Miben segíthetünk?

Ünnepélyes keretek között átadták a Sváb sarok épületét

Ünnepélyes keretek között átadták a Sváb sarok épületét
2022. augusztus 14.

Ünnepélyes keretek között a Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében vasárnap délelőtt átadták a Sváb Sarok épületét. A közelmúltban befejeződött ugyanis a létesítmény felújítása. Az ünnepségre a szentmisét követően került sor. A rendezvényen beszédet mondott Fetter Ádám polgármester, Vitályos Eszter miniszterhelyettes asszony, Sax László a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Sax Ibolya elnökhelyettes. A beszédeket követően pedig Sándor atya megáldotta az épületet.
Fetter Ádám az öszefogás, az összetartozás erejét hagsúlyozta, Vitályos Eszter pedig a svábok iránti tiszteletéről beszélt.
Sax Ibolya pedig összefoglalta a Sváb sarok és a felújítás történetét, valamint köszönetet mondott a a megvalósításban közreműködőknek.
Ahogy arról korábban is hírt adtunk a Sváb Sarok épületét a Pilisvörösvár Város Önkormányzata 2021-ben használatba adta a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak. Ezt követően több lépcsőben összesen 40 millió forint állami forrásból újították fel az épületet. A renoválás során elvégezték a fő- és melléképületek tetőszerkezetének felújítását, kicserélték a nyílászárókat és a belső helységek kialakítása, újáépítése is megtörtént.
Az ünnepélyes átadón - egy szokást felelevenítve - fangliból kínált áldomást is ittak a felújításban közreműködő mesterekkel.
A rendezvényen megtudhattuk hogy Zsámboki Szabolcs felügyeli és szervezi majd a Sváb sarokban zajló szakmai munkát.
Az átadón testvértelepüléseinkről érkező delegációk is részt vettek.
A hivatalos programot követően az érdeklődők megtekinthették az épület belső tereit, ahol két hagyományosan berendezett helyiség - egy szoba és egy konyha -, egy előadások, foglalkozások tartására alkalmas terem és egy korszerű konyha, valamint mosdók kaptak helyet. Az melléképületekben korabeli húsfeldolgozó, füstölő helyiséget, istálót és kocsiszínt rendeztek be.
A betelepülés 333. évfordulója alkalmából a Sváb sarok kerítésére a napokban kerülttek fel a táblák, melyek a vörösvári svábok életének meghatározó évszámait dokumentálják.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []