Miben segíthetünk?
Kulturális
október 18.
[szerda]
2023. 
Állandó programok a Művészetek Házában
Állandó programok a Művészetek Házában
A Művészetek Háza gyermek, felnőtt és egyesületi foglalkozásai várják az érdeklődőket a 2023/2024-es tanévben is!
Kulturális
április 14.
[vasárnap]
2024. 
Hüllőkiállítás a Tropical Zoo-val
Hüllőkiállítás a Tropical Zoo-val
Újra Pilisvörösváron a a Tropical Zoo Hüllő és Madárpók Kiállítása a Művészetek Házában, április 14.-én vasárnap, 15:00-18:00 óráigTöbb mint 30 különleges egzotikus állat várja a látogatókatPitonok, boák, Indonéz óriás gyíkok, Ausztrál varánusz, teknősök, albinó siklók, óriás madárpókok, skorpiók, Afrikai ezerlábú, Madagaszkári csótányok, Afrikai óriás teknős, és sok más különlegesség.Hüllősimogató, és ingyenes fotózási lehetőség saját eszközzel.Belépődíj : 2000 Ft / főJegyek a helyszínen válthatók a kiállítás napján Mindenkit szeretettel vár a Tropical Zoo
Kulturális
április 18.
[csütörtök]
2024. 
Szellemi Kulturális Örökségeink
Szellemi Kulturális Örökségeink
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum ismeretterjesztő sorozatot indított a Petőfi Kulturális Program keretében, amelynek középpontjában a szellemi kulturális örökségek állnak. Az Örökség workshopok célja az egész országot behálózó közösségi tudás, gyakorlat, szokás, azaz a helyi szellemi kulturális örökség jelentőségének tudatosítása, népszerűsítése. Örökségeink megismerése által lehetőségünk nyílik a bennünk élő örökség felfedezésére és saját magunk önmeghatározására. A szellemi kulturális örökség dinamikus, képes a változásra és a fejlődésre, ahogyan generációról generációra hagyományozódik. Megalapozza az identitástudatunkat, és összeköt bennünket a múltunkkal, egymással, valamint a szélesebb világgal. Az előadások során egy-egy meghívott szakértő ismerteti a szellemi kulturális örökség UNESCO programját, továbbá annak magyarországi és regionális gyakorlatát. Ehhez kapcsolódva minden alkalommal egy-egy örökségközösség is bemutatja, hogyan jelenik meg mindennapi életükben az általuk gyakorolt élő hagyomány. A workshop lehetőséget kínál a helyi örökség jelentőségének tudatosítására, identitás erősítő és közösségépítő szerepére. A személyes történetek, tapasztalatok példája képes hozzájárulni a helyi közösség szellemi örökségének megéléséhez és megőrzéséhez is. A Pilisvörösváron szervezett előadás során a magyar solymászat élő hagyománya mutatkozik be, amely 2010-ben került fel a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére. A magyarság solymászati múltja több, mint ezer évre tekint vissza, hozzá tartozik a magyarságtudathoz, és mint ilyen végigvonult az egész történelmén.A solymászat röviden ragadozó madárral történő vadászatot jelent, bővebben egy életformát és az azt élő közösséget, amelynek a középpontjában a solymászat áll. Ide tartozik a ragadozó madarak és a természet szeretete, a vadászat ismerete ugyanúgy, mint a vadászmadarak betanítása, tenyésztése, felnevelése, tradicionális solymászati felszerelések elkészítése, használata, a történelmi solymászmúlt feltárása, a hagyományok ápolása, szemléletformálás és tanítás, a solymászati tudás átadása, solymászati rendezvények szervezése és megtartása, közösségépítés, helyi közösségek bevonása, továbbá a solymászat képviselete hazai és nemzetközi rendezvényeken.
Kulturális
április 18.
[csütörtök]
2024. 
Színes népek, tarka hegyek Törökországban
Színes népek, tarka hegyek Törökországban
Európa és Ázsia határán fekvő Törökország változatos természeti adottságai mellett kulturálisan is színes ország. Az Észak-Anatóliai-hegység és az Örmény-magasföld területen, ahol az ország legmagasabb hegyei is találhatóak, megannyi nép tömörül. A Kackar-hegység vonulatait járva az egyik völgyben Láz, a másikban Grúz vagy Gürcü népekkel találkozunk, az Ararát lábánál viszont már Kurdisztán területére érünk, ahol Örmény és Kurd népekbe botlunk. De az ország keleti szeglete nem csak a hányattatott sorsú népek olvasztótégelye, Noé bárkájának legendája kapcsán zarándokhely, illetve az 5165 méter magas Ararát mászások kezdőpontja is. A belépés ingyenes!
Kulturális
április 18.
[csütörtök]
2024. 
Szellemi Kulturális örökségeink
Szellemi Kulturális örökségeink
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum ismeretterjesztő sorozatot indított a Petőfi Kulturális Program keretében, amelynek középpontjában a szellemi kulturális örökségek állnak. Az Örökség workshopok célja az egész országot behálózó közösségi tudás, gyakorlat, szokás, azaz a helyi szellemi kulturális örökség jelentőségének tudatosítása, népszerűsítése. Örökségeink megismerése által lehetőségünk nyílik a bennünk élő örökség felfedezésére és saját magunk önmeghatározására. A szellemi kulturális örökség dinamikus, képes a változásra és a fejlődésre, ahogyan generációról generációra hagyományozódik. Megalapozza az identitástudatunkat, és összeköt bennünket a múltunkkal, egymással, valamint a szélesebb világgal. Az előadások során egy-egy meghívott szakértő ismerteti a szellemi kulturális örökség UNESCO programját, továbbá annak magyarországi és regionális gyakorlatát. Ehhez kapcsolódva minden alkalommal egy-egy örökségközösség is bemutatja, hogyan jelenik meg mindennapi életükben az általuk gyakorolt élő hagyomány. A workshop lehetőséget kínál a helyi örökség jelentőségének tudatosítására, identitás erősítő és közösségépítő szerepére. A személyes történetek, tapasztalatok példája képes hozzájárulni a helyi közösség szellemi örökségének megéléséhez és megőrzéséhez is. A Pilisvörösváron szervezett előadás során a magyar solymászat élő hagyománya mutatkozik be, amely 2010-ben került fel a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére. A magyarság solymászati múltja több, mint ezer évre tekint vissza, hozzá tartozik a magyarságtudathoz, és mint ilyen végigvonult az egész történelmén.A solymászat röviden ragadozó madárral történő vadászatot jelent, bővebben egy életformát és az azt élő közösséget, amelynek a középpontjában a solymászat áll. Ide tartozik a ragadozó madarak és a természet szeretete, a vadászat ismerete ugyanúgy, mint a vadászmadarak betanítása, tenyésztése, felnevelése, tradicionális solymászati felszerelések elkészítése, használata, a történelmi solymászmúlt feltárása, a hagyományok ápolása, szemléletformálás és tanítás, a solymászati tudás átadása, solymászati rendezvények szervezése és megtartása, közösségépítés, helyi közösségek bevonása, továbbá a solymászat képviselete hazai és nemzetközi rendezvényeken. Előadók: Arkhely Fruzsina szakmai referens-Szentendrei Néprajzi Múzeum-Szellemi Kulturális Örökség IgazgatóságMóricz Sándor-solymász A belépés ingyenes!
Kulturális
április 19.
[péntek]
2024. 
Görpálya átadó
Görpálya átadó
Elérkezett a várva várt idő, amikor a gördeszkázás szerelmesei birtokba vehetik Pilisvörösvár beton gördeszkapályáját. Ha már régóta hódolsz ennek az extrém sportnak, vagy még csak most próbálnád ki először, gyere el április 19-én a Szabadság utca és Dugonics utca találkozásánál megépült görparkba, közvetlenül a Pumptrack pálya mellett Program:– ünnepélyes átadó– Gördeszka Suli bemutató és oktatás, az ország legnagyobb gördeszkás utánpótlás egyesülete szervezésében Vezető, oktató: Kaposi Dávid 16-17óra között– Háziverseny a pumptrack pályán, szervező Király Ármin a Pannon Pump Track kupasorozat főszervezője 17 órakor A gördeszka bemutatón 2 országos bajnok mutat be gördeszka trükköket , majd 1 óra gördeszka oktatás következik 2 fő gördeszka oktató teljes körű szakmai felügyeletévelMinden résztvevőnek saját védőfelszerelés viselése kötelező!
Kulturális
április 25.
[csütörtök]
2024. 
A Szent Család – Lakatos László önálló estje
A Szent Család – Lakatos László önálló estje
Egyszer volt, hol nem volt, réges régen, vagyis nem is olyan régen, sőt, most is, a messzi-messzi Corvin sétány mellett, a nyolcadik kerület szívében, a Práter utcában élt egy család…Egy Szent Család, Lakatosék! Ha mese lenne az életem, valahogy így kezdeném, hát DE NEM AZ! Gyerekként vannak álmaink, milyen lesz a családunk, a filmekben is láthatjuk, miként működhetNÉNEK a családok, de ez általában nem fedi a valóságot. Nálam legalábbis tuti nem!Gyönyörű gyerekkorom volt, emlékszem, a barátaimnál zsúrok voltak, összejövetelek, nálunk meg bolondok háza mindennap, ahogy apám mondta. Mondjuk Apám mást is mondott amikor még kicsi voltam, például hogy engem a kukán találtak. Felnőtt fejjel már csak nevetek ezen, mert szerintem meg az öcsémet találták a kukán. 31 évesen már nekem is van saját családom, nem is akármilyen!Egy asszony, a fiam, a nevelt fiam, és két kutya egy lift nélküli, negyedik emeleti 49 nm2-es panel lakásban. Minden adott ahhoz, hogy bármelyik pillanatban agyvérzést kapjak. Mesékben, filmekben láttunk már famíliákat, most bemutatom nektek az enyémet és hogy hogyan is élünk a Szent Családommal. Jegyárak: 4.430-5.040 Ft Jegyvásárlás: https://dumaszinhaz.hu/eloadasok/a-szent-csalad-lakatos-laszlo-onallo-estje-Pilisvorosvar-20240425-1900/
Kulturális
április 26.
[péntek]
2024. 
Pilisvörösvár-A Pilisi-medence szíve c. könyv könyvbemutatója
Pilisvörösvár-A Pilisi-medence szíve c. könyv könyvbemutatója
Április 26-án, pénteken 18:00 órai kezdettel több művészeti együttes közreműködésével ünnepélyes könyvbemutatót tartunk a Művészetek Háza színháztermében, ahová mindenkit szeretettel várunk!Köszöntőt mond:Dr. Fetter Ádám polgármester és Molnár Sándor, a könyvet kiadó Pilisi Kulturális Örökségünk Védelméért Alapítvány kuratóriumának elnökeMűsorvezető: Fogarasy Attila, a könyv szerkesztőjeFellépő művészeti együttesek:Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Táncegyüttes gyermek- és ifjúsági csoportjaAnimA’capellaWerischwarer StreichkapelleAdenssa Sporttánc EgyesületA könyvbemutatón is megvásárolható lesz az új kiadvány. Ára 3990 Ft. (Készpénzfizetés kéretik!)Kérésre az Alapítvány díszpecsétjével látjuk el a könyvet.A könyvbemutatón a könyvben szereplő egyesületek átvehetnek egy-egy tiszteletpéldányt.
Kulturális
május 12.
[vasárnap]
2024. 
III. UBM RedRun futóverseny
III. UBM RedRun futóverseny
Idén, harmadik alkalommal kerül megrendezésre városi futóversenyünk.A versenyt több távon és több kategóriában indítjuk, ígylehetőséget biztosítva kezdőknek és profiknak a futóversenyen való részvételre.Verseny időpontja: 2024. május 12.Helyszín: Pilisvörösvár, Kacsa-tó melletti területVersenytávok:1 km – futópálya 1 kör (2017-2020 közötti születettek).Rajtidő: 9:001 km – futópálya 1 kör (2013-2016 közötti születettek).Rajtidő: 9:152 km – futópálya 2 kör (2008-2012 közötti születettek).Rajtidő: 9:3014 km – 4 városi kör (2010 vagy az előtt születettek).Rajtidő: 9:5021.1 km – 6 városi kör (2010 vagy az előtt születettek).Rajtidő: 9:507 km – 2 városi kör (2010 vagy az előtt születettek).Rajtidő: 11:50A gyerektávokat ( és km) a Nagy-tó körüli futópályán rendezzük meg.A , és , km-es távokat a városban kijelölt útszakaszokon, pályabiztosítással rendezzük meg.A városi kör aszfaltozott utcákon zajlik.Nevezés: https://mhpv.livetickethub.hu/browse További információ: www.redrun.huIngyenes felkészítő edzés Kreiszl Boglárkával: szerdánként (február 21-től), 18.00 órakor a futópályán.Kevesebb jelenjen meg
Kulturális
május 15.
[szerda]
2024. 
Aranyosi Péter és Badár Sándor közös estje
Aranyosi Péter és Badár Sándor közös estje
Egy stand-up comedy előadás keretein belül remek hangulattal, jó kedvvel és nevetéssel tölti meg a nézőteret a jól ismert Aranyosi Péter és Badár Sándor Pilisvörösváron , a Művészetek Házában. Zsebkendővel mindenki készüljön, hiszen szem nem marad szárazon május 15-én! Jegyár: 5.900 Ft Jegyvásárlás: https://tixa.hu/aranyosi-peter-badar-sandor_pilisvorosvar
Kulturális
május 26.
[vasárnap]
2024. 
Gyermeknap a Ligeti Lovardában
Gyermeknap a Ligeti Lovardában
Légy része a mókának! Egész nap izgalmas, érdekes programokkal várunk mindenkit a Gyerekvár – Gyermeknapi programok a ligeti lovardánál elnevezésű rendezvényen.Színpadi programok: 09.00-10.00 Jóga a szabadban Wingert Médeával10.30-11.30 Zabszalma gyerek koncert11.30-13.00 zene, móka , kacagás13.00-15.00 Táncegyesületek bemutatói15:30-16.30 Nefelejcs Bábszínház-Csúfolódó nyúl17.00-18.00 DJ, holi party Egyéb aktivitások:9.30-11.00 Kutyás bemutató 09.00-13.00 Zöld Sarok a Kertbarátokkal és a Szebb Környezetünk Egyesülettel 10.00-16.00 Körhinta 10.00-18.00 Ugrálóvárak 10.00-16.00 Gabitrial buborék program, asztali reflex játék, lufi fújó áramfejlesztő bringa,10.00-14.00 LEGO-szakkör játszóháza11.00-13.00 Kézműveskedés a foltvarró klubbal14.00-15.00 Csiri-biri torna10.00-16.00 Arcfestés 09.00-17.00 póni lovagoltatás 10.00-16.00 Állati jó felhívással vár benneteket Városi Könyvtár Ajándék fagyi a pilisvörösvári óvodásoknak és iskolásoknak. A változtatás jogát fenntartjuk.
Kulturális
június 12.
[szerda]
2024. 
Félbevágott pipafüst – Berecz András estje
Félbevágott pipafüst – Berecz András estje
Ez az az ámuló szájból és a lélek legmélyéről mennyezetre fújt füst, melyen át férfi és nő régtől fogva egymást vizsgálgatja – a Paradicsomtól errefelé. Az énekes mesemondó ezen az estén füstokozó és oszlató is egyben. „A mesék küzdelmet és irgalmat, vitézséget és becsületet tanítanak, igaz szerelemre készítenek, vigasztalnak, jól felépített, tömör és tartalmas beszédre nevelnek. Ha a végtelen éjszakákon, és milliókon kipróbált népmesék kiforrott, tömörítő, képes gondolkozása vérré válik, a lényegre törő és lélekismerő beszédnek nyújt védelmet. Nagy szükség van rá ma, mikor sikeres a parádésan csomagolt üres beszéd.A mese tökéletes nyelvtanár. Nem szószátyár. Helyettesíteni, pótolni lehetetlen. Ezrek, tízezrek, élők és holtak közös munkája. Százezrek kacsintanak, gondolkoznak, sírnak benne. Időmunka. Mint a cseppkőbarlang, türelmesen építkezik, befelé.” (Berecz András) Berecz András az első dalokat édesanyjától tanulta, aki a híres kunhegyesi táncos, tréfafa és nótafa, Tanka Gábor lányaként sok ilyet tudott. Erdélyben, Moldvában, Felvidéken, Somogyban, Nagykunságban, Nyírségben dalokat, meséket, tréfákat gyűjtögetett a hosszú évek során, melyeket később az emberek számára előadás formájában adott és ad a mai napig át. Kedves dalai és meséi a honát kereső és a nagyon szerelmes ember hallomásai, látomásai, melyek a felnőttekhez szólnak inkább. A népdaléneklés és mesemondás mellett pedig műfordítással is foglalkozik.Szeretettel várunk eseményünkre, nagy mesemondónk, Berecz András előadására Pilisvörösváron!Jegyek kaphatóak a https://tixa.hu/berecz-pilisvorosvar2024 Jegyár elővételben: 3.200 Ft Az esemény napján: 3.700 Ft Kapunyitás: 18.00 Előadás kezdés: 18.30
Kulturális
július 1.
[hétfő]
2024. 
Krea tábor
Krea tábor
Kedves Szülők! A Művészetek Háza Kulturális Központ és Városi Könyvtár a nyár folyamán napközis táborokat szervez. Ebben az esztendőben is az Önkormányzat támogatása révén lehetőségünk van, hogy vörösvári gyerekek részére lakóhelyük közelében, biztonságos körülmények között kedvező árú táborozást kínáljunk.A táborban a gyerekek háromszori étkezést kapnak: tízórai-ebéd-uzsonna.Az ebédet a főzőkonyha ebédlőjében fogyasztják el.A tábor helyszíne a Művészetek Háza megfelelő termei, de az időjárás függvényében a könyvtár kertjében, a Lahmkruam parkban is lesznek foglalkozások.A tábort a gyermekek egészségesen vehetik igénybe, erről a tábor kezdetekor szülői nyilatkozatot kérünk. KREA tábor Kreativitás-Együttműködés-Alkotás
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []