Miben segíthetünk?

Elismeréseket adtak át a város Semmelweis napi ünnepségén

Elismeréseket adtak át a város Semmelweis napi ünnepségén
2024. június 28.

Pilisvörösvár Semmelweis-napi ünnepségén Fetter Ádám polgármester átadta a Réthy Zoltán díjakat. A Szakrendelő udvarán rendezett eseményen Dr. Jeney Márta radiológus főorvos és Richter Lászlóné fül-orr-gégészeti szakasszisztens részesült elismerésben, amelyet munkatársaik körében vehettek át a szakemberek.

Fetter Ádám beszédében felidézte a névadó Semmelweis Ignác életét és munkásságát, valamint megköszönte az egészségügyben dolgozók áldozatos munkáját. Emellett szót ejtett a szakrendelőben várható további fejlesztésekről, így például a mammográfiás vizsgálóeszköz jövőbeli beszerzéséről is.

Dr. Kóti Tamás igazgató szintén megköszönte kollégái kiemelkedő munkáját. Beszélt az egészségügyet érintő aktuális változásokról is és elmondta, hogy a változó körülmények között különösen fontos a betegellátásban való helytállás.

A beszédeket követően Valachy Katalin a Művészetek Háza igazgatója méltatta a díjazottakat, majd Fetter Ádám polgármester átnyújtotta az önkormányzati elismeréseket.

Dr. Jeney Márta a Pécsi Orvostudományi egyetemen szerezett diplomát 1976-ban. Az egyetem után Ajkán, kezdett dolgozni. Itt először labordiagnosztikából szakvizsgázott, majd néhány év után váltott radiológiára. Ajkán 20 évet töltött és főorvosként köszönt el a kórháztól. Meghatározó szakmai élményt jelentett számára, hogy egy ideig Houstonban, a Texasi Egyetem MD Anderson Cancer Center-ében betekintést nyerhetett az ottani technológiába, a szűrővizsgálatok szervezésébe, az operált betegek rehabilitációjába. Miután Budapestre költözött a Szent János és a Szent Margit Kórház radiológiai osztályán, valamint magánrendeléseken dolgozott. Pilisvörösváron a Szakrendelőben 13 éve gyógyítja a vörösvári és környékbeli betegeket.

Az orvoslásban mindig a diagnosztika érdekelte leginkább: a betegség és a kórokok azonnali vizsgálattal történő felfedezése és azonosítása, a betegek mielőbbi gyógyítása, gyógyulása érdekében. A kezdetektől fogva a mai napig is ez jelenti számára az igazi kihívást és sikert.

Dr. Jeney Márta orvosi pályájának meghatározó elemei a folyamatos önképzés, valamint a páciensekkel és a munkatársakkal való jó kommunikáció. Jeney főorvosnő mind az orvoskollégákkal, mind az asszisztenciával kiváló kapcsolatot ápol: segítőkész, kedves természete miatt kollégái, beosztottai és páciensei szeretetét egyaránt élvezi. Az egészségügy területén fokozottan érvényes, hogy csak csapatban lehet hatékonyan dolgozni, ezért azt vallja, hogy a most átadott díj a kollégák munkáját és odaadását is dicséri.

Richter Lászlóné Pekó Éva pilisvörösvári sváb családba született. 35 éve Piliscsabán él családjával, de szeretett munkája több mint négy évtizede továbbra is szülővárosához köti. Az óbudai Dr. Pólya Jenő Egészségügyi Szakközépiskolában általános ápoló és asszisztens végzettséget szerzett. Pályája kezdetén az óbudai szakrendelő bőrgyógyászatán dolgozott, majd első gyermekének születését követően 1983-tól az új és modern Pilisvörösvári Szakrendelőben sikerült elhelyezkednie.

A következő 16 évben a bőrgyógyászaton, a belgyógyászaton, a nőgyógyászaton, a szemészeten és a fül-orr-gégészeten találkozhattak vele a szakrendelőbe érkezők. 1999-től 2008-ig a Szent Erzsébet Otthonban dolgozott ápolóként. Az ápolói végzettséget ez idő alatt, munka mellett szerezte meg. Évi a Szakrendelő fül-orr-gégészeti rendelésének 2008 óta oszlopos tagja, nagy szakmai tapasztalattal rendelkezik. Több orvossal dolgozott már együtt, akikkel kivétel nélkül kifogástalan volt a munkakapcsolata. Munkatársai mindenben számíthatnak rá, szeretik, becsülik, tisztelik szaktudásáért és emberségéért. Évi mindig kedves, segítőkész, mindenkihez van néhány megnyugtató szava. A fül-orr-gégészeten az ősztől-tavaszig erősen megnövekedett beteglétszám mellett is türelmes a kiskorú páciensekkel éppúgy, mint az idősebbekkel.

A több mint 40 év szolgálati idő miatt már 2022-ben is kérhette volna nyugdíjazását. Évi azonban nagyon szereti a munkáját, ezért úgy döntött, hogy amíg képes jól végezni feladatait, szívesen erősíti tovább rendelőnk szakdolgozói csapatát.

A díjazottak ezúttal is oklevelet és egy gravírozott üvegplakettet vehettek át, ez utóbbit a Mátrai Üveg-Tükör Kft. ismét térítésmentesen készítette el az Önkormányzat megbízásából. Emellett egy-egy könyvet is kaptak a díjazottak, amelyet az elismerés névadója Réthy Zoltán írt „Én így imádkozom” címmel.

Dr. Réthy Zoltán öt évtizeden át szolgálta a vörösvári betegeket. A nevét viselő elismerést azok az egészségügyi dolgozók kapják, akik hozzá hasonlóan lelkiismeretesen, tudásuk legjavát nyújtva segítik vagy segítették a pácienseket városunkban legalább öt éven keresztül.

Az Önkormányzat 2020-ban alapította a rangos díjat, melyet minden évben két egészségügyi dolgozó kaphat meg.

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []