Miben segíthetünk?

Hőszigetelést kap a Széchenyi utcai tagóvoda

Hőszigetelést kap a Széchenyi utcai tagóvoda
2022. szeptember 29.

A Képviselő-testület csütörtök reggeli rendkívüli ülésén döntött a Széchenyi utcai tagóvoda homlokzati- és födémszigeteléséről. A soron kívül megvalósuló energetikai beruházás időzítését az önkormányzatot terhelő jelentősen megnövekedett energiaárak tették szükségessé.

A korábban elvégzett energetikai felülvizsgálat alkalmával a legnagyobb hiányosságokat a Széchenyi utcai tagóvoda épületénél tapasztalták, ezért a legsürgetőbb beavatkozásra itt volt szükség.

A jelentős a hőveszteség megszüntetése érdekében homlokzati és padlástéri födémszigetelést kaphat az épület még az idei fűtési szezont megelőzően. A csütörtöki testületi ülésén kiválasztották a beruházás megvalósításához legkedvezőbb ajánlatot biztosító cégeket. A munkálatok teljes költsége bruttó 27.278.765 forint, melyet saját költségvetési forrásból fedez majd a város.

A Pilisvörösvár vezetését végző TEVÖ Egyesület egyik nagyon fontos célkitűzése kezdetektől fogva az energiahatékonyság, az energetikai korszerűsítés megteremtése a városban. Lényeges szempont mindez egyrészt a környezettudatosság, másrészt a költséghatékonyság megteremtése érdekében. Pilisvörösvár helyzete nem volt túl kedvező ezen a téren ezért az új városvezetés az első pillanattól kezdve vizsgálta, hogyan lehetne az adottságokon javítani. Ennek keretében felmérték a település energiafogyasztását, valamint az intézmények állapotát és elhatározták, hogy minden lehetséges pályázati forrást megragadnak az energiahatékonyság javítása terén.

Az első lépést még 2020-ban sikerült megtenni, az óvodák napelemes beruházásának elindításával, melyet ekkor egy sikeres pályázat révén valósított meg a város. Ezzel egyidőben energetikai szakemberek bevonásával újabb eredményes pályázatok alapjául szolgáló energetikai felmérések, fejlesztési tervek is készültek. Ez tette lehetővé például a közvilágítási-hálózat korszerűsítésének kezdeményezését, melynek során LED-es fényforrásokat kerülnek majd a villanyoszlopokra, vagy a 3,5 milliárdos városfejlesztési pályázati csomag 467 millió forintos energetikai korszerűsítési tartalmának előkészítését.

Az elmúlt időszakban azonban több olyan nem várt esemény következett be, melyek jelentősen felülírták az eredeti energiahatékonysági tervek megvalósításának sorrendiségét és módját. Ilyen volt a Sberbanbank csődje – melynek következtében jelenleg az önkormányzat nem fér hozzá 1,8 milliárd forintos pénzvagyonához –, az elnyert 3,5 milliárdos pályázati forrás megvonása, valamint az energiaárak drasztikus növekedése.

A komplex energetikai korszerűsítésre vonatkozó tervekről mindezek ellenére sem tett le a településvezetés, ezek időzítését, sorrendjét kell, hogy jelen helyzetben megváltoztassa.

A korábbi energetikai előkészítő, feltáró munka elvégzése most nagy előnyt jelent a Pilisvörösvár számára. Ennek köszönhetően a városvezetés már ismeri az önkormányzati épületek energetikai állapotát, így a kialakult energia-válsághelyzetben tudja mit kell tenni, mivel kell kezdeni.

Az energiaárak növekedése okozta problémák megoldására még augusztusban önkormányzati és hivatali szakemberekből álló munkacsoport alakult a Városházán. A csoport hozzákezdett a helyzet felülvizsgálatához és egy megoldási akcióterv kidolgozásához. A cél a fogyasztás csökkentése és a maximális energia- és költséghatékonyság elérése. A terv egy lépcsője a közintézmények – jelen esetben a Széchenyi utcai tagóvoda – energiafelhasználásának javítása.

A teljes válságtervről annak kidolgozását követően a Képviselő-testület is tárgyal és dönt majd és ezután a vörösváriak is megismerhetik azt.

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []