Miben segíthetünk?

Van jövője a fúvószenének

Van jövője a fúvószenének
2024. május 8.
Immár kilencedik alkalommal tartották meg a mára már hagyományosnak mondható Ifjúsági Fúvóstalálkozót Vörösváron. A hangulatos délután évről évre a közös zenélés öröméről és a kapcsolatok építéséről szól.

Pilisi térségünkben kifejezetten fontos a sváb zene, azon belül is a fúvószene. Nem véletlen, hogy a környékbeli zeneiskolákban rengeteg gyerek tanul fúvós tanszakon, és számtalan fúvószenekar is működik. Mint azt Kozek Balázs, a rendezvény főszervezője elmondta, ez azért is kulcsfontosságú, mert így van utánpótlása a sváb fúvószenének: „Van már több zenekar, akik ezekből a zeneiskolákból alakultak, és a legtöbben a környékbeli felnőtt fúvószenekarokba mennek tovább.”

A rendezvény immár tizenkét éves múltra tekint vissza, és annak idején azzal a céllal indult, hogy a környékbeli ifjú muzsikusok megismerjék egymást. A találkozó során akár szakmai tudást is cserélhetnek, de ami még fontos cél, hogy az itt születő barátságokból alakulhatnak majd a jövő hagyományőrző együttesei.

Az eseményen, melynek a Cziffra György Zeneiskola adott otthont, fellépett a Mini Sramli és a Pilis Brass Band, továbbá a Pilisszentiváni Ifjúsági Fúvós Zenekar, a Solymári Ifjúsági Fúvós Zenekar, valamint a Mátészalkáról érkezett Szatmári Ifjúsági Fúvószenekar. Ennek apropóját is megtudtuk Kozek Balázstól: „Hat évvel ezelőtt kaptunk meghívást a Pilis Brass Banddel Mátészalkára. Ott addig csak vonós tanszakai voltak a zeneiskolának, nem volt fúvós oktatás. De azóta már eltelt hat év, náluk is sok fúvós tanár és növendék lett, és így ott is összeállt egy zenekar. Az az ötlet támadt, hogy ha ezt mi indítottuk el náluk, akkor most szívesen fogadjuk őket egy koncert erejéig.”

A találkozó egyértelmű sikerét mutatja, hogy a zenekarok évről évre örömmel vesznek részt rajta. De a lelkesedés nem csupán a résztvevők részéről volt érezhető, hanem a hallgatóság soraiból is hangos visszajelzés érkezett. A rendezvényen igazán színvonalas produkcióknak lehettek tanúi az odalátogatók. „Nagyon jó volt a koncert, az elejétől a végéig, minden zenekar megállta a helyét – állapította meg Kozek Balázs. – A végén jó volt két zenekart együtt hallani, jó volt vezényelni őket. Láttam a csillogó szemeket, hogy örülnek, hogy együtt zenélhetnek. Itt megint baráti kapcsolatok alakulnak ki, pedig nagyon messze lakunk Mátészalkától, ám ennek lehet, hogy még lesz jövője.”

A március végén szervezett IX. Ifjúsági Fúvóstalálkozó fellépőinek produkcióit megtekinthetik a Pilis Televízió műsorán.

Lichtneckert Eszter

Néhány idézet a gyerekektől:

„Nagyon jól éreztük magunkat, és nagyon nagy élmény volt a másik zenekarral együtt játszani.”

„Minden évben meg vagyunk hívva erre az eseményre, és minden évben nagyon jó élmény. Legközelebb is mindenképpen jönni fogunk!”

„Egyre több fiatal csatlakozik, mivel megtapasztalja, hogy milyen közösségben együtt zenélni, és így örömöket átélni.”

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []