Miben segíthetünk?

A Miniszterelnökségen tárgyaltak a városvezetők az energiavészhelyzetről

A Miniszterelnökségen tárgyaltak a városvezetők az energiavészhelyzetről
2022. november 14.

A Miniszterelnökségen tárgyalt Fetter Ádám polgármester és Strack Bernadett alpolgármester, ahol Balla György miniszteri biztossal, valamint a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselőivel találkozott csütörtökön délután.

A megbeszélés célja az energiavészhelyzettel összefüggésben az önkormányzat helyzetének értékelése volt. A városvezetők ismertették Pilisvörösvár részletesen kidolgozott és október közepén életbe léptetett energiavészhelyzeti akciótervét, valamint az eddig beérkezett energiaárakra vonatkozó szolgáltatói árajánlatokat. Az akcióterv alapján két konkrét területen kértek mielőbbi támogatást a kedvező döntés meghozatalával. A kezdeményezéssel az Önkormányzat már korábban levélben kereste Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárt, valamint Dr. Dukai Miklós önkormányzati államtitkárt.

Az egyik felvetés a Városi Napos Oldalhoz kapcsolódóan az intézmény egy épületrészének ideiglenes bezárására vonatkozik az energiafogyasztás racionalizálása miatt. Ez érintené az idősek és a fogyatékkal élők nappali gondozását, amit ideiglenesen - az energiavészhelyzet idejére - otthoni gondozássá alakítanának. Ez a rendszer a covid időszaka alatt már jól bevált és működött az intézmény, valamint gondozottak életében.

A másik döntést pedig a Tipegő Bölcsőde Széchenyi utcai tagóvoda épületébe költöztetésével kapcsolatban várja a város. Itt az Önkormányzat azt kéri, hogy a költözés a telephely módosításra vonatkozó hosszadalmas eljárás nélkül valósulhasson meg, tekintettel a változás átmeneti jellegére. Az új helyszínen a bölcsődés kisgyermekek és az bölcsőde dolgozói külön helyiségekkel és szeparált udvarrésszel rendelkeznének.

A megbeszélésen a kormányzati tárgyalópartnerek biztatóan nyilatkoztak a városvezetők felvetett kérdéseit illetően, sőt, úgy vélik, hogy más településeknél is példaként állíthatóak ezeket a megoldások.

Arra a kérdésre, hogy várható-e állami támogatás a kötelező feladatellátásban még nem tudtak konkrét választ adni a Minisztériumban. Az önkormányzatokkal folytatott tárgyalásokat összegzését követően lesznek majd konkrétumok arról, hogy esetlegesen mely települések, mikor, milyen feltételekkel juthatnak hozzá ehhez a lehetőséghez.

„Ahogy eddig is minden felmerült nehézségünk esetén, úgy most is megteszünk mindent azért, hogy Pilisvörösvár a lehető legjobb feltételeket érje el. Már a tárgyalás másnapján jelzés érkezett a Belügyminisztériumtól, hogy konkrét kéréseinket már vizsgálják és hamarosan választ is kapunk rájuk. Nagyon bízunk abban, hogy pozitív visszajelzést kapunk”- mondta Strack Bernadett alpolgármester.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []