Miben segíthetünk?

Kedvező fordulat a vonatközlekedésben Pilisvörösváron

Kedvező fordulat a vonatközlekedésben Pilisvörösváron
2022. november 14.

Visszakapja közvetlen kapcsolatát a Nyugati pályaudvarral Szabadságliget megállítóhelyünk. Az esztergomi vonalon a G72-es gyorsított személyvonatok és a Z72-es zónázó vonatok egységesen Z72-es zónázó vonatként, azonos megállási renddel közlekednek, és a fenti mellett Klotildligeten is megállnak majd. A változások az új, december 11-én, az új menetrenddel lépnek életbe.

„Érdemes volt kitartóan ostromolni a döntéshozókat, hogy Szabadságliget megérdemli a közvetlen Nyugati kapcsolatot! Bízunk abban, hogy ezzel a városi forgalom és a főállomás parkoló problémája is enyhül. Köszönjük!” – mondta Lovász Ernő képviselő, aki évek óta folyamatosan gyűjti és továbbítja a lakosság vasúti közlekedéssel kapcsolatos problémáit, tapasztalatait, és több javaslatot is tett már a közlekedés javítása érdekében.

A hír már csak azért is különösen örömteli, mert szeptember végén számoltunk be a 2022/2023-as vonat, illetve buszmenetrenddel kapcsolatos egyeztetés eredményéről. A megbeszélés a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. (KTI) a környékbeli települések között zajlott. Önkormányzatunk ahogy már korábban, ezúttal is jelezte a fenti problémát, vagyis, óriási igény mutatkozik arra, hogy közvetlen járat közlekedjen Szabadságligetről a Nyugati pályaudvarra és vissza, utalva arra, hogy Magdolnavölgy esetében már sikerült hasonló jellegű problémát megoldani a közelmúltban. Az érvek között szerepelt egyebek mellett az is, hogy a vörösvári állomás parkolója a bővítés ellenére túlterhelt, így ezt is enyhítené a Szabadságligeti megálló nagyobb mértékű bevonása. A MÁV-START Zrt. erre reagálva akkor azt írja, hogy előbbire továbbra sincs lehetőség a pályaudvar és bevezető szakaszának terheltsége miatt, ugyanakkor jelezték, hogy vizsgálat alatt áll a menetrendi struktúra módosítása, amellyel az Esztergomból Nyugati pályaudvarra közlekedő zónázó és gyorsított vonatok megállíthatók lennének Szabadságligeten. Mindemellett jelezték, hogyennek bevezetését egyelőre nem tudják garantálni.

Lovász Ernő képviselő a kedvező fordulat mellett a további kapcsolódó módosításokról is beszámolt, amelyek a következők:

  • A Piliscsaba―Rákos viszonylaton közlekedő S76-os személyvonatok rövidebb útvonalon, Pilisvörösvár és Rákos között közlekednek.
  • A munkanapokon Piliscsabáról 5:43-kor induló, Angyalföldig közlekedő vonat nem közlekedik S72-es személyvonat nem közlekedik.
  • A munkanapokon Óbudáról 6:05-kor, 7:05-kor és 8:05-kor induló, Rákosig közlekedő S76-os személyvonatok hosszabb útvonalon, Pilisvörösvár és Rákos állomások között közlekednek.
  • A vonalon hosszabb lesz az üzemidő a peremidős közlekedés kiterjesztésével:
  • Reggel Esztergomba 4:51-től 22:21-ig, Esztergomból 4:35-től 21:35-ig közlekednek a zónázó vonatok.
  • Az S76-os vonatok Rákos és Pilisvörösvár állomások között 5:03-tól 22:03-ig, Pilisvörösvár és Rákos között 5:21-től 22:51-ig közlekednek.
  • A munkanapi, valamint a hétvégi és ünnepnapi menetrendi struktúra egységesítése a vasútvonalon, ezáltal a munkanapival megegyező menetrendi kínálatot biztosít a MÁV-START a hétvégi és ünnepnapokon is.
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []