Miben segíthetünk?

Ellenőrzik a rendészek a várost az újabb „vörös kód” miatt

Ellenőrzik a rendészek a várost az újabb „vörös kód” miatt
2021. február 12.
Az intézkedés pénteken 10 órakor lépett életbe és várhatóan jövő szerda délig érvényben marad.

Ellenőrzik pénteken a rendészek Pilisvörösvár területét a rendkívüli hideg miatt, vagyis ismét felkeresik a lakóhellyel nem rendelkező személyeket, illetve érdeklődnek, hogy szükségük van-e orvosra. A „vörös kód” 10 órakor lépett életbe és várhatóan jövő szerda délig érvényben is marad. Az érintett időszakban további ellenőrzés várható.  

A Hivatal lakosságszolgálati osztálya újfent felhívja az itt élők figyelmét, hogy amennyiben úgy látják, valaki a fenti okból segítségre szorul, értesítsék a rendőrséget (23-427-516) vagy a Napos Oldal munkatársait (26-331-399). Fokozottan figyeljenek továbbá a környezetükben élő idős, beteg szomszédaikra, hozzátartozóikra, legtöbbször ugyanis ezekben az esetekben következik be a kihűlés miatt tragédia.

Mint ismert, a „vörös kód” értelmében, adott esetben valamennyi bentlakásos szociális intézménynek be kellett fogadnia a hajlék nélkül élőket, ha a hajléktalan-ellátórendszer ezt már nem tudja megtenni.  Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára, Fülöp Attila kiemelte: ez a jelzés különleges felhívás mind a szociális rendszernek, mind a társadalomnak.

A „vörös kód” egyébként január 17. és január 19. között már érvényben volt, a rendészek azokban a napokban is végigjárták a város közigazgatási területét. Akkor sikerült feltérképezniük, kit, hol találnak, illetve, hogy ki szorulhat közülük segítségre, így ezúttal célirányosan folytathatják majd az ellenőrzést.

A következő napokban többfelé mínusz 10, de néhol akár mínusz 20 Celsius-foknál is hidegebb lehet az országban. Mivel a rendkívüli időjárás még napokig kitart, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kérte az autósokat, hogy csak a téli útviszonyoknak megfelelően felkészített gépkocsival induljanak útnak. Azelőtt pedig tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról a met.hu és az utinform.hu oldalon. Narancs riasztás esetén, aki teheti, inkább ne induljon útnak. A pilisvörösvári járásban – a péntek délelőtti adatok szerint – elsőfokú, azaz citromsárga riasztás van érvényben hófúvás miatt.

Ahogy arról beszámoltunk, a Pilisi Parkerdő Zrt. arra kérte a természetjárókat már csütörtökön, hogy ne menjenek az erdőkbe, mivel jégpáncél borítja a talajt, az ágakat, többfelé gyökerestől fordulnak ki a fák a földből. Egyes területeken egyenesen kritikussá vált a helyzet.

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []