Miben segíthetünk?

Új „szupersütővel” erősít a főzőkonyha

Új „szupersütővel” erősít a főzőkonyha
2021. november 18.

Egy ipari sütővel gyarapodott a pilisvörösvári főzőkonyha gépállománya. A masina megvétele mellett szólt, hogy csaknem háromszor annyi étel készíthető benne egyszerre, mint a korábbi berendezés használatával, vagyis körülbelül 120 helyett 300 adag, az energiafogyasztása kedvezőbb, mindemellett színesíthető általa a kínálat, különösen a rakott ételek tekintetében. Azok elkészítéséhez ugyanis sok idő kell, így azáltal, hogy egyszerre meg tudják sütni a fenti mennyiséget, ilyen típusú fogásokat is felvehetnek az étlapra.  Az előnyök listájára írható továbbá, hogy az étel súlyvesztése jelentősen csökken, vagyis ugyanannyi alapanyagból több adag készíthető, vagy éppen kevesebb alapanyagból több porció.

Az új szerzeménynek köszönhetően többféle módon elő lehet állítani az ételeket, például gőzfunkcióval, ezzel együtt grillezésre, párolásra, főzésre is használható, utóbbi azért különösen hasznos, mert így a köretek is elkészíthetők benne. Ez gördülékenyebbé teszi a munkát, ami lényeges szempont, hiszen főzőkonyhánk naponta átlagosan 1750- 1900 adag ételt állít elő és szállít ki a város iskoláiba, óvodáiba, a bölcsődéibe, a szociális otthonba, a Virgonc Gyermekházba, valamint április óta a Szent Erzsébet otthonba is.

A vásárlást a városvezetés kezdeményezte, a sütő minden költséggel együtt valamivel több, mint bruttó 4,1 millió forintba került, de ez a befektetés megtérül figyelembe véve a fentieket, vagyis, hogy egyszerre több adag étel készíthető el kevesebb energia felhasználásával, és még az étlap is gazdagabbá válik. Hamarosan egyébként egy séf érkezik a főzőkonyhára, aki sok hasznos információt oszt majd meg a berendezéssel kapcsolatban, valamint receptekkel segíti a kínálat színesítését.

Karácsony Lajosné, a főzőkonyha vezetője elmondta, hogy már használják is az új sütőt, és nagyon elégedettek vele, mert ahogy várható volt, hatékonyabbá teszi, és egyes folyamatokat tekintve megkönnyíti a munkájukat.

Ha kíváncsi a berendezésre, megtekintheti a mellékelt galériára kattintva. Az új beszerzések között szerepel egyébként egy főzőüst is, amely szeptemberben "állt szolgálatba".

Nem ez az első beruházás, ami a pilisvörösvári főzőkonyhával kapcsolatos. Februárban számoltunk be arról, hogy bruttó 4,9 millió forint értékben vásárolt az Önkormányzat konyhai gépeket, hogy nagyobb kapacitással és korszerűbb technológiákkal készülhessenek az ételek, valamint, hogy helyben sütött és változatosabb fogásokat kínálhassanak az esetleges kitelepüléseken. Utóbbi eszközök közé tartozik egy asztali fritőz, egy gofrisütő és egy gázpalackos szeletsütő, illetve egy úgynevezett hűtővitrin, amelyben biztonsággal, a megfelelő hőfokon lehet tárolni az ételeket. „Munkába állt” akkor egy sokkolószekrény is, amelyet úgy terveztek, hogy alkalmas legyen kifejezetten nagy mennyiségű élelmiszer gyors lehűtésére, frissen tartására. Az említett gépeken felül egyéb eszközöket, köztük lábasokat és badellákat is kapott a főzőkonyha, ez utóbbiak már csaknem egy éve használatban vannak.

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []