Miben segíthetünk?

Kiírják a közbeszerzést a közvilágítás korszerűsítésére

Kiírják a közbeszerzést a közvilágítás korszerűsítésére
2022. november 17.

A Képviselő-testület még a májusi ülésén döntött arról, hogy a városi közvilágítási-hálózatot korszerűsíti. E szerint a meglévő nátrium és kompakt fénycsöves közvilágítási lámpákat LED-es fényforrásra cserélik fényáram szabályozással. A fejlesztéssel jelentős fogyasztási és pénzügyi megtakarítások mellett a fényszennyezés is csökkenne a városban. A projekt finanszírozási formája nagyon kedvező.

A mai ülésen ennek a korábbi döntésnek a kiegészítése vált szükségessé, két menetközben felmerült ok miatt. Az egyik, hogy a legutóbbi májusi döntés óta az energiapiac jelentősen átalakult, így a konstrukciót nyújtó vállalkozások egyetemes energiabeszerzési jogosultsága megszűnt, ami miatt új ajánlatot szükséges bekérni.
A módosítás másik oka pedig abból adódik, hogy a korszerűsítésre vonatkozó tervek ellenőrzése során a közbeszerzés kiírásához több helyen pontosításra, korrekcióra volt szükség. Ezt a feladatot a tervezéssel megbízott cég 2022. október 30-ra végezte el. A javított terv alapján indikatív árajánlatot kért be a Polgármesteri Hivatal, mely szerint a korszerűsítés értéke nettó 197 millió forint, tehát eléri azt az értékhatárt, amikor már közbeszerzési eljárást kell lefolytatni.

A korábban elfogadott műszaki tartalom és finanszírozási forma annyiban módosul, hogy az energiát a törvényi változások miatt az önkormányzat szerzi be.

Az új kalkuláció alapján a város éves bruttó közvilágítási kiadása - áramfogyasztás, hálózathasználat (végső menedékes áron számolva) valamint aktív elemek karbantartási költsége – a mostani árakkal kalkulálva összesen 83.123.551 forint lenne, az energiafogyasztás jelenleg 474.388 kWh/év.

A korszerűsítést követően a fogyasztás 138.285 kWh/év, az éves bruttó közvilágítási kiadás pedig 48.793.524 forint lenne. Tehát az Önkormányzat megtakarítása a szerződés 12 éves időtartama alatt évi 34.330.027 forint.

A projekt megvalósításához kormányengedély szükséges így feltételes közbeszerzési eljárást kell indítani. Erről döntöttek a képviselők a csütörtöki Testületi ülésen. A közbeszerzési eljárás akkor lesz eredményes, ha a kormányengedélyt megkapja az Önkormányzat.

Korábbi hírünk a témában az alábbi cikkben olvasható: https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/21/1659-kisebb-fenyszennyezes-jelentos-megtakaritas-korszerubbe-valik-a-kozvilagitas-pilisvorosvaron

 

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []