Miben segíthetünk?

Gazdag, tartalmas életút - Herta nénit köszöntötte 95. születésnapján a polgármester

Gazdag, tartalmas életút - Herta nénit köszöntötte 95. születésnapján a polgármester
2023. március 31.

Mohácsi Ferencné, Tárkányi Herta Juditot köszöntötte Fetter Ádám polgármester 95. születésnapja alkalmából a Szent Erzsébet Otthonban.

Herta néni Budapesten született 1928. március 26-án. Édesapja osztrák katonatiszt volt, édesanyja pedig otthon dolgozott és a családot látta el. Herta néni iskoláit Budapesten végezte. Párhuzamosan tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetem bölcsészkarán és a Zeneakadémia zongoraszakán. Diplomát később az egyik területen szerzett, így német-magyar szakos tanárként végzett. A végzést követően későbbi életében is megőrizte sokoldalúságát, tanárként helyezkedett el, emellett pedig idegenvezetőként is dolgozott. Zeneszeretete továbbra is megmaradt, így szabadidejének nagy részét a Zeneakadémián, koncerteken töltötte. A tanuláson túl a sport is fontos szerepet játszott az éltében, rendszeresen síelt és teniszezett. Férjét Mohácsi Ferencet is – aki az 1956-os melbourne-i olimpia bronzérmes kajakosa volt - a sport révén ismerte meg. Házasságuk rövid ideig tartott, mert életvitelük nem illett egymáshoz. Egy lányuk született, jelenleg pedig egy unokájuk és három dédunokájuk van, akik Németországban élnek.

Herta néni 26 évvel ezelőtt 69 évesen költözött Budapestről Pilisvörösvárra az otthon egyik kertesházába. Még ekkor nyugdíjasként is németet tanított a helyi általános iskolában és a Piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és emellett sok magántanítványt is vállalt. Szabadidejében gyakran látogatta az Óbudai Társaskör kulturális előadásait. Máig nagyon szereti a természetet, az állatokat. A Szent Erzsébet Otthonban csodájára jártak gyönyörűen gondozott, virágokban gazdag kiskertjének. Mindemellett aktívan foglalkozott állatvédelemmel, évekig a Pilis Budai Kutyamentők Közhasznú Egyesületnél dolgozott. A könyvek, az olvasás iránti rajongása máig megmaradt, gazdag könyvtárán viszont hely hiányában sajnos túl kellett adnia. Jónéhány éve már nem vezet és tavaly nyáron a kertes kisházból az otthon egyik szobájába költözött, hogy könnyebben el tudja látni magát. Ezzel azonban szűkültek a lehetőségei és emiatt gyakran érzi egyedül magát. Mindezek ellenére vidám, pozitív, jókedvű személyiségét megőrizte. Herta néni mögött rendkívül gazdag, tartalmas, aktív, példaértékű életút áll. Mottója a természet és a kultúra szeretete, tisztelete, valamint az egészséges életvitel megőrzése, ami számára is ilyen hosszú életet biztosított.

95. születésnapját lányával ünnepelte, nagy megtiszteltetésnek érezte Fetter Ádám polgármester látogatását és köszöntését.

Kívánunk további tevékeny éveket Herta néninek! Isten éltesse még nagyon sokáig erőben egészségben, boldogságban!

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []