Miben segíthetünk?

Idén is lehet pályázni azbesztmentesítésre

Idén is lehet pályázni azbesztmentesítésre
2023. július 17.

Azbesztmentesítési pályázatot írt ki a NHKV Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.a lakosság számára. A pályázat keretében 2023 július 14-től keretkimerülésig, de legkésőbb 2023. augusztus 04. 24:00 óráig lehet a lakossági igényeket benyújtani a hulladékgazdálkodási szervezethez. 

Az azbesztet 20. század második felében számos helyen felhasználták, leginkább az építőiparban tetőfedésre, burkolásra és szigetelésre. Ez az anyag ugyanakkor egészségre erősen káros. Felületét az időjárás és a légszennyezés is rombolja és a kopás következtében rostszálak szabadulnak fel, amelyek a levegőben szállnak. Az azbesztszálak belégzése egészségkárosodást okoz, és többféle betegség kialakulásában is szerepet játszik. Ezért Magyarországon 2005 óta tilos felhasználni az építőiparban az azbesztet. Épületek bontásakor törvények írják elő a szakszerű bontást és azbesztmentesítést.

Érdemes tehát élni a lehetőséggel mindenhol, akinél előfordul ez az ártalmas anyag.

A támogatás egyszeri, nem pénzbeli támogatás. A lehetőség a benyújtott pályázati dokumentáció alapján megállapított mennyiségű azbeszt tartalmú építési hulladék elszállítására és ártalmatlanításra történő átadási tevékenységre vonatkozik.

A benyújtott pályázat kizárólag HAK 17 06 05 típusú azbeszthulladék elszállítására vonatkozik, melyek jellemzően, de nem kizárólag az alábbi helyeken használatosak:

- tető
- kerítés
- homlokzatburkolás
- válaszfalak
- régi gáztűzhelyekben azbesztlapok
- épületen belüli ivóvíz vagy szennyvíz csövek, bekötővezetékek

A részletek a hulladékkezelő honlapján olvashatóak.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []