Pilisvörösvár
40 ezer idős ember oltását tervezik a napokban, visszavezetik az egynapos ellátásokat
40 ezer idős ember oltását tervezik a napokban, visszavezetik az egynapos ellátásokat
2021. február 3.
Az oltási terv harmadik fázisához érkeztünk a tisztifőorvos szerint.

Negyvenezer fő beoltását tervezik a napokban – közölte Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Az oltási terv harmadik szakaszába lépve az otthonukban tartózkodó 89 év felettiek kaphatják meg a koronavírus elleni Moderna vakcinát a háziorvosuktól. A tisztifőorvos emlékeztetett: az említett oltóanyagból a vártnál kevesebb érkezett, így tíz fő beoltására nyílt lehetőség minden praxisban. Arról, hogy kik azok a regisztráltak, akiknek elsőként beadják a vakcinát, a háziorvos dönt az előzetes begyűjtött információk alapján. Az oltásokat már kiszállították a kormányhivatalokba.

Müller Cecília beszélt arról is, hogy praxisonként hat fő – vagyis körülbelül 30 ezer ember - megkaphatja a Pfizer védőoltást az oltópontokon, ennek szervezése ugyancsak a háziorvosokra hárult, sok helyen az önkormányzatok segítségével és jellemzően betegszállítók bevonásával. A tisztifőorvos szerint mindenki meg fogja kapni az információt, miszerint a háziorvosnál vagy valamely oltóponton jut hozzá a vakcinához.

Beszélt arról is, hogy tájékoztató készült, amelyben az idősek által leggyakrabban feltett kérdésekre adnak választ az oltással kapcsolatban, ezek megtalálhatók a koronavirus.gov.hu és a vakcinainfo.gov.hu oldalon, illetve hozzátette, hogy további kérdésekkel a háziorvoshoz, vagy a megyei oltócsoportokhoz célszerű fordulni. Mindemellett arra kért mindenkit, akik a mostani körből kimaradtak, hogy ne essenek kétségbe, mert rájuk is sor fog kerülni. 

Müller Cecília bejelentette továbbá, hogy az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós a kedvező járványügyi helyzetre tekintettel engedélyezte az egynapos ellátások visszavezetését, ez alól csak  szájsebészeti és fül-orr-gégészeti beavatkozások jelentenek kivételt. Ehhez előjegyzés szükséges, illetve feltétele egy 72 órával korábbi negatív PCR teszt, valamint a beavatkozás napján egy gyorsteszt elvégzése. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az egészségügyi intézmények munkatársai az oltópontokon is feladatokat látnak el, így csak annyi pácienst tudnak előjegyeztetni, amennyit az adott intézmény kapacitása elbír.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []