-jarda-epul-a-Szent-Erzsebet-utcaban-hamarosan-kezdodnek-a-munkalatok

Gyarapodott a város vagyona

Gyarapodott a város vagyona, ugyanis Önkormányzati tulajdonba kerül a mentőállomás és az orvosi ügyelet épülete.  A múlt pénteki képviselő-testületi ülésen ezzel egy hosszú évtizedek óta húzódó tulajdonjogi kérdés végére került pont. A Pilisi Medence Alapítvány térségi összefogásnak köszönhetően 1994-ban építette fel a mentőállomás épületét, amelyhez az akkori Önkormányzat 10 millió forinttal és a tulajdonában álló földterülettel járult hozzá, ennek fejében pedig tulajdoni hányadra tartott igényt. A tulajdonlásban mindezidáig nem tudott megegyezni az alapítvány és az akkori Önkormányzat, ezért a földhivatalban az épületet a mai napig nem tüntették fel. A jelenlegi városvezetésnek sikerült olyan megoldást javasolni, ami az alapítvány számára is elfogadható volt, ennek köszönhetően az épület 100 százalékos tulajdonosa Pilisvörösvár Város Önkormányzata lett, azzal a feltétellel, hogy amíg Vörösváron mentőállomás és orvosi ügyelet üzemel, addig más célra nem hasznosíthatják. A teljes cikket az alábbi linken éri el:

https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/21-Varosfejlesztes/987-Onkormanyzati-tulajdonba-kerul-a-mentoallomas-es-az-orvosi-ugyelet-epulete

Strack Bernadett alpolgármester videós beszámolója a témában:

https://www.facebook.com/pilisvorosvar/videos/989505881796507

Eldőlt a horgászbódék és stégek sorsa a tavaknál

Eldőlt a horgászbódék és stégek sorsa a tavaknál, miután a képviselő-testület egyik fontos napirendi pontja ezeknek az építményeknek a szigorú feltételekhez kötött fennmaradásáról szólt. A városvezetés kompromisszumot keresett, pontosabban olyan megoldást, ami mindenkinek jó lehet. Ennek fényében a Pilisvörösvári Horgász Egyesület kezdeményezésére a 2016-ban kötött megállapodást – miszerint a bódékat, stégeket jövő év március 31-ig meg kell szüntetni – újratárgyalták, aminek eredményeképpen abban állapodtak meg, hogy a bódékat nem szükséges minden esetben lebontani, meglévő méretben fel lehet újítani azokat, betartva a megszabott feltételeket. Az elsődleges cél a környezet védelme és a tavak tájképének egységesítése, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a horgászbódék, stégek megfelelő állapotukat legyenek, illeszkedjenek a tavak természeti környezetéhez. A követelményekről részletesen itt olvashat:

https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/21/977-eldol-a-horgaszbodek-stegek-sorsa-a-tavaknal

A felvétel itt érhető el: 

https://www.facebook.com/pilisvorosvar/videos/247201390245843

Lépések a Helyi Építési Szabályzattal kapcsolatban

A múlt pénteki képviselő-testületi ülés másik lényegi napirendi pontja a Helyi Építési Szabályzattal kapcsolatos változtatási igények bemutatása volt. A testület határozott a tervező megbízásáról, akit felkér az első munkafolyamat elvégzésére, pontosabban, hogy vizsgálja meg a beérkezett igényeket, szakmailag értékelje azokat és készítse el beszámolóját, amelyet aztán bemutathatnak a város lakóinak. A tervek szerint az értékelés után – várhatóan ősszel – a pilisvörösváriak lakossági fórumon ismerhetik meg részletesen a kérelmeket és az említett szakmai véleményt. További információt ezzel kapcsolatban itt talál:

https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/21/974-videoban-beszelt-fetter-adam-a-helyi-epitesi-szabalyzatot-erinto-lepesekrol

Fetter Ádám videós beszámolója a témában:

https://www.facebook.com/pilisvorosvar/videos/172495674805990

Remek hangulatban, nagy érdeklődés mellett zajlott a Hallo! Werischwar

Fúvósok töltötték meg zenével Pilisvörösvárt szombaton: a Pilisi-medence kedvelt zenekarai adtak koncertet a Puskin utcában nagy érdeklődés mellett. A látogatókat még a zápor sem riasztotta el, remek hangulatban telt a Hallo! Werischwar. A fúvóstalálkozón tizenegy környékbeli zenei formáció vesz részt. Fetter Ádám beszédet mondott a rendezvényen és azt kérte a résztvevőktől, hogy közösen, egy perc néma csenddel emlékezzenek városunk egykori polgármesterére, Botzheim Istvánra, aki múlt héten hunyt el. 

Az eseménnyel kapcsolatban több képes bejegyzést is talál a városi Facebook-oldalon:

https://www.facebook.com/search/top?q=pilisvorosvar

A Hivatalba látogatott Benkó Barbara

Fetter Ádám meghívására a Hivatalba érkezett hétfőn Benkó Barbara olimpikon. A polgármester megköszönte neki a sportágért tett erőfeszítéseit, hiszen az, hogy a női hegyikerékpáros csapat részt vehet a 2021-es tokiói olimpián, az ő érdeme, ugyanis az induláshoz szükséges pontokat Benkó Barbara gyűjtötte össze. Látogatásakor rendkívül sportszerű módon megjegyezte: Vas Kata Blanka jelenleg jobb formában van nála. Fetter Ádám arra kérte a vörösvári élsportolót, hogy szaktudásával segítse az Önkormányzat munkáját a jövőben a városban tervezett kerékpárutakkal és kerékpárpályákkal kapcsolatban.

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []