Miben segíthetünk?

Választások után, nyári szünet előtt

Választások után, nyári szünet előtt
2024. augusztus 3.
Interjú Dr. Fetter Ádám polgármesterrel a Vörösvári Újság 2024 júliusi számából.

Ez a választások utáni első interjúnk. Hogyan értékeli az eredményt?

Nagy örömmel töltötte el a szívem, hogy június 9-én szeretett szülővárosom lakói ismét bizalmat szavaztak nekem Pilisvörösvár polgármestereként. Az előző ciklushoz képest még erősebb és biztosabb felhatalmazást kaptam, ezáltal a felelősségem is ennek megfelelően alakul. Mindezt köszönhetem a kampány során velem együtt dolgozó csapatnak, nélkülük ez nem sikerülhetett volna. Úgy gondolom, hogy a vörösváriak az idei választásokon kinyilvánították, hogy azonosulni tudnak az általam vallott értékrenddel, célokkal, tervekkel, elképzelésekkel. Ezért is mentek el szavazni. Több mint 60%-os részvétellel zárult a voksolás, ami településünkön is igen magas részvételi aránynak számít. 

Nehéz évek vannak mögöttünk, meg kellett küzdenünk a Coviddal, a Sberbank csődjével, az energiaválsággal, a háborúval, amelyek mind-mind rányomták bélyegüket hétköznapjainkra. Ennek ellenére városunk stabil lábakon tudott maradni. Költségvetési mérlegünk jelenleg is biztos alapokon nyugszik, amely kellő alapot ad városunk további fejlődéséhez, gyarapodásához. Ezúton is szeretném megköszönni képviselőtársaimnak, valamint a Polgármesteri Hivatal és az intézmények dolgozóinak felelősségteljes, áldozatos munkáját. Remélem, hogy az ősszel kezdődő új önkormányzati ciklusban egy nyugodtabb, békésebb légkörben tudjuk megkezdeni, illetve folytatni a munkát.

Nincs többsége a testületben. Mire számít, hogyan fognak tudni együtt dolgozni?

Az előző testületben sem volt többségem, a ciklus elején sem, pláne a második felében. Attól, hogy látszólag azonos felségjelzés alatt eveztünk, még egyáltalán nem volt többségem, mégis tudtunk működni és felelősségteljes döntéseket hozni. Azt vallom, hogy nem a közös formáció adja meg az egységet, hanem a közös célokért való küzdelem azonos eszközökkel. Biztos vagyok abban, hogy az új testület „minősített többségével” nyugodtan, higgadtan felelősségteljes, hosszú távú, mindenki számára vállalható célokat fogunk tudni képviselni és elérni.

Mivel fog telni a nyár?

A választást megelőző időszak nem volt könnyű se nekem, se a szavazás bonyolításáért felelős hivatali apparátusnak. Több hónapos, kemény előkészület, szervezés előzte meg június 9-ét. A munka nem áll meg, folyamatosan zajlanak a beruházások, haladnak a projektek. Úgy érzem, egy kis pihenés most mindenkire ráfér. A polgármesteri hivatalban július 22-től július 26-ig, illetve augusztus 21-től augusztus 23-ig igazgatási szünet lesz, így a kollégák is pihenhetnek, feltöltődhetnek egy kicsit.

Megérkezett a piac pályázati pénze? Hogyan alakul ez a projekt?

A pilisvörösvári városi piac infrastrukturális fejlesztésére a TOP PLUSZ-1.1.1-21, Helyi gazdaságfejlesztés című pályázat keretében 144 millió forint, 100%-os vissza nem térítendő támogatást nyertünk. A támogatási szerződés aláírása előtt még tisztázni kell a pontos műszaki és pénzügyi feltételeket, az ütemezést, és minden olyan feltételt, ami a beruházás megvalósítását és a későbbi fenntartást biztosítja majd. A szerződés aláírását követően utalják majd át a támogatási összeget, majd a tervezési program összeállításával, a tervező kiválasztásával kezdődhet meg a megvalósítás.

Az új piac lehetőséget teremt majd a lakosság és az árusok részére, hogy egy új, kulturált, rendezett területen találkozhassanak, ahol a megfelelően burkolt felületek, gondozott zöldfelületek mellett közvilágítás, ivókút, mosdók és a piacfelügyelők irodája is helyet kaphat. Mindemellett a lehetőségekhez képest a közlekedés és a parkolás fejlesztését is prioritásként tűztük ki. Célunk, hogy a kialakuló új tér a piac idején kívül is lehetőséget adhasson a közösségi életnek.

Zárt ülésen szavazta meg a testület az idei városi kitüntetéseket. Kikre esett a választás?

A képviselő-testület június 21-i ülésén határozott a Pilisvörösvár város díszpolgára cím és a Pilisvörösvárért emlékérem adományozásáról. A város lakosságáért példamutatóan munkálkodó személyek, szervezetek tevékenységének elismerésére alapított díjakról minden évben döntenek a képviselők. 

Az idei évben a díszpolgári és a posztumusz díszpolgári címre kettő, az emlékérem kitüntetésre pedig tíz személyt javasoltak a pilisvörösvári szervezetek és magánszemélyek. A posztumusz díszpolgári címet az idén nem ítélte oda a testület, mivel a felterjesztettek nem kapták meg az elismerés odaítéléséhez szükséges minősített szavazati többséget.

A díszpolgári címet Zelenai István nyugalmazott bányagazdasági üzemmérnöknek kiemelkedő honismereti és helytörténeti tevékenysége, a bányászhagyományok megőrzésében, valamint a bányászélet erkölcsi és szellemi értékeinek átörökítése terén végzett példaértékű munkája elismeréseként ítélte oda a képviselő-testület.

Pilisvörösvárért emlékéremet kapott Balla Sándor plébános szeretetteljes és alázatos, a vallás és a közösség szolgálatában végzett munkája, a hívek és a város közösségének minden tagja iránti embersége és odaadása elismeréseként.

Emlékérmet kapott továbbá Rásonyi Győzőné „Fotó Marika” fényképész, a rendszerváltáskor és az azt követő időszakban vállalt önzetlen és hasznos, értékőrző munkássága elismeréseként.

A kitüntető díjakat Pilisvörösvár legnagyobb rendezvényén, a Vörösvári Napok megnyitó ünnepségén, augusztus 16-án adjuk majd át.

Sólyom Ágnes

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []