Miben segíthetünk?

Jelentős forgalmterhelő beruházás a 10-es úton

Jelentős forgalmterhelő beruházás a 10-es úton
2021. szeptember 15.
Újraaszfaltozza a Közút a 10-es út pilisvörösvári szakaszának jelentős részét, aki teheti kerülje el ezt a szakaszt szeptember 20-tól

Sajtóanyag - a 10-es út újraaszfaltozásáról 2021. szeptember 15.

Erősen megnövekedett menetidőre számíthatnak a Pilisvörösváron keresztül közlekedők szeptember 20-től várhatóan két héten keresztül. A Magyar Közút Zrt. újraaszfaltozza 10-es út majdnem teljes vörösvári szakaszát a Kodály Zoltán utca és az Attila utca között, mintegy 1700 méteren. Ezen a szakaszon naponta megközelítőleg 22 ezer gépjármű halad át, így terhelése óriási. Az itt közlekedőknek jelentősen megnövekedett menetidővel kell kalkulálni, illetve alternatív útvonalat, közlekedési megoldást találni.

A Közút tájékoztatása szerint az újraaszfaltozást 2021. szeptember 20 – október 1. között végzik. Ennek fázisai a burkolat előkészítése, marása (szeptember 20 - 24.), majd az aszfalt réteg terítése, tömörítése (szeptember 27 – október 1.), végül pedig a felfestések és a fedlapok, víznyelők szintbe helyezésével zárul a munka. A beavatkozás időtartama alatt forgalomkorlátozásra, félpályás útlezárásra, illetve sebességkorlátozásra kell számítani.

Pilisvörösvár város jelenlegi vezetése még 2018-ban kezdett tárgyalásokat a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel a 10 számú főút elhasználódott burkolatának felújításása ügyében. A főút forgalma évről-évre folyamatosan emelkedett, a burkolat állapota pedig egyre jobban romlott. Ez nagymértékben zavarta mind az út mentén élőket, mind pedig az erre közlekedőket. Bár a Közút a kritikus részek kátyúzási munkálatait időről időre elvégezte, de ez hosszútávon nem nyújtott megoldást, az út komolyabb karbantartása elérkezett a nem halasztható besorolásba. Az önkormányzati tárgyalások eredményeképpen és Vitályos Eszter államtitkár közreműködésével, a Magyar Közút Zrt. forrásbiztosításával a cég a jelenlegi beruházás keretében elvégzi a 10-es út majdnem teljes pilisvörösvári szakaszának újraaszfaltozását.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a régióban közlekedők jelentősen megnövekedett menetidővel kell, hogy kalkuláljanak! Alternatív útvonalként Pilisszentiván – Solymáron keresztüli kerülőút javasolt, de itt is intenzív forgalomra számíthatnak az autózók. A 3,5 tonna fölötti tehergépjárművek forgalma továbbra is a 10-es út karbantartással érintett szakaszán bonyolódik. Mindenképpen javasolt tehát alternatív közlekedési módok, a tömegközlekedés, elsősorban a vasúti közlekedés használata, illetve aki teheti válassza, kérje a karantén időszaka alatt már bejáratott otthoni munkavégzést.

Pilisvörösvár kezdeményezésével, Solymár, Pilisszentiván települések polgármesterei, a Magyar Közút munkatársai, a Pilisvörösvári Rendőrőrs és a települések polgárőrségei, városrendészetei intenzív támogatást nyújtanak a munkálatok zökkenőmentes, gyors és hatékony elvégzése érdekében.  A munkálatok alatt kérjük a közlekedők megértését, türelmét!

 

A beruházás címszavakban

Érintett szakasz:

A 10 számú főút 18+000 – 19+745 km szelvényei között, tehát Pilisvörösvár Fő utca a Kodály Zoltán utca és Attila utca közötti 1745 m-es szakasza.

Tervezett időtartam:

A Közút Zrt. tájékoztatása szerint várhatóan: 2021. szeptember 20 – október 1. között

·         burkolat előkészítése, marásavárhatóan: 2021. szeptember 20 - 24.

·         aszfalt réteg terítése, tömörítése várhatóan: 2021. szeptember 27 – október 1.

·         ezt követően végül a felfestések és a fedlapok, víznyelők szintbe helyezésével zárul a munka.

A forgalmi korlátozás mértéke:

A beavatkozás időtartama alatt forgalomkorlátozásra, félpályás útlezárásra, illetve sebességkorlátozásra kell számítani.

Javasolt kerülőút:

Személygépkocsival és 3,5 tonna alatti gépjárműveknek: Pilisszentivánon – Solymáron át.

Kivitelezés tartalma:

·         Az érintett szakaszon burkolat-fenntartási munkálatokat, a terület újraaszfaltozását végzik majd el.

·         A csobánkai elágazásnál felfestéssel gyorsítósávot alakítanak ki Budapest irányába.

Kivitelező:

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Közreműködők:

Pilisvörösvár kezdeményezésével, Solymár, Pilisszentiván települések polgármesterei, a Magyar Közút munkatársai, a Pilisvörösvári Rendőrőrs és a települések polgárőrségei, városrendészeti intenzív támogatást nyújtanak a munkálatok zökkenőmentes, gyors és hatékony elvégzése érdekében.  A munkálatok alatt kérjük a közlekedők megértését, türelmét!

Kommunikációs anyagok:

·         https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/21-Varosfejlesztes/1072-Ujraaszfaltozzak-a-10-es-ut-vorosvari-szakaszat

·         https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/21-Varosfejlesztes/1077-Fejlemenyek-a-10-es-ut-ujraaszfaltozasaval-kapcsolatban

Kérjük a környéken közlekedők figyelmét, hogy mindenképpen kerüljék el Pilisvörösvár területét, aki teheti inkább a tömegközlekedést és leginkább a kötöttpályás MÁV járatait használja vagy az otthoni munkavégzést kérje.

A területen várható jelentős forgalmi torlódások miatt kérjük a sajtó képviselőinek szíves segítségét a régió lakosainak minél szélesebb körű informálásában. Nyomatékosan felhívva a figyelmet Pilisvörösvár elkerülésére, a tömegközlekedés választására.

 
 

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []