Miben segíthetünk?

„Kuss und Tschüss” parkolók a Vásár téri iskola előtt

„Kuss und Tschüss” parkolók a Vásár téri iskola előtt
2021. november 19.

A Vásár tér forgalmi helyzetének javítása érdekében az Önkormányzat közlekedési szakértő bevonásával az év első felében több megoldást tartalmazó tervet készített. Az elképzeléseket a városvezetés egy júniusi lakossági fórumon mutatta be és vitatta meg az érdeklődő vörösváriakkal. Az itt elhangzottak eredményeképpen egy körforgalom kialakításának esetleges tervét most napolta az Önkormányzat. Ebből adódóan a komplex megvalósítási tervbe illeszkedve, a Szabadság utca árokbefedésének tervezett időpontja is 2023-ra módosult. A közlekedés javítása érdekében ugyanakkor kísérleti jelleggel úgynevezett „Kuss und Tschüss” parkolókat létesítenek az iskola előtt. A más településeken már hatékonyan működő rendszer lényege az, hogy az gyermekeket szállító autók csak néhány percre foglalják el a parkolókat. A szülő tehát beáll az intézményhez legközelebb eső kijelölt helyre, a diák kiszáll és az autó már hajthat is tovább. A parkolók így gyorsan felszabadulnak, a gyerekek ezzel együtt rendezett és biztonságos körülmények között tudnak elköszönni szüleiktől.

A közlekedést gyorsító akció tervei most gyakorlati szakaszba érkeztek, így 2021. november 29-től elkezdődik a rendszer tesztelése. A sikeres működéshez a következők megismerésére és betartására van szükség:

  •  A rendszer reggel 6:30 és 8 :00 óra között működik majd, de parkolni már 6 órától tilos lesz a kijelölt területen.

  •  A „Kuss und Tschüss” parkolóhelyek közvetlenül az iskola épületének főbejárata előtt találhatóak.

  •  A párhuzamos parkolósávot bójákkal kerítik el a kijelölt időszakban.

  •  A sávban egymás mögött öt autó fér el, és három autóból tudnak egyszerre kiszállni a gyerekek.
  • A rendszer a Szabadság útról behajtva vehető igénybe.

  •  Behajtás után az autó körülbelül egy percre megáll - a folyamatos haladás érdekében a megállás annyi időre korlátozódhat a gyermek kiszáll - majd a jármű továbbhajt.

  • A kijelölt parkolóban a biztonság miatt csak a jobb oldali kiszállás lehetséges!

  • A Munkácsy, Kápolna, Kálvária utcák felől érkezők kérjük, hogy kicsit feljebb, az utcák végén, a parkolóban tegyék ki gyermekeiket. (Itt nem lesz „Kuss und Tschüss” rendszer.)

  • Ha a forgalmi helyzet engedi a gyors kiszállás lehetséges az iskola Szabadság úti oldalán is. Így elkerülhető a behajtás a térre! (A későbbiekben a Szabadság utca árokbefedését követően, ezen a szakaszon is épülhet hasonló parkolófunkció.)

A tesztidőszak november 29-től - december 11-ig tart. Ez idő alatt a városrendészet, a rendőrség és a polgárőrség munkatársai segítik a közlekedést. A kapcsolódó táblák hamarosan kikerülnek a helyszínre. A működés egyeztetésében, a szülők tájékoztatásában és a bóják kihelyezésében a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Általános Iskola is aktívan közreműködik.

A rendszer hatékony és biztonságos működéséhez nagyfokú fegyelmezettségre van szükség. Kérjük ezért megértő közreműködésüket, a fenti szabályok figyelembevételét és betartását!

Ha mindenki ennek megfelelően közlekedik, akkor egyszerre növelhetjük a gyermekek biztonságát és gördülékenyebbé, gyorsabbá tehetjük a közlekedést a kritikus időszakban magunk és mások számára egyaránt.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []