Miben segíthetünk?

Választás napi tudnivalók

Választás napi tudnivalók
2022. március 11.

Az Alaptörvény XXIII. cikkében politikai alapjogként határozza meg a választójogot: minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy az országgyűlési képviselők választásán választó és választható legyen, valamint mindenkinek joga van országos népszavazáson részt venni, aki az országgyűlési képviselők választásán választó.

A köztársasági elnök az országgyűlési képviselők választását és az országos népszavazást 2022. április 3-ára tűzte ki. A szavazás reggel 6.00 órától este 19.00 óráig tart.

A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel.

A választópolgárnak a szavazókörben igazolnia kell személyazonosságát érvényes személyazonosító igazolvánnyal, útlevéllel vagy vezetői engedéllyel, valamint a lakcímét vagy személyi azonosítóját.

Felhívom a Tisztelt Választópolgárok figyelmét, hogy a szükséges okmányokat szíveskedjenek magukkal vinni a szavazáskor, mert a szavazatszámláló bizottságnak vissza kell utasítani azt a választópolgárt, aki nem tudja igazolni a fentieket érvényes okmánnyal.

Fontos, hogy a választópolgárok a szavazás napja előtt vizsgálják meg okmányaik érvényességét, és időben gondoskodjanak az érvényes dokumentumok beszerzéséről.

Alapszabályként a lejárt érvényességű okmányokkal rendelkezők nem szavazhatnak.

A veszélyhelyzetre vonatkozó szabályozás az alábbi rendelkezéseket tartalmazza:

ÉRVÉNYES a személyazonosító igazolvány, a vezetői engedély, illetve az útlevél, ha az érvényességi ideje: 2020. március 11. és 2022. május 31. közötti (ideértve a március 11-én és május 31-én lejárt okmányokat is).

ÉRVÉNYTELEN a személyazonosító igazolvány, a vezetői engedély, illetve az útlevél, ha az érvényességi ideje: 2020. március 11. előtti.

Ha a szavazásnak nincs akadálya a választópolgár megkapja a lebélyegzett szavazólapokat és azok átvételt aláírásával igazolja.  

Az a választópolgár, aki nem tud olvasni, illetve akit testi fogyatékossága vagy egyéb ok akadályoz a szavazásban, az általa választott segítő – ennek hiányában a szavazatszámláló bizottság két tagjának együttes – segítségét igénybe veheti. A választópolgár a szavazólapokat borítékba helyezhi és az urnába dobja.

Felhívom a figyelmet arra, hogy a választópolgár (vagy segítője) kizárólag a választójoga gyakorlásához szükséges ideig tartózkodhat a szavazóhelyiségben és az ott tartózkodásának időtartama alatt semmilyen módon nem akadályozhat más választópolgárt a titkos szavazásra vonatkozó joga gyakorlásában.

A választással kapcsolatos bármely kérdéssel forduljanak bizalommal a Helyi Választási Irodához az alábbi elérhetőségeken: telefonon: 26-330-233 e-mail-ben: jegyzo@pilisvorosvar.hu, info@pilisvorosvar.hu, hvi@pilisvorosvar.hu, személyesen: Pilisvörösvári Polgármesteri Hivatal 2085 Pilisvörösvár, Fő tér 1.

Gergelyné Csurilla Erika
HVI vezető

 

 

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []