Miben segíthetünk?

Elindulhatnak az útépítések

Elindulhatnak az útépítések
2022. december 20.
Hamarosan útépítések kezdődnek el városunk több pontján – ezzel az örömhírrel zárult a november. Főként erről kérdezte a Vörösvári Újság Fetter Ádám polgármestert, de szóba került az új civil rendelet és a 2022-es év összegzése is.

Nem sokkal múlt havi újságunk megjelenése előtt érkezett a hír, hogy a város visszakapja a Sberbankban maradt pénze nagy részét. Akkor annyit lehetett tudni, hogy így megvalósulhatnak az amúgy 2022-re tervezett útépítések. Van-e erről esetleg már konkrétabb döntés?

A 2022-es évet az útépítés évének kívántuk meghirdetni, azonban a Sberbank-ügy kirobbanása után forráshiány miatt már nem tudtuk elindítani az utak közbeszerzését. Pár hete, amikor újra bankszámlánkon tudhattuk a pénzösszeget, ígértük, hogy hamarosan jövünk a részletekkel. Azóta felülvizsgáltuk az év eleji terveket, ajánlatokat és újraterveztünk. Az újratervezést két ok indokolta. Egyrészt az azóta bekövetkezett drasztikus áremelkedések, másrészt az, hogy az energiaválság következtében számos előre nem tervezett energetikai beruházást hajtottunk végre – mint például az óvodák hőszigetelése, födémszigetelés, intézmények izzóinak LED-esítése –, amelyek csökkentették az útépítésre 2022-ben képzett tartalékunkat.

Arra az újratervezés során nagyon ügyeltünk, hogy az aszfaltozatlan, rossz minőségi utak tekintetében minden városrészben elinduljon a kivitelezés, a már aszfaltozott területektől kifelé haladva. Így a most induló közbeszerzésen a Csendbiztos utca lakóövezeti része, a Gólya utca, a Seregély utca, a Mindszenty utca, az Ohmüllner utca, a Béke utca befejezése, a Freiäcker és a Réthy utcának a Béke utcáig terjedő szakasza kap szilárd útburkolatot, valamint a külterületeken aszfaltréteget kap a Barackos utca és az Útőrház utca. Fontos számunkra a külterület is, ezért fejlesztünk most ezeken a területeken is, amire korábban még nem volt példa. Most a gyűjtőutcákat vettük sorra, a további fejlesztések ezeken a területeken már a telek- és közműfejlesztésektől függnek.

A mostani kivitelezés legkorábban 2023 márciusában kezdődhet meg. A következő fázisban, a 2023-as költségvetés terhére is vannak terveink. 2023 első felében a Freiäcker és a Réthy utca befejező szakaszának és a Madarász Viktor utcának a közbeszerzése indulhat meg, amelyek kivitelezése 2023 második félévében várható.

Ez még mindig nem a teljes pénze a városnak. Mennyi van még a banknál? Erre is számíthatunk?

Nagyságrendileg még 250 millió forintot nem kaptunk vissza. Természetesen továbbra is optimisták vagyunk, bízunk benne, hogy hamarosan a fennmaradó összeget is visszakapjuk.

Átdolgozták a helyi civil szervezetek támogatásáról szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy ezentúl más rendszer szerint kapják majd a támogatásokat a helyi egyesületek. Miért volt szükséges ez, mi a fő cél vele?

Igyekeztünk egy mindenki által érthető, egyértelmű szabályrendszert felállítani, ami a korábbi szabályozásból hiányzott. Mindenkinek kötelezően meg kell jelölnie a támogatás segítségével megvalósítandó célt és a hozzá szükséges összeget. Úgy gondoljuk, hogy ez a pályázati rendszer ugyanúgy kell hogy működjön, mint minden más pályázati rendszer. Fontos, hogy a pályázónak legyen elképzelése és tudja, milyen összegre van szüksége, mert igen nehéz úgy odaítélni egy összeget, hogy nem tudjuk, mi az igénye az igénylőnek. Emellett bevezettünk egy ösztönző rendszert is. Az a célunk, hogy egyesületeink egységesen minél többet vegyenek részt a közösségi életben, a közösség építésében. Arra szeretnénk ösztönözni, hogy minden egyesület vegyen részt a felhívásokban, ne mindig csak ugyanazok vállaljanak minden feladatot.

Mi a lényege a változtatásnak a gyakorlatban?

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy támogatási összegtől függően kettő vagy négy ösztönző pontot kell elérniük adott évben az egyesületeknek, amit meg lehet szerezni saját rendezvény szervezésével, közösségi rendezvényen való részvétellel vagy közösségi munkavégzéssel. A Művészetek Háza rendezvényein sok esetben jól jön, ha önkéntesek segítik a munkát. Már az elmúlt évben volt ilyen irányú kezdeményezés, és akkor több egyesület részéről kaptak segítséget. Sokak számára ez semmilyen pluszfeladatot nem fog jelenteni, mert eddig is aktívan részt vállaltak a város közösségi életében.

Év vége van, ilyenkor mindig arra szoktam kérni polgármester urat, hogy néhány mondatban összegezze a mögöttünk álló évet. Ez most sem maradhat el, tehát milyen volt 2022?

Röviden azt mondanám, hogy izgalmas és kihívásokkal teli. Azt hittük, hogy a Covid után rosszabb már nem lehet. Sajnos lett. Soha nem látott, nagyságrendekkel magasabb, 1 milliárd forint feletti megtakarítás lett a kitartó munkánk eredménye, amit egy pillanat alatt elvesztettünk. Sőt nem csupán ez tűnt el, hanem elnyert pályázatok vesztek oda, váltak elérhetetlenné – gondolok itt a 3,5 milliárdos pályázati keretünk elvesztésére. A háború kitörése, a 20% feletti infláció, a rezsikrízis – mind a 2022-es év kihívásai. Azonban mindezek ellenére nem lehetünk szomorúak, mert többnyire sikerült helytállni és megoldást találni a problémákra. Összességében a nehézségek ellenére sikeresnek ítélem meg ezt az évet is. Majdnem egészében visszakaptuk a pénzünket, ezért elmaradt, elhalasztott beruházásokat tudunk elindítani. Ebben a kritikus évben is fejlesztésekről tudunk beszámolni, miközben mások a túlélésért küzdenek. Ne feledjük el a körülményeinket, az elért sikerek nem magától értetődőek. Legyünk büszkék ezekre!

Folyamatos újratervezés, válságmenedzselés jellemzi tehát ezt az évet, sőt gyakorlatilag az egész eddigi ciklust. Mi ad erőt a folytatáshoz egy ilyen nehéz időszakban?

A választások után nem gondoltam, hogy egyszerű lesz a dolgunk, de ami ebben a három évben történt, az minden elképzelést felülmúl. Tisztában voltunk vele, hogy milyen problémákat kell megoldani, és mit kell átalakítani. Azonban azok a nehézségek, amelyeket az élet elénk gördített, igencsak próbára teszik az ember tudását, kitartását és elkötelezettségét. Ami erőt ad ebben a küzdelemben és a jövőbeni folytatáshoz, az a TEVÖ csapata és a hivatali kollégák erőn felüli munkája. Mindig pozitívan állunk a dolgokhoz, mindig a megoldásra törekszünk, mindig a kitűzött céljaink megvalósítása lebeg előttünk. A sikerélmény sokszor feledteti azt, hogy vért kell izzadni a mindennapokban.

 Advent van, hamarosan karácsony. A sűrű év után jut ilyenkor idő egy kis pihenésre, töltődésre?

Advent ideje alatt sem áll meg a munka, sőt ilyenkor még több eseményre kapok meghívást. Ennek ellenére próbálok én is hangolódni a karácsonyra, és igyekszem minél több időt a gyerekekkel tölteni. Bízom benne, hogy a karácsony és azt követő pár nap lehetőséget ad majd a feltöltődésre.

Palkovics Mária

 

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []