Miben segíthetünk?

Minden, amit a 2023-as költségvetésről érdemes tudni

Minden, amit a 2023-as költségvetésről érdemes tudni
2023. március 6.

Az idei tervekről, célokról és fejlesztésekről, az elmúlt és az előttünk álló időszak nehézségeiről, kihívásairól beszélt Fetter Ádám és Strack Bernadett a Pilis TV-nek adott interjújában. Ha szeretné tudni, hogyan gondolkodtak a városvezetők a 2023-as pénzügyi terv megalkotásakor, olvassa el összefoglalónkat.

Az alpolgármester részletesen beszámolt a 2023-as költségvetésről. Mint mondta, az idei pénzügyi tervezés feladta a leckét, hiszen amellett, hogy arra törekedtek, hogy Pilisvörösvár fejlődése folytatódjon, biztosítaniuk kellett, hogy a város erősen megnövekedett költségeire biztos fedezetet álljon rendelkezésre. „Tavaly azt mondtam, hogy történelmi főösszeget léptünk át, mert 4 milliárd forint fölé emelkedett a költségvetés, most azt kell mondjam, hogy egy év alatt még történelmibb léptékkel növekedtünk, hiszen közel 5,5 milliárd forint lett a 2023-as év költségvetésének elfogadott főösszege, ami 1,3 milliárd forinttal magasabb a tavalyinál” – mondta Strack Bernadett hozzátéve, pozitívan értékeli, hogy sok évnyi lemaradás ledolgozása mellett végre olyan ütemben fejlődik a város, ami egy járásközponttól elvártható, noha rég nem látott kiadásnövekedéssel kell megküzdeniük. Folytatták az eddigi stratégiát, ami a következő: előre gondolkodás és óvatosság. Az irány hatékonyságát igazolja, hogy a számos nehézség ellenére nem volt szükség vagyonfelélésre. „Sok településnél látom sajnos, hogy csak ingatlaneladások és adóemelések árán tudják ezeket a kiadásokat fedezni” – fűzte hozzá.

Covid, háború, Sberbank-csőd, magas infláció, elszabadult energiaárak – a városvezetés emlékeztetett, több váratlan, ismeretlen helyzettel kellett megküzdeniük, mióta átvették az Önkormányzatot. Pilisvörösvár működési költsége 28 százalékkal nőtt. Az idei évben 258 millió forinttal többe kerül az intézmények működtetése, amelyet a városnak kell kigazdálkodni. A személyi jellegű ráfordítások 290 millió forinttal emelkedtek, dologi kiadásaink pedig 302 millió forinttal. Pilisvörösvár államtól kapott finanszírozása az elmúlt évhez képest - a kiadások nagyarányú emelkedése ellenére - csökkent csaknem 24 millió forinttal. Ez még drasztikusabb lenne a 88 millió forint állami energiatámogatás nélkül, ugyanakkor érdemes tudni, hogy ez a támogatás a többletkiadásokat nem fedezi, mint azt az imént felsorolt tételek is mutatják. A szolidaritási hozzájárulása a városnak az elmúlt évben 107 millió forinttal növekedett, azaz összesen 211 millió forintot fizetünk a gyengébb adóerőképességű, vagyis kevésbé tehetős települések javára.

A tartalékokból idén először kellett működésre is fordítani a kialakult helyzet miatt, ami magával hozza, hogy – bár szép számmal lesznek beruházások – mégis kevesebb jut erre a célra. Az idei évben további tartalék felhalmozására kicsi az esély, de a már tervezett projekteket szeretnék megvalósítani. Idén 443 millió forintot különítettek el erre a célra a maradványból. Összességében 2023-ban 2,2 milliárd forint értékben valósulhatnak meg beruházások Pilisvörösváron.

A jelentős, minden városrészt érintő útépítési beruházás elkezdődött, és a bölcsődeépítés is a küszöbön áll. A Búcsú tér közösségi térré alakítása – amely a Sberbank csőd miatt tolódott – közbeszerzése tavasszal indul, és egy másik nagy horderejű projekt, a Szabadság utca elejének árokbefedése is elindulhat. Emellett megújulnak, korszerűbbé válnak a játszóterek, nyáron megkezdődhet a záportározó építése a Tó dűlőben, ami szintén több évtizedes problémát orvosol majd. A 2023-as tervek között szerepel két újabb út és járdaközbeszerzés elindítása is, amelynek részeként megépülhet például a Madarász utcai szilárd útburkolat és a Kápolna utcai vasúti járda. Mindezeken kívül még kisebb fejlesztések is várhatók, ahogy az anyagi lehetőségek engedik. Ilyen például a buszmegállók, kandeláberek, utcabútorok, pollerek cseréje, a ravatalozó felújítása és akadálymentessé tétele – mondta a fejlesztésekkel kapcsolatban Fetter Ádám polgármester.

Szóba került a 3,5 milliárd forintos támogatás is, amelyet nem tudott lehívni a város egy rajtunk kívül álló, központi döntés miatt. Az alpolgármester ezzel kapcsolatban hozzáfűzte, nagyon bíznak benne, hogy még az idei évben újra nyílik a pályázati lehetőség, hiszen sok munkát fektettek eddig ebbe a projektbe, amit bele is illesztettek a fejlesztési terveikbe, ráadásul sok esetben fejtőrést is okoz, hogy várjanak-e egy-egy projekt megindításával vagy valósítsa meg azokat Pilisvörösvár saját forrásból.  

Ha kíváncsiak a teljes interjúra, nézzék meg a Pilis Televízió felvételét, amelyet lejjebb görgetve talál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó videó
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []