Miben segíthetünk?

Szellemi Kulturális Örökségeink

Szellemi Kulturális Örökségeink
2024. április 18.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum ismeretterjesztő sorozatot indított a Petőfi Kulturális Program keretében, amelynek középpontjában a szellemi kulturális örökségek állnak. 
 
Az Örökség workshopok célja az egész országot behálózó közösségi tudás, gyakorlat, szokás, azaz a helyi szellemi kulturális örökség jelentőségének tudatosítása, népszerűsítése. Örökségeink megismerése által lehetőségünk nyílik a bennünk élő örökség felfedezésére és saját magunk önmeghatározására. A szellemi kulturális örökség dinamikus, képes a változásra és a fejlődésre, ahogyan generációról generációra hagyományozódik. Megalapozza az identitástudatunkat, és összeköt bennünket a múltunkkal, egymással, valamint a szélesebb világgal.  
 
Az előadások során egy-egy meghívott szakértő ismerteti a szellemi kulturális örökség UNESCO programját, továbbá annak magyarországi és regionális gyakorlatát. Ehhez kapcsolódva minden alkalommal egy-egy örökségközösség is bemutatja, hogyan jelenik meg mindennapi életükben az általuk gyakorolt élő hagyomány. A workshop lehetőséget kínál a helyi örökség jelentőségének tudatosítására, identitás erősítő és közösségépítő szerepére. A személyes történetek, tapasztalatok példája képes hozzájárulni a helyi közösség szellemi örökségének megéléséhez és megőrzéséhez is.  
 
A Pilisvörösváron szervezett előadás során a magyar solymászat élő hagyománya mutatkozik be, amely 2010-ben került fel a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.
 
A magyarság solymászati múltja több, mint ezer évre tekint vissza, hozzá tartozik a magyarságtudathoz, és mint ilyen végigvonult az egész történelmén.
A solymászat röviden ragadozó madárral történő vadászatot jelent, bővebben egy életformát és az azt élő közösséget, amelynek a középpontjában a solymászat áll. Ide tartozik a ragadozó madarak és a természet szeretete, a vadászat ismerete ugyanúgy, mint a vadászmadarak  betanítása, tenyésztése, felnevelése, tradicionális solymászati felszerelések elkészítése, használata, a történelmi solymászmúlt feltárása, a hagyományok ápolása, szemléletformálás és tanítás, a solymászati tudás átadása, solymászati  rendezvények  szervezése és megtartása, közösségépítés, helyi  közösségek bevonása, továbbá a solymászat képviselete hazai és nemzetközi rendezvényeken.

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []