Miben segíthetünk?

Minden tudnivaló egyben a közvilágításról

Minden tudnivaló egyben a közvilágításról
2023. február 14.

Több megkeresés, jelzés is érkezezett a közvilágítással kapcsolatban a Polgármesteri Hivatalhoz, melyben a kikapcsolásról érdeklődtek a vörösváriak. A témáról írtunk már több ízben, most összefoglalva, pontokba szedve egyben ismertetjük az ezzel kapcsolatos információkat, megválaszolva a felmerült lakossági kérdéseket.

Strack Bernadett alpolgármester a témával kapcsolatban elmondta: „A közvilágítás egy részének kikapcsolását megelőzően szakértők bevonásával komoly, mindenre kiterjedő – biztonsági és költség szempontokat figyelembe vevő - helyzetértékelést végeztünk. Ennél a döntésünknél is nagyon fontos volt az előrelátás, az előre gondolkodás elve. Sok település csak most tart ott, ahol mi szeptemberben. Míg mi már spórolunk, addig több városban még halmozódnak a rendkívül magas számlák. A közvilágításon elért megtakarítást pedig Pilisvörösváron már a fejlesztésére tudjuk fordítani: utak, járdák építésére és más a közösséget szolgáló beruházásra. A mostani intézkedés csak egy szezonra vonatkozik, mert folyamatban van a közvilágítás korszerűsítése, addig is kérjük a vörösváriak türelmét és megértését!”

Miért volt szükség a közvilágítás egy részének kikapcsolására?

Az intézkedés bevezetését az energiaárak tavaly augusztusi drasztikus emelkedése tette szükségessé. A fényforrások gyérítését ugyanakkor alapos felmérés, számszaki összehasonlítás, mérlegelés és hatásvizsgálat előzte meg.

Mennyit takarít meg a város az intézkedéssel?

A lenti táblázatból jól látható, hogy az energiaárak valóban drasztikusan megemelkedtek. Míg 2021-ben 28,7 millió forint volt a közvilágítás éves költsége, addig 2022-ben ez az összeg már 41, 6 millió forintra rúgott - még úgy is, hogy a város augusztustól a piacinál kedvezőbb végső menedékes áron kapta az áramot és emellett decemberben már a közvilágítás egy részének kikapcsolása is megtörtént.

Ha összehasonlítjuk a 2022. decemberi költséget az előző év decemberi adatával, akkor azt látjuk, hogy 4 millió forinttal magasabb az idei ár a tavalyinál, pedig ekkor már a lámpák egy része nem világított.

A Hivatal nemrég megkapta a szolgáltató 2023. évi díjait is, melyek már semmilyen kedvezményt nem tartalmaznak. Ez alapján több, mint 80 millió forinttal számolható az idei közvilágítás költsége.

Közvilágítás költségeinek (bruttó forint) összehasonlítása 2021-től 2023-ig

2021. tény: 28.700.354 Ft
2022. tény: 41.619.825 Ft
2023. terv: 80.044.766 Ft

Közvilágítás költségéinek (bruttó forint) összehasonlítása 2021. és 2022. decemberében

2021. december: 3.779.403 Ft
2022. december: 7.618.061 Ft

Állami támogatást is kapott a város, az nem fedezi a költségeket?

Az Önkormányzat január elején 88,8 millió forint állami támogatást kapott az energiaáremelkedés miatti kompenzációként. Ezt az összeget a teljes energiafogyasztásra – tehát a közvilágítás mellett az intézmények fűtés és áramfelhasználására kellene fordítania a városnak. A megemelkedett költségek ugyanakkor több száz millió forintot jelentenek, így az állami támogatás csupán a számlák egy kisebb részét fedezi.

Mik voltak a szempontok a közvilágítás kikapcsolásának tervezésénél?

A kikapcsolás fő szempontja a biztonság volt, így a kijelölt gyalogátkelőhelyek, valamint az útkereszteződések emelt szintű megvilágítása megmaradt. Emellett a forgalmas, frekventált helyszíneken sem történt kikapcsolás.

Hány lámpát iktattak ki a városban?

Pilisvörösvár közterületein található összesen 1.554 világítótestből mintegy 580-at kapcsoltak ki, ezzel a világítótestek csaknem kétharmada - 63 százaléka - üzemelhet továbbra is.

Egyeztetett valakivel az Önkormányzat az intézkedésről?

A vizsgálat keretében az Önkormányzat kikérte a Magyar Közút és az illetékes rendőrkapitányság állásfoglalását is. A szervezetek az energiafelhasználás csökkentésére tett lépéseket tudomásul veszik és támogatják, ugyanakkor bizonyos biztonsági szempontok megfontolását kérték. Ezeket a kritériumokat a szakmai munkacsoport figyelembe is vette.

Ellenőrizték-e, hogy a kikapcsolást követően milyenek a látási viszonyok?

A kikapcsolás után visszaellenőrzés zajlott a város területén. Ezt követően több területen indokoltnak tartották a hivatal munkatársai a nagyobb megvilágítást, így néhány helyen visszakapcsolták a világítótesteket.

Más városokban is vannak ilyen intézkedések?

Sok településen vezettek be energiatakarékossági intézkedést a közvilágítás területén. Van olyan város, ahol Pilisvörösvárhoz hasonlóan a világítótestek egy részét kapcsolták ki, de akad több olyan hely is, ahol éjfél és hajnali négy óra között minden lámpát lekapcsoltak. Pilisvörösvár biztonsági okokból ezt a megoldást elvetette.

Meddig lesz érvényben a gyérített üzemmód?

Szerencsésnek mondható, hogy a városvezetés már az energiaválságot megelőzően - a takarékosság jegyében - tavaly év elején a kezdeményezte a közvilágítás korszerűsítésének vizsgálatát. A költségek és a feltételek elemzését követően pedig a Képviselő-testület 2022. májusában döntött a fejlesztés megvalósításáról, melynek eredményeként energiatakarékos LED fényforrásokat szerelnek majd fel Pilisvörösvár teljes területén. A folyamat a közbeszerzés miatt hosszadalmas, de eredménye hamarosan kézzelfoghatóvá válik, hiszen a kivitelezőt már február végén kiválaszthatja a Testület, így az nagyívű átalakítás a tervek szerint tavasszal elkezdődhet.

A korszerűsített, energiatakarékos LED-es rendszer kiépítésének köszönhetően, a közvilágítás gyérítése várhatóan csak egyetlen téli szezonra vonatkozhat.

 

 

 

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []