Miben segíthetünk?

Útépítési hullám söpör végig Pilisvörösváron

Útépítési hullám söpör végig Pilisvörösváron
2022. november 23.

Beszámolt a 2023-ban rajtoló, jelentős útépítési projekt részleteiről Fetter Ádám polgármester és Strack Bernadett alpolgármester. A tájékoztatásból kiderül, ügyeltek arra, hogy minden városrészben valósuljon meg beruházás, újuljanak meg aszfaltozatlan, rossz minőségű utak a már aszfaltozott területektől kifelé haladva. A polgármester felsorolta az érintett területeket, eszerint

  • a Csendbiztos utca lakóövezeti részében
  • a Gólya és Seregély utcában
  • a Mindszenthy József utcában
  • az Ohmüllner Márton utcában
  • a Béke utca fennmaradó részén
  • és Freiäcker utca és a Réthy utca Béke utcáig terjedő szakaszán

indulnak majd munkálatok.

Mindemellett két külterületi utca is szilárd útburkolatot kaphat, amelyek a következők:

  • Útőrház utca
  • Barackos utca

 A polgármester utóbbiak kapcsán elmondta, fontosak számukra a külterületek is, ezért indul beruházás most ezekben az utcákban, hozzátéve, hogy erre Pilisvörösváron a ciklusuk előtt még nem volt példa. A gyűjtőutcákat vették most sorra, további fejlesztések a telek- és közműfejlesztések függvényében valósulhatnak meg. Ez utóbbiak nem az Önkormányzat hatáskörébe tartoznak, hanem az érintett lakók szándékától függ, és megállapodásuktól az adott szolgáltatóval, szolgáltatókkal. A szükséges szabályozási szélesség egyelőre ebben a két utcában megfelelő, ami azt jelenti, hogy a csapadékvízelvezetés, illetve a kiépítendő közmű elférhet.

Fetter Ádám emlékeztetett: a 2022-es évet az útépítés évének hirdették meg, ám a Sberbank csődje nem várt fordulatot hozott, hiszen a város vagyona a pénzintézetnél ragadt, emiatt nem indulhatott el a közbeszerzés. Most azonban, hogy Pilisvörösvár ebből visszakapott egy jelentős összeget - csaknem 1,2 milliárd forintot - felülvizsgálhatták az év eleji terveket, ajánlatokat, és elkezdhették az újratervezést.

Strack Bernadett ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy az újratervezés két okból vált szükségessé, az egyik, hogy az eltelt időben megemelkedtek a kivitelezési költségek, a másik pedig, hogy az energiárak drasztikus emelkedése miatt több beruházás is sürgetővé vált - mint a Széchenyi utcai és a Zrínyi utcai tagóvodában végzett szigetelési, illetve a mind az öt óvodát érintő világításkorszerűsítési munkálatok. Ezek a projektek mind csökkentették a 2022-ben képzett, útépítésre szánt tartalékokat, ugyanakkor jelentős mértékben mérséklik a város rezsiköltségeit.

Az útépítési beruházás legkorábban 2023 márciusában kezdődhet meg még az ez évi költségvetés terhére. A következő „állomás” a tervek szerint a jövő évi költségvetésből a Freiäcker utca és a Réthy utca, valamint a Madarász Viktor utca közbeszerzése és kivitelezése lesz.

A felvételből kiderül az is, hogy időközben elkészültek a tervek a Dózsa György utca árokfedésésére. Strack Bernadett közölte, jövő csütörtökön, azaz december elsején ezzel kapcsolatban tervismertetést, illetve a most aszfaltozás előtt álló utcákra vonatkozóan lakossági fórumot hirdetnek az érintett területek lakóinak. Az esemény részleteiről hamarosan beszámolunk. Hozzátette: a következő hetekben várható egy újabb lakossági fórum az Őrhegy utca és a Krautland utca aszfaltozásának lehetőségéről, annak előfeltételeiről.  

„Igaz, hogy a válsághelyzet újratervezésre kényszerített, de erre is pozitívan tekintünk. Pilisvörösváron a jó gazdálkodásnak és a váratlan helyzetekre történő gyors reagálásnak köszönhetően nem az a kérdés, hogy talpon marad-e a város, mint ahogy az ma sok település esetében. Pilisvörösváron az a kérdés, milyen fejlesztéseket valósítsunk meg, amelyek előre viszik a várost és az itt élők javát szolgálják. Nagyon nehéz időszakot, mi több, kivételesen küzdelmes időszakokat élünk jelenleg is, de az eredmények azt mutatják, jó az irány, amerre haladunk” – mondta Strack Bernadett alpolgármester.

A városvezetés lakossági fórumot tart az útépítések kapcsán, valamint a Dózsa György utca árokfedése témájában jövő csütörtökön, azaz december elsején. Az esemény linkjét, benne a fontos tudnivalókkal ide kattintva találja. 
 
 
 
 
 
 
 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []