Miben segíthetünk?

Augusztus 8. a macskák világnapja

Augusztus 8. a macskák világnapja
2022. augusztus 8.

Ma van a macskák világnapja. Ezt a napot 2002-től ünnepeljük, egy állatvédő szervezet – a Nemzetközi Állatjóléti Alapítvány – kezdeményezésére. A világnap létrehozásával az alapvető cél az volt, hogy az otthontalan, menhelyeken élő cicákra felhívják a figyelmet.

A macska őse a líbiai vadmacska mintegy 10-12 ezer éve vált háziállattá, a mezőgazdálkodás kezdetével egy időben, mára pedig az egész világon elterjedt a faj.

A családban élő házi kedvencek életünk részévé, családtaggá válnak, sok örömet szereznek gazdáiknak. Minden macska más-más jellem, más tulajdonságai dominánsak. Van amelyik hízelgős, másik vadabb, lehet nyávogós, kommunikatív, de vannak félénkebb, csöndesebbek állatok is. A nyávogást a macskák alapvetően csak kiscicakorban használják, azonban az emberrel fenntartott viszonyban fontos kommunikációs eszköz lett. Az állatok ivartalanításával jócskán meghosszabbíthatjuk kedvenceink életét és ezzel a betegségektől is megóvhatjuk őket.

Egy felmérés szerint a macskák a legnépszerűbb háziállatok, egyes becslések szerint a számuk háromszorosan felülmúlja a második helyezett kutyákét. A macskák nagy része azonban sajnos gazdátlan, elvadult állatként él a természetben.

A világnap jó alkalom lehet a menhelyek segítésére, vagy akár az örökbefogadásra, amennyiben cicával szeretnénk bővíteni a családot.

A képen látható macska épp a Bányató utcai járdát használja a felújítást követően.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []