Miben segíthetünk?

Megépül a záportározó a Tó dűlőben

Megépül a záportározó a Tó dűlőben
2023. március 24.

Elindul a közbeszerzés a Tó dűlőben tervezett záportározó megépítésére. Erről a csütörtöki képviselő-testületi ülésen született döntés. A fejlesztést a város saját költségen valósítja meg – megoldva ezzel egy régóta fennálló és egyre fokozódó problémát.

Miért okoz több gondot napjainkban a csapadék? A klímaváltozás hozadéka, hogy ugyan ritkábban esik, de intenzívebben, vagyis egyszerre nagyobb mennyiségben és hosszabb ideig. A magasabb területekről így még gyorsabban folyik le a víz az alacsonyabban fekvő ingatlanok felé. Mindez megnehezíti a megfelelő elvezetést. A problémát tetézi továbbá a település földrajzi helyzete, hiszen a csapadék a várost részben körülölelő hegyekből érkezik a lakott területekre. A Szent János-tó korábbi felszámolása miatt a csapadékvíz szabályozatlanul folyik az elvezető patakmederbe, majd onnan a Fő utca irányába. Nagyobb esőzéseket követően a Tó utca és Szent János utcai ingatlanok hátsó, belső részeit vizenyőssé téve és elmocsarasítva. 

Évekkel ezelőtt az Önkormányzat elkészíttette a csapadékvíz elvezetésére az úgynevezett vízjogi létesítési engedélyezési terveket a település belterületére vonatkozóan az Őrhegy-Bányatavak és a Hősök tere-Házitéri-patak nyomvonalú területre. Megvásárolták a Tó-dűlőben a záportározó megépítéséhez az ingatlant, ám a város nem rendelkezett elegendő anyagi forrással, hogy megvalósítsa a beruházást. A jelenlegi városvezetés kiemelten fontosnak tartja a csapadékvíz-elvezetés problémájának rendezését Pilisvörösváron, ezért most megépíti a záportározót a Tó dűlőben, a Szent János utca végén az Őrhegy alatt. Időközben szolgalmi-jogi szerződés is készült az érintett lakosokkal, így a jövőben az átfolyó vízmennyiség szabályozása mellett a patakmeder karbantartását is biztosítja majd a város.

A tervezett medence befogadóképessége 6500 köbméter, de a rendelkezésre álló hely akár egy megközelítőleg 10 ezer köbméteres tározó létrehozását is lehetővé teszi, ha a későbbiekben növelni kell a kapacitását. Ez a záportározó biztosítaná az Őrhegy felől érkező csapadékvíz mennyiség lefolyásának késleltetését. A tervezett beruházás tehát elősegíti a felszíni vizek helyben tartását, illetve késleltetett levezetését, ezzel pedig jelentős mértékben javítja a település felszíni vízelvezetésének helyzetét. A fejlesztés emellett hozzájárul a korábbi káresemények előfordulásának és mértékének jelentős csökkentéséhez, megszüntetéséhez.

„Képviselőként szívügyem ez a beruházás. Rengeteg munka van mögöttünk, amelynek eredményeképpen most egy fontos állomáshoz értünk. Végre kimondhatom: megépül a záportározónk a Tó dűlőben. Mint azt tudják, ez a projekt eredetileg abból a 3,5 milliárd forintos forráskeretből valósult volna meg, amelyet végül nem hívhatott le Pilisvörösvár, de nagyon örülök, hogy végül ez sem állhatott a fejlesztés útjába, és saját erőből elérjük a kitűzött célt” – mondta Spanberger Zsolt, az érintett körzet képviselője.

 

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []