Miben segíthetünk?

Új emlékművet avattak a bányásznapi ünnepségen

Új emlékművet avattak a bányásznapi ünnepségen
2022. szeptember 2.

A pilisvörösvári „Lipót I. és II.” nevű ikeraknák mélyítésének 120. évfordulójáról emlékezett meg 2022 szeptember elsején városunk Önkormányzata, a BSZSZ Pilisi Nyugdíjas Alapszervezete és településünk lakossága.

A bányásznapi ünnepségen az évforduló alkalmából új emlékművet is avattak a Rákóczi utcai Emlékparkban. Az alkotás azoknak a mártíroknak állít emléket, akik a bányászat során életüket vesztették Pilisvörösváron.

Az új alkotással teljessé vált a Bányász Emlékpark, ugyanis a korábban itt felállított két emlékmű mellett - mely a bányász sztrájkra és a bánya bezárására emlékeztet - most az új mű révén a bányászmártírokra is méltóképpen emlékezhetünk.

Az emlékmű annak a 129 bányásznak a nevét örökíti meg, akik a bányamunka során életüket vesztették. A gránit burkolatú alapra négy a bányaomlást szimbolizáló bazaltszikla kerül, melyeken az elhunytak neveit megjelenítő gránit karikákat helyez el az alkotó. Az emlékművet Molnár Sándor kőfaragómester tervezte és készítette.

Az ünnepségen dr. Fetter Ádám polgármester mondott beszédet és tisztelgett a vörösvári bányászok munkája előtt, majd Zelenai István nyugdíjas bányamérnök és Molnár Sándor kőfaragó mester leleplezték az új emlékművet. Dévényi Ferenc, “Doki atya” pedig megáldotta az alkotást, Fogarasy Attila pedig saját versét szavalta el.

Az esemény koszorúzással ért véget, ahol a résztvevők elhelyezték az emlékezés és a tisztelet virágait. A rendezvényen a Nosztalgia dalkör előadásában csendült fel a Himnusz és a Bányászhimnusz.

Zelenai István szerkesztésében egy könyv is készül a 120 éves évforduló alkalmából, amely decemberben jelenik meg és a szeptemberi avató ünnepség képeit és beszámolóját is tartalmazza majd. Az új emlékmű ötlete is a bányamérnök nevéhez fűződik, a kezdeményezés pedig az Önkormányzat jóvoltából valósulhatott meg, melyhez magánfelajánlásokkal járultak hozzá a vörösváriak, valamint a Dorogi Szénmedence Kultúrájáért Alapítványtól 200.000 forint támogatást is nyert a város.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []