Miben segíthetünk?

A lélek hangjai – Bemutatkozik az AnimA’Capella

A lélek hangjai – Bemutatkozik az AnimA’Capella
2023. május 29.

Az AnimA’cappella nevet viselő kórusunk lelkes, vörösvári zenészfiatalok kezdeményezésére alakult meg. A 2021 nyarán Olaszfaluban– Szaturi Györgynek, Pilisvörösvár kántorának szülőfalujában – töltött hétvégén egyházi ifjúsági zenekarként vettünk részt, és először énekeltünk négy szólamban. Ezen a hétvégén merült fel bennünk a kórusalapítás gondolata. Szerettük volna, ha a szentmiséken való szolgálaton túl csapatunk kibővítve, szervezett keretek között, kórusként is megállná a helyét a vörösvári közéletben. Rengeteg ötlettel, nagy lelkesedéssel és motivációval vágtunk bele a közös munkába.

Jelenleg tíz fővel – nemcsak kórustagokként, hanem barátokként is – alkotjuk az AnimA’cappella kórust Pilisvörösváron. A név az ,,a cappella” szót is rejti, amely a kis létszámú és általában hangszerkíséret nélküli előadásmódunkra utal. A csapatunk nyitottságának köszönhetően nagyon szeretjük magunkat kipróbálni különböző zenei műfajokban. A dél-afrikai népzenétől kezdve az egyházi kórusműveken keresztül a könnyűzenei stílusig minden előfordul próbáinkon, melyek hetente egyszer, jó hangulatban zajlanak a Szent Imre közösségi házban.

A kórus megalakulása után szerencsére rövid időn belül kipróbálhattuk magunkat élesben is különböző rendezvényeken. Az első fellépések között tudhatjuk a Werischwarer Streichkapellével közösen szervezett nyárbúcsúztató koncertet a pilisvörösvári Nagytemplomban, vagy a Dorogi Bányász Zenekar karácsonyi koncertjét, melyen vendégkórusként működhettünk közre. Ezek mellett lehetőségünk adódott énekelni esküvőn, a hajnali roráté miséken, a vörösvári adventi vásárokon, gyertyagyújtásokon és a Szent Erzsébet Otthonban is. Flashmobot adtunk elő a pécsi székesegyházban, és Budajenőre is meghívást kaptunk a Német Nemzetiségi Kórustalálkozóra, ahová német és sváb népdalokkal készültünk. A megannyi pozitív és lelkesítő visszajelzésnek köszönhetően közel egyéves együtt éneklés után nagy fába vágtuk fejszénket: 2022 decemberében megszerveztük az első saját adventi koncertünket, ahol a színes repertoárral és vendégzenekarunkkal, a Die Bergländer Buammal sikerült egy meghitt estét ajándékoznunk az érdeklődőknek a csordultig megtelt pilisvörösvári Nagytemplomban.

A lélek hangjai. Ezen az estén fedtük fel kórusunk nevének jelentését, amely az „a cappella” mellett a latin eredetű ,,anima”, azaz ,,lélek” szót rejti. Ez jól jellemez minket, hiszen minden egyes dalban, amit éneklünk, a lelkünk egy darabját igyekszünk megmutatni.

Állandó zenei szolgálatot nyújtunk Pilisvörösvár templomaiban:  aligeti Szent Család-templomban kéthetente a diákmiséken gitáros zenét játszunk, a Nagyboldogasszony-templomban pedig olykor önállóan, olykor a Nagyboldogasszony Vegyeskórussal kiegészülve igyekszünk meghittebbé tenni a liturgikus eseményeket. Ahogy tavaly, úgy idén is részt vehettünk a passió éneklésében, és hosszú évek után először egy ősi húsvéti zsolozsmát, a lamentációt is felelevenítettük.

2023 áprilisában a nagyheti szolgálat után újabb kihívás előtt állt kórusunk, ugyanis egy teljesen más műfajban tettük próbára tudásunkat. A Landesrat által szervezett Ifjúsági Kórusok Minősítő Fesztiváljára utaztunk Városlődre. Ehhez a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Önkormányzattól kaptunk anyagi támogatást, amelyért nagyon hálásak vagyunk. A tizenkét kiváló kórus között mi is öregbítettük Vörösvár hírnevét néhány kitüntetéssel. Először az Arany Rozmaring-díjat vehettük át, majd Ritter Imrétől, a magyarországi németek országgyűlési képviselőjétől személyesen kaptunk meghívást az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetségének novemberi gálájára. Emellett meghívtak minket a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (LdU) 2024-ben tartandó gálájára, legvégül pedig megosztott Fesztivál- díjjal is gazdagodott kórusunk.

Rengeteg pozitív szakmai visszajelzést kaptunk, így megújult motivációval folytatjuk a közös munkát, mellyel az a célunk, hogy népszerűsítsük a kóruséneklést és kihívásokat keressünk, mindebből építkezni tudjunk, és ami szintén nagyon fontos, hogy jól érezzük magunkat a közös éneklések során. Nem utolsósorban pedig Pilisvörösvár újabb színfoltja szeretnénk lenni, a fiatal generáció azon tagjai, akiknek a Jóisten talentumot adott, hogy egyedi lelki értéket teremtsünk, és ezzel másokat megajándékozzunk.

AnimA’Capella

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []