Miben segíthetünk?

Elment...

Elment...
2021. június 7.
Dr. Tamás Ferenc búcsúja Dr. Hidas Istvántól. A levelet változatlan formában tesszük közzé.

Végleg elment a MESTEREM, végleg elment a mentorom, végleg elment az az Ember, akitől olyan sokat tanultam, és most is annál az asztalnál ülök a rendelőben, ahol Ő, évtizedeken át gyógyította a betegeit. Szívbe markoló érzés ezeket a sorokat leírnom, de hívő orvosnak, nem lehet kitérés e feladat elől.

Személyes fájdalmam mellett, nem lehet elmenni amellett, hogy az egész alapellátás, minden családorvos szegényebb lett. Elment az az Ember, akit a magyar alapellátás megalapításának, „aranycsapatának” egyik oszlopos tagja volt!    DR. HIDAS ISTVÁN,    A hatvanas években Ők voltak azok, akik a „körzeti orvosból”, „családorvost” szerettek volna „csinálni”. Az „arany csapat”:
Dr. Szatmári Marianna, Dr. Andor Miklós, Dr. Hidas István, Dr. Margittai Erzsébet, Prof Dr. Arnold Csaba, Dr. Tímár Éva, és még sorolhatnám tovább, akik az életüket tették fel arra, hogy külön szakmaként ismerjék el a családorvoslást. Erőn felül, hegyeket mozgattak meg, hogy a Semmelweis egyetemen eleinte oktatási csoportként, később 1992 december 1-től – az országban első helyen, Egyetemünkön – Családorvosi Tanszékként ismerjék el oktatói munkájukat. Kidolgozták azt a rendszert, melyet akkor az országban elsőként, később átvéve a módszert, más egyetemeken, és más szakmákban is rezidensi oktatásként ma is használnak. Történelmi feladatot hajtottak végre. Köszönhetjük Nekik valamennyiüknek!
Az Élet megadta Istvánnak a soha el nem felejthető elismeréseket. Megkapta az Év Családorvosa Díjat, a Pilisvörösvár Díszpolgára díjat, a sok ezer betegének tiszteletét szeretetét, tanítványainak az örök háláját. A Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületének Örökös elnöke volt, és még a legutolsó számban is olvashattuk érdekes, hasznos, lényegre törő referátumait. De így, most még jobban fog hiányozni.
1992 december 1-én leszálltam a Volán buszról Pilisvörösváron – életemben először. Azt sem tudtam, hogy merre induljak a rendelő felé. Megkérdeztem egy „sokszoknyás” nénit, hogy ne haragudjon, de ismeri a Hidas Dr-t, mert én Ő hozzá jövök. Mielőtt bármit is tudott volna mondani csak nevetett.
„Hát a Hidas Dr-t mindenki ismeri”. Én ezzel a pár sorral csak azt szeretném elérni, hogy aki ismerte
Hidas Dr-t, az soha el ne felejtse!

Búcsúzom Tőled István, Tanítómesterem, az egész Családorvosi Tanszék nevében!

Tamás Feri

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []