Miben segíthetünk?

A rendkívüli hőség fennakadásokat okozhat a vasúti közlekedésben is

A rendkívüli hőség fennakadásokat okozhat a vasúti közlekedésben is
2022. július 22.

Folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a kritikus sínhőmérsékleti pontokat a MÁV szakemberei. A vasúttársaság arról tájékoztatott, hogy amennyiben 45 Celsius-fokot elérő vagy afölötti sínhőmérsékletet mérnek, fokozott pályafelügyeletet vezetnek be. A tartós hőterhelés szerkezeti változásokat okozhat a vasúti pályában, 50 Celsius-fok feletti sínhőmérsékletnél pedig már forgalombiztonságot veszélyeztető pályahibák alakulhatnak ki. "Amennyiben a hőmérséklet eléri azt a szintet, hogy ennek kockázata fennállhat, a vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedés érdekében sebességkorlátozást vezet be" - közölték, kitérve arra is, hogy a következő napokban is kitart a rendkívüli hőség, országos hőségriasztás van érvényben, a Belügyminisztérium pedig életbe léptette a vörös kódot.

A felsővezetékek a nagy meleg hatására megnyúlnak, így növekszik a felsővezeték-szakadás, áramszedőtörés vagy sérülés kockázata. Mint írják, a MÁV pálya- és felsővezeték-hálózatát karbantartó szakemberei folyamatosan készen állnak arra, hogy kijavítsák a vasúti hálózatban keletkező hibákat.

A sebességkorlátozások, helyreállítási munkák akár tartós zavarokat, jelentősebb késéseket is okozhatnak a menetrend szerinti vonatközlekedésben.  A vasúttársaság kér mindenkit, aki a hőségriasztás idejére tervezett utazását nem tudja elhalasztani, hogy indulás előtt feltétlenül tájékozódjon a MÁV weboldalán, a MÁV applikációban és a MÁVINFORM közösségi oldalán, vagy a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatnál az aktuális forgalmi helyzetről, a bevezetett korlátozásokról.

Ahogy arról már beszámoltunk, a MÁV-START a hőségriasztás ideje alatt, július 20. óta, naponta 10 és 17 óra között a budapesti fejpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon ásványvizet biztosít utasainak, köztük a Nyugati pályaudvaron is. A Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyeken a nagyobb forgalmú buszpályaudvarokon oszt ásványvizet. 

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []