Miben segíthetünk?

Városvezetők látogatása Gerstettenben

Városvezetők látogatása Gerstettenben
2021. október 5.

A német újraegyesítés napja alkalmából Roland Polaschek Pilisvörösvár testvérvárosának polgármestere meghívta városunk vezetőit Gerstettenbe. A meghívásnak dr. Fetter Ádám polgármester valamint dr. Fetter Gábor és dr. Lovász Ernő képviselők tettek eleget a múlt hét második felében. A látogatás hivatalos programja során megtekintették a várost, az intézményeket, az ipari övezetet és beszéltek a helyi fejlesztési elképzelésekről. Ellátogattak Ulm városába is, valamit megtekintették a helyi termékeket árusító kisboltot a Dorfladen-t.

A német nemzetegység napja alkalmából október 3-án tartott ünnepségen dr. Fetter Ádám polgármester is beszédet mondott. Beszédében kiemelte:

A német nyelven tartott beszédet teljes terjedelmében közöljük:

"Tisztelt Polgármester Úr! Kedves Gerstetteniek! Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Először is szeretném megköszönni a meghívást, örülök, hogy végre itt lehetek, itt lehetünk Önökkel. Nehéz időszakon vagyon túl, ami egyben emlékeztetett arra, hogy a szabadságunk nem magától értetődő lehetőség. Ahhoz, hogy szabadok legyünk, áldozatokat kell hoznunk magunkért és közösségünkért. Az elmúlt másfél év azt is megmutatta, hogy milyen nagy érték, hogy együtt lehetünk.

Október harmadika a német nemzetegység napja. Ezen a napon emlékeznünk kell arra, hogy szabadságunk olyan, mint a levegő: ha van, észre sem vesszük, ha nincs, megfulladunk.

A mi feladatunk emlékül hagyni fiataljaink számára, hogy a jövőt ők fogják alakítani. Számukra már mindennapos dolog a szabadság, a demokrácia, és de facto határok nélküli Európa. Fiataljaink nem ismerik másként. Ennek szívből örülhetünk.

A jövő nemzedékeinek viszont tudnia kell, hogy ezt az állapotot kemény munkával kellett kiharcolni elődeiknek, és hogy az is óriási feladat, hogy ez így maradjon.

Ezért kell emlékeznünk nekünk és elmesélnünk nekik, hogy több mint 30 ével ezelőtt nyaranta keleti és nyugati családok, barátok találkoztak Magyarországon, a Balaton partján, mert saját hazájukban nem lehettek együtt. Ezek az alkalmak „kis német újraegyesítések” voltak számos családnak, baráti társaságnak.

A felnövekvő generációnak el kell azt is mesélnünk, hogy a magyar határ harminckét évvel ezelőtti, szeptember 10-i megnyitása történelmi pillanat volt. Magam előtt látom azokat az archív tv felvételeket, melyeken az NDK polgárainak határtalan öröme látszik, hogy sikerült eljutniuk a szabadságba. Nekünk természetes, de 1989-ben nekik ez egy addig nem tapasztalt érzés volt. A határnyitással „Magyarország ütötte ki az első téglát a berlini falból” – mondta Helmut Kohl.

Magyarország és az egységes Németország ma egyenjogú partnerek, NATO-szövetségesek és barátok az egyesült Európában. Ki merte volna ezt remélni harmincegy évvel ezelőtt? Sokat tettünk érte és ma már hálával tekinthetünk vissza az 1990-es eseményekre.

Köszönöm, hogy meghallgattak!"

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []