Miben segíthetünk?

Hétfői Hírek

Hétfői Hírek
2021. június 7.
Ismét összeszedtük, mi történt a városunkban és városunkat érintően, illetve mi várható.

Az NNÖ-höz került a Sváb sarok

Tíz évre Pilisvörösvár Német Nemzetiségi Önkormányzatához kerül a Sváb sarok a Képviselő-testület 60/2021. (V. 21.) Kt. sz. határozata szerint. A kultikus épület némi felújítás után nemzetiségi programoknak fog helyet adni.  Az épületet eddig használó Müller közműtársulás a Városházára, az érdi tankerületi képviselet pedig a Puskin utca  8. irodába költözik át legkésőbb a nyár végéig.

Pilisvörösvárra látogatott a német nagykövet

Dr. Fetter Ádám polgármester és Strack Bernadett alpolgármester múlt hét kedden vendégül látta a Hivatalban Johannes Haindl német nagykövetet, Dr. Vitályos Eszter államtitkárt és Marczinkó Zoltán helyettes államtitkárt. A kötetlen találkozó célja elsősorban az volt, hogy a város vezetői bemutatkozzanak a nagykövet úrnak, egyúttal beszélgessenek Pilisvörösvár jövőjéről. Az eseményen részt vettek a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai és városunk két legnagyobb cégének – a Liegl & Dachser (L&D) Kft., illetve a Saint-Gobain Construction Products Hungary Kft. – ügyvezetői, Engelbert Liegl és Piros Attila is. A város vezetői és meghívott vendégeik ellátogattak a Nagytemplomhoz, a Falumúzeumhoz és a Sváb sarkokba, ahol csatlakoztak Pilisvörösvár német nemzetiségi egyesületei is a beszélgetéshez. „Sikeres, jóhangulatú találkozó volt, melynek biztosan lesz folytatása.” – mondta a polgármester.

A találkozóról készült fotókat – Szima Roland felvégteleit  –  itt tekintheti meg:

https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/20-Kozosseg/874-Pilisvorosvarra-latogatott-a-nemet-nagykovet

A látogatásról a Német Nagykövetség hivatalos Facebook oldala is megemlékezett, a posztot ide kattintva olvashatja el:

https://www.facebook.com/1212875188768516/posts/4172737136115625/

Pilisvörösvárról olvashatunk a Pest megye magazinban

„A város gyönyörű helyen, a Pilis lábánál fekszik, Budapesttől 15 kilométerre. Minden évszakban más arcát nyújtja. Megunhatatlan, akár itt él az ember, akár csak látogatóba érkezik” – olvasható abban a dr. Fetter Ádámmal készített interjúban, amely a Pest megyei magazinban jelent meg. A polgármester egyebek mellett arról beszélt, hogy városunk miért különleges, hogy miért jó itt élni és milyen látnivalók, kulturális és művészeti programok várják a Pilisvörösvárra érkezőket, illetve arról is, hogyan képzeli el a település jövőjét. A Pest megye magazin (Pannónia kincsei), a Magyar Nemzet május 27-i számában jelent meg. A városunkról szóló cikket a 27. oldalon találják, illetve online – lapogatható formában – az alábbi linken:


https://issuu.com/pannonia-kincsei/docs/mn_pest_megye2021.05.27.

Gazdára talált a századik vörösvári babacsomag

Gazdára talált a századik babacsomag Pilisvörösváron múlt hét kedden. Az ajándékokat kedden adta át a Hivatal tanácstermében dr. Fetter Ádám polgármester, Strack Bernadett alpolgármester, valamint dr. Magyar Katalin, a Vízöntő Patika Kft. ügyvezetője és dr. Filáné dr. Pap Franciska, a Sikari Patika Bt. ügyvezetője. Inez 2021. áprilisában született, a csomagot édesanyja, Ullrichné Breier Nikolett vette át. Városunkban átlagosan 140 gyermek születik évente, az Önkormányzat egy évvel ezelőtt  döntött úgy, hogy minden vörösvári újszülöttet támogat egy jelképes összeggel, és – összefogva az említett patikákkal – babaápolási holmikat tartalmazó meglepetéssel készülnek. A költségek felét az Önkormányzat, negyed-negyed részét pedig az említett gyógyszertárak viselik. Dr. Magyar Katalin és dr. Filáné dr. Pap Franciska ügyvezetők állítják össze a csomagot, figyelve az igényekre, vagyis arra, hogy olyan babaápolási termékek kerüljenek az ajándékok közé, amelyek tényleg hasznosak a családok számára. Inez az első, aki viselheti a “Vörösvár body-t”: a kedves motívumokkal díszített ruhadarabon  a „Ich bin ein Werischwarer” – vagyis a „Vörösvári baba vagyok” - felirat látható.

Módosult a forgalmi rend a tavaknál

Módosult a forgalmi rend 2021. június elsejétől – azaz múlt hét keddtől kezdődően – a pilisvörösvári tavaknál. A változás a szennyvíztelep felé vezető utat érinti, miután ezen a szakaszon jelentős mértékben megnőtt az átmenő forgalom. Behajtási korlátozás lépett életbe, amely szerint 3,5 tonnánál nehezebb jármű nem hajthat át a szóban forgó területen, csak előzetes, célhoz kötött engedéllyel. Varga Péter képviselő az intézkedés kapcsán elmondta, rengeteg lakossági bejelentést kaptak erről a környékről, ezt figyelembe véve igyekeztek megoldást találni. Aki a tiltás ellenére megszegi a korlátozást, 30 ezer forintos közigazgatási bírsággal és négy büntetőponttal számolhat. A szankcionálást úgynevezett türelmi idő előzi meg, vagyis a kihelyezést követő első tíz napban – azaz június 10-ig – nem büntetik meg a szabályszegőket.

A PilisTV helyszínen készül felvételét itt nézheti meg: 

https://www.youtube.com/watch?v=OsUwFnpovpE&feature=youtu.be

Színesítsük együtt a városi programnaptárat

Itt a nyár, színesítsük együtt a városi programnaptárat. Örömmel fogadjuk a helyi kulturális és gasztronómai eseményeket, melyeket ingyenesen jelentetünk meg az önkormányzat online programajánlójában (https://pilisvorosvar.hu/aktualis/programajanlo). Hirdetésleadásra a sajtoreferens@pilisvorosvar.hu címen van lehetőség.

Elhunyt Dr. Hidas István, városunk díszpolgára

Elhunyt Dr. Hidas István, Pilisvörösvár díszpolgára. Városunk mindenki által tisztelt, szeretett orvosa 1964. augusztus 1-től dolgozott szülővárosa háziorvosaként. Betegei hamar megszerették a kedves, barátságos, az egyszerű emberek nyelvén is jól értő, őket jól ismerő doktor urat. ldozatos, önzetlen, hivatásszeretettel végzett munkájáért sokan a szívükbe zárták. Háziorvosi munkája mellett Dr. Hidas István hosszú éveken át aktívan tevékenykedett a Magyar Általános Orvosok Tudományos Egyesületében, amelynek örökös elnökévé választották. A Magyar Orvosi Kamarának jó ideig vezetőségi tagja, 1996-tól a Medicus Universalis című orvosi szakfolyóirat főszerkesztője volt. Tudományos előadásokat tartott, nemzetközi kongresszusokon vett részt és képviselte országunkat.  Munkájáért több alkalommal is hivatalos elismerésben részesült. Hivatása gyakorlása és közéleti tevékenysége mellett Hidas doktor úr példás családi életet élt. Feleségével, Drozdy Évával három gyermeket neveltek fel, csaknem 60 évig voltak házasok. Pilisvörösvár Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2013-ban adományozott díszpolgári címet Dr. Hidas Istvánnak. 

Műszaki ügyintéző kollégát keres a Hivatal

Műszaki ügyintézőt keres a Pilisvörösvári Polgármesteri Hivatal. A városüzemeltetéssel kapcsolatos feladatok elvégzéséhez szükséges árajánlatkérések bonyolítása, a feladat elvégzésének ellenőrzése, a teljesítés igazolása, a garanciális kötelezettségek érvényesítése, önkormányzati beruházások előkészítése, a beruházások pénzügyi igényének felmérése, árajánlatkérési eljárás bonyolítása, képviselő-testületi döntéselőkészítés, szerződések előkészítése, folyamatban lévő beruházások ellenőrzése, kapcsolattartás a kivitelezőkkel, számlák műszaki tartalmának ellenőrzése, adatszolgáltatás, beruházásokkal kapcsolatos lakossági bejelentések kivizsgálása – ezek tartoznak a leendő kolléga feladatai közé. Pályázatát a hr@pilisvorosvar.hu e-mail címre küldheti el, érdeklődni Rimár Ágnes, HR referensnél tud a  06-26-331-688-as telefonszámon.  Hogy milyen elvárások, egyéb feltételek és lehetőségek társulnak a pozícióhoz, ide kattintva elolvashatja:

https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/15-Intezmenyi-allasajanlatok/876-Muszaki-ugyintezo-beruhazo-allas

Aknázómoly miatt permetezték a gesztenyefákat

Pilisvörösvár város közterületein szerda este permetezték a vadgesztenyefákat a molyirtó cég munkatársai. A vadgesztenyelevél-aknázómoly, vagy vadgesztenye-sátorosmoly a valódi lepkék közé sorolt keskeny szárnyú molyfélék családjának egyik, Magyarországon is élő faja, amely a városi vadgesztenye-fasorok és a parkokban ültetett fák veszélyes kártevője. Az érintett utcák, kezelt területek a következők: Gesztenye utcai fasor, a Temető főbejárattól induló fasor, valamint az Alkotmány utcai fasor. Óvintézkedésként javasolt, hogy a kezelt növényi részeket táplálkozásra, takarmányozásra közvetlenül a kezelés után ne hasznosítsák, illetve a permetezésen átesett fák közelében se legeltessenek, illetve gyűjtsenek növényeket.

Közös érdekünk, hogy ne szaporodjon el a parlagfű

A parlagfű-mentesítés minden állampolgár közös érdeke, és eredményt csak összefogással, illetve közös felelősségvállalással lehet elérni. A jogszabályi előírás alapján adott év június 30. napjáig meg kell akadályozni a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartani. A parlagfű elleni védekezés az ingatlan tulajdonosának, illetve használójának a kötelezettsége. Ha nem tesznek eleget ennek a kötelezettségnek, a hatóságok feladata, hogy a mulasztók költségén elrendeljék az úgynevezett közérdekű védekezést, emellett növényvédelmi bírságot szabjanak ki. A terület parlagfű-mentesítésével hozzájárulnak a parlagfű-fertőzöttségének csökkentéséhez, és ezáltal az allergiás és asztmás megbetegedésben szenvedők életminőségének javításához, ezért kérjük, tegyenek eleget a jogszabályi kötelezettségnek. Elhagyatott telket lát? Bejelentéshez használhatják a Pilisvörösvár applikációt is: Bejelentő/Parlagfű, egyéb gyom/Fényképezze le a problémát, adjon pontosabb leírást a bejelentésről!/Térkép ellenőrzése/Beküldés

Csendes megemlékezés a nemzeti összetartozás napján

Június 4. a nemzeti összetartozás napja, amikor az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékezünk. "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne"  – írta Tamási Áron az Ábel-trilógiában. A békediktátum 101. évfordulóján Dr. Fetter Ádám polgármester és Strack Bernadett alpolgármester csendes megemlékezés mellett helyezett el koszorút Hősök terén.

Családias hangulatban búcsúztattuk el kollégánkat

Családias hangulatban, kis ünnepséggel köszöntünk el pénteken Váradi Zoltánné Műszaki osztályvezetőnktől, aki 1982 óta dolgozik a Hivatalban. Bár kollégánk nyugdíjba vonul, ettől a héttől kezdődően részmunkaidőben folytatja tovább a munkát a Hivatalban.

Virágba borult a Fő utca

Újabb területek borultak virágba városunkban a körforgalom, a járási hivatal előtti rész, a Hősök tere és a Vásár tér után. Péntek este kerültek ki a beültetett virágládák, illetve muskátlik a kandeláberek egy részére a Fő utcán. A virágtartókat és a virágtornyokat a Városgazda munkatársai készítették és helyezték ki a város több pontján.

A képeket ide kattintva éri el:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.4341516139234640&type=3

Pilisi bányászbalesetek áldozataira emlékeztünk

90 évvel ezelőtt halálos kimenetelű, tömeges bányászbalesetek történtek a pilisi szénbányászatban. Az úgynevezett "fekete évben" hét bányász veszett oda a föld alatt, köztük pilisvörösváriak is. Június 6. a Nagykovácsi „Tisza” lejtősaknában történt bányatűz szomorú évfordulója. Zelenai István bányamérnök, nyugalmazott bányahatósági főfelügyelő megemlékező cikkét keressék a Vörösvári Újság következő számában.

Ezüstérmes lett az U15-ös csapat a bajnokin, a felnőttek döntetlent játszottak

„Ezüstérmes lett az U15-ös csapatunk, mely tegnap játszotta le az utolsó bajnoki mérkőzését. A fiúk megérdemelték volna a bajnoki címet, de a dobogó legfelső fokáról a hétközi a bajnok elleni győzelemmel is épphogy, de sajnos lemaradtunk. Az ezüstéremhez gratulálunk a Fiúknak” – olvasható a Pilisvörösvári Utánpótlás Futball Club Facebook oldalán. Az eredmény: PUFC- Piliscsaba SE 2-1, a góllövők Szabados Kristóf és Szakszon András. A felnőtt csapat is pályára lépett vasárnap, és döntetlent játszott a gyáliak ellen, mindkét kapuba 3-3 alkalommal talált be a labda. A gólokat Szakszon Ádámnak, Gáspár Olivérnek és Lajtavári Márknak köszönhetjük. A szezon utolsó mérkőzését vasárnap 17.00-kor rendezik, az ellenfél Mogyoród csapata lesz.

Gyönyörű virágszőnyeg készült az Úrnapján

Az úrnapi virágszőnyeg-készítés szép hagyományként él városunk életében. A családok, baráti közösségek az ünnep előtt összegyűjtik a szőnyegkészítéshez használható virágokat, hogy Úrnapjának reggelén elkészítsék a hazánkban is szokásos virágdíszt. Ilyen hosszú és gazdagon díszített virágszőnyeg kevés helyen készül az országban, mint nálunk, Pilisvörösváron. Idén is gyönyörű lett, csodálják meg Völgyi Hajnalka fotóin keresztül:

https://pilisvorosvar.hu/aktualis/vorosvari-hirek/10-Unnep/882-Gyonyoru-viragszonyeg-keszult-Vorosvaron-az-Urnapjan-Galeria

 

Kapcsolódó linkek / dokumentumok
Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []