Miben segíthetünk?

Kisebb fényszennyezés, jelentős megtakarítás - korszerűbbé válik a közvilágítás Pilisvörösváron

Kisebb fényszennyezés, jelentős megtakarítás - korszerűbbé válik a közvilágítás Pilisvörösváron
2022. május 27.

A Képviselő-testület pénteki ülésén a városi közvilágítási-hálózat korszerűsítéséről döntött. E szerint a meglévő nátrium és kompakt fénycsöves közvilágítási lámpákat LED-es fényforrásra cserélik fényáram szabályozással. Ezzel jelentős pénzügyi megtakarítások mellett a fényszennyezés is csökkenne a városban. A projekt finanszírozási formája nagyon kedvező, ugyanis a fejlesztés költségeit és a megtérülés kockázatát egy harmadik fél vállalná.

Az utóbbi években a közvilágításban is egyre népszerűbbé váltak a LED fényforrásos lámpák. Ezek alkalmazásával a jelenlegi nátrium és kompakt fénycsöves lámpák kiválthatóak azonos, vagy jobb fényviszonyokat teremtő, ugyanakkor kisebb fogyasztásúra. Az energiamegtakarítás átlagosan 40-60% közötti, de egyes esetekben akár a 70%-ot is elérheti. Az éjszakai fényáram-szabályozással – a LED-ek „dimmelésével”  –  a kisebb forgalmú éjszakai időszakokban kisebb fényerővel világíthatóak a közterületek.

A korszerű LED szabályozással tehát megtartható a megvilágítás előírás szerinti egyenletessége, miközben csökkenthető a fényszennyezés, a fogyasztás és ezzel a költségek is. Ezen túlmenően a „túlvilágítás” miatt generált gyorshajtási hajlam szintén visszaesik.

A beruházás finanszírozása nagyon kedvező módon történne. A fejlesztés költségeit ugyanis a megtakarításokból részletekben fizetné meg a város. A megtérülési kockázatot és a finanszírozást pedig egy külső, harmadik fél vállalná. A megtérülésig terjedő üzemeltetéssel a működtetés terheit is átvenné az Önkormányzattól a vállalkozó.

Mindezek alapján, a számítások szerint az Önkormányzat megtakarítása a 12 éves szerződés időtartama alatt mintegy 5,5 millió forint lenne évente.

A projekt megvalósításához kormányengedély szükséges így feltételes közbeszerzési eljárást kell indítani. Erről döntöttek a képviselők a pénteki Testületi ülésen.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []