Miben segíthetünk?

Új járat az esztergomi vonalon

Új járat az esztergomi vonalon
2022. február 26.

Jövő héttől új vasúti járat közlekedik Esztergom és Budapest között, és hamarosan újabb menetrendi bővülés várható - mondta pénteki solymári sajtótájékoztatóján a térség kormánypárti országgyűlési képviselőjelöltje az MTI beszámolója szerint.

Menczer Tamás külügyminisztériumi államtitkár bejelentette, hogy a többi szerelvény mellett hétfőtől az eddigi három helyett már napi négy emeletes vonatpár viszi az utasokat. Az új járat Esztergomból 6 óra 35 perckor indul. A szerelvényeken hatszázan utazhatnak, vagyis másfélszer annyian, mint ahány utast ezen a szakaszon a többi vonat szállíthat, ezért a bővítés jelentősen növelheti a személyforgalmat - hangsúlyozta.

A képviselőjelölt hozzátette, hogy az emeletes szerelvények indítását november elején jelentették be az esztergomi vonalon. A kényelmes, korszerű vonatokkal eddig reggel, délután és este lehetett utazni, de a visszajelzések alapján a korai napszakban sürgőssé vált a bővítés. Kezdeményezte azt is, hogy a vasúttársaság újabb járatokkal bővítse a menetrendet, mert az utasforgalom indokolná, hogy kilenc vonatpár közlekedjen az emeletes szerelvényekből a két végállomás között, egész napra elosztva.

A kapacitás bővítését a fenntarthatósági szempontok is megkövetelik, hiszen aki vonattal utazik, a leginkább környezetbarát közlekedést választja - hangsúlyozta Menczer Tamás, hozzáfűzve: a kormány ezért is folytatja a megkezdett vasúti korszerűsítéseket, csak a szerelvényállomány megújítására 2000 milliárd forintot fordít 2030-ig.

Kormányos László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint a kényelmes, jól felszerelt vonatok mellett a korszerű állomások, parkolók, buszcsatlakozások is hozzájárulnak a vasúti közlekedés versenyképességéhez.

Fontosnak nevezte emellett a jegyértékesítés megújítását, amely az Esztergom-Budapest vonalon ebben a hónapban ért véget új jegykiadók telepítésével. A vasúttársaság a járatbővítésre szintén nyitott, és már vizsgálja ennek lehetőségeit, hogy még többen válasszák a közösségi közlekedést - tette hozzá.

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []