Miben segíthetünk?

Wenczl József emlékére rendeztek hagyományosan emlékestet és bált

Wenczl József emlékére rendeztek hagyományosan emlékestet és bált
2022. november 7.

Wenczl József emlékére rendeztek hagyományosan emlékestet és bált november 5-én szombaton este a Friedrich Schiller Gimnáziumban. A rendezvényen Wenczl József táncait, a Pilisvörösvári és a Szigetújfalui Német Nemzetiségi Táncegyüttes mutatta be több korcsoportban. A bemutatót követően a báli hangulatról a Die Bergländer Buam gondoskodott.

A rendezvényen a város vezetői is részt vettek. "Örömmel tölt el, hogy Pilisvörösváron a sváb tánchagyományokat a mai napig megőriztük! Igazán büszkék lehetünk nagy múltú táncscsoportunkra és Wenczl József országos elismertségű munkásságára." - mondta Fetter Ádám polgármester.

Wenczl József 1954-ben megalakult helyi német nemzetiségi táncegyüttes koreográfusa, szakmai vezetője, majd elnöke volt.

Az együtteshez még 1961-ben csatlakozott néptáncosként. Közben 1965-től a Budapesti Központi Nemzetiségi Táncegyüttesnek is tagja lett, 1969-től pedig a pilisvörösvári gyermek tánccsoportot vezette. Egyre többször készített saját koreográfiákat, melyeket a pilisvörösvári együttes mellett rendszeresen táncoltak Dunaszentmiklós, Iklad, Leányvár, Mórágy, Pilisszentiván, Szomor és Szár tánccsoportjai is. Koreográfiái megalkotásához felhasználta gyűjtőmunkáinak eredményeit is.  A gyűjtéseket 1973-tól kezdve végezte Baranya, Bács-Kiskun, Vas, Fejér, Tolna és Pest megyék németlakta településein, a nemzetiségi lakosság körében még élő népdalokat, néptáncokat, hagyományokat kutatva.

Munkája elismeréseként két alkalommal – 1989-ben és 1996-ban – is elnyerte a Magyarországi Németek Szövetségének Koreográfusi Nívódíját; 2014. októberében pedig, több mint fél évszázados kiemelkedő táncművészeti tevékenysége, illetve a magyarországi németek tánckultúrájának megőrzésében és továbbadásában táncosként, koreográfusként és művészeti vezetőként játszott kiemelkedő szerepe elismeréseképpen, a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttessel megosztva elnyerte Pilisvörösvár Város emlékérmét is, amit a táncegyüttes 2014. október 24-25-én tartott 60 éves jubileumi rendezvénye keretében vehetett át. Az ünnepséget követő napon, 2014. október 26-án, tragikus hirtelenséggel vesztette életét.

2020. augusztus 3-án „Pilisvörösvár Város Díszpolgára” posztumusz kitüntetésben részesült.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []