Miben segíthetünk?

Mire figyeljünk a fűtési szezonban?

Mire figyeljünk a fűtési szezonban?
2023. november 17.

Mire figyeljünk a fűtési szezonban, hogy megóvjuk otthonunk biztonságát? A Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egy friss tájékoztatóban foglalta össze tanácsait.  

Néhány hete már összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a témában, de nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mire ügyeljünk, hogy elkerüljük a kéménytüzeket, illetve a szén-monoxid okozta mérgezést.  

A kémények rendszeres tisztíttatása nagyon fontos, hiszen a lerakódott korom begyulladhat, vagy eltömítheti a füstcsatornákat. A statisztikák szerint sok esetben a kitakarítatlan kémények okozzák a kéménytüzeket. Fontos, hogy ne próbáljuk házilag magunk, vagy szakember nélkül javítani a kéményt, gázkészüléket, mert ahhoz speciális szerszám, alkatrész, és legfőképpen kellő szakismeret szükséges.

Az elektromos fűtőberendezések üzemeltetése nagy energiafelvétellel jár, aki ilyenre vált annak érdemes a lakás villamos hálózatát felülvizsgáltatni.

A szilárd tüzelésű kályhák, kandallók elé helyezzünk nem éghető anyagú tálcát és ellenőrizzük a füstcsövek rögzítettségét, a hősugárzók környezetéből a gyúlékony éghető anyagokat távolítsuk el. Kisgyermeket üzemelő kályhával, hősugárzó fűtőtesttel ne hagyjunk egyedül a helyiségben.

Amennyiben a legutolsó fűtés óta a lakásban átalakítás történt (homlokzati szigetelés, légtércsökkentéssel járó helyiség leválasztás, nyílászáró csere, elszívó berendezés üzembe helyezése) szakemberrel vizsgáltassuk meg a biztonságos szintű légcsere meglétét.

A szénmonoxid (CO) éghető anyagok – például fa, gáz, stb. - tökéletlen égésekor keletkezhet. Színtelen, szagtalan és mérgező, amelynek belélegzésekor – mennyiségtől függően - különböző tünetek jelentkezhetnek: enyhe fejfájás, émelygés, hányinger; lüktető fejfájás, álmosság, elmezavar, erős szívverés; eszméletvesztés, görcs, légszomj, halál. A szénmonoxid-érzékelő elhelyezésének nagy jelentősége van. A szerkezetet a a padlótól, ajtótól, ablaktól, CO forrástól legalább 1,5 méterre kell felszerelni.

Nyílt égésterű kazánjainknak „konkurenciái” lehetnek a különféle gépi szellőző berendezések. Ilyen szerkezetek a konyhai szagelszívók, a fürdőszobai páraelszívók, a kandallók, a klímaberendezések, vagy akár a szárítóberendezések, hiszen ha a tüzelő-fűtőberendezésünk a helyiségből nem jut levegőhöz és az ablak sincs nyitva, ill. nincs rajta szellőző nyílás, akkor a kémény lesz a légutánpótlás egyetlen forrása és az égéstermék a lakásba visszaáramlik.

Összefoglalva, az élet és vagyonbiztonságunk megőrzésének érdekében rendszeresen ellenőriztetni kell szakemberrel a lakásban lévő tüzelő- és fűtőberendezéseket, kéményeket, égéstermék elvezetőket! Rendszeresen szellőztetni kell a lakást, illetve szellőztető nyílásokat kell kiépíteni szükség esetén, az égéshez szükséges oxigén beáramlás biztosítására – olvasható a katasztrófavédelem tájékoztatásában.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []