Miben segíthetünk?

Változik a fasorok védettsége a Templom téren

Változik a fasorok védettsége a Templom téren
2022. február 28.

A Képviselő-testület pénteki (február 25-i) ülésén egyhangúlag elfogadta a helyi jelentőségű természeti értékek védelméről szóló rendeletének módosítását. Eszerint a Templom téren - a Betelepülési emlékműtől a keresztig tartó - a japánakác fasor védettsége megszűnt és ezzel egyidőben a szemközti oldalon található hársfasor vált védetté.

A rendelet módosítását megelőzően a Polgármesteri Hivatal a japánakác fasor állapota miatt állásfoglalást kért a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságától. A fasor ugyanis balesetveszélyes és már nem felel meg a védetté nyilvánítás korábban megjelölt szempontjainak. A Nemzeti Park szakvéleménye szerint a japánakác fasoron a viharok során elszenvedett sorozatos ágletörések, illetve a veszélytelenítési beavatkozások alkalmával végzett vázág eltávolítások miatt a szélcsökkentő hatás és az esztétikai szerep már nem áll fenn. Így támogatta a védettség feloldását. Mivel a védettségi szint összességében nem csökkenhet a városban, ezért két lehetőséget javasolt. Eszerint ez egyik lehetőség, hogy a település területén egy másik helyszínen kell védetté nyilvánítani egy meglévő fasort. A másik lehetőség pedig a Templom tér szemközti oldalán a közelmúltban ültetett 15 db kislevelű hárs alkotta fasort - a jelenlegi védett, de kivágásra érett japánakác fasor - pótlásaként határozzák meg. Ez esetben tehát a helyszínen található 15 fa pótló ültetésként értelmezhető.

Mindezek alapján a Képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a helyi jelentőségű természeti értékek védelméről szóló rendeletének módosítását, tehát a japánakácokból álló fasor védettségének megszüntetését és a szemközti hársfasor védetté nyilvánítását.

A helyszínen lévő japánakácok több szempontól is balesetveszélyt jelentenek: a fák elöregedettek, egyes részeik korhadtak, így ágaik kockázatot jelentenek az intézmény épületére és a légkábelekre, nagyobb szél esetén pedig az iskolaudvaron tartózkodókra, az utcán a gyalogosokra és a parkoló autókra egyaránt. A fák gyökerei ezen felül használhatatlanná tették a járdát, a parkolót és az iskola kerítését is bedöntötték. Tekintettel arra, hogy a terület járdafelújítása is most vált aktuálissá, így a balesetveszély elhárítása érdekében és az aktualitás okán hamarosan elvégzik a fák szakszerű kivágását.

A képviselő-testület döntése és a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakvéleménye és iránymutatása alapján, a japán akácok pótlása már előzetesen megtörtént a helyszínen, a szemközti hársfasor telepítésével, így továbbra is megmaradhat az utcában a zöld környezet.

Fontos hangsúlyozni, hogy favágás csak indokolt esetben történik a városban, mivel az Önkormányzat erősen elkötelezett a környezet védelme, a zöld környezet megteremtése iránt. Csak a tavalyi év folyamán 150 db fát ültettek el Pilisvörösváron, és az idén is jelentős összeget terveztek a városvezetők faültetésekre.

A Templom tér környezetének átalakításával kapcsolatban hamarosan részletes tájékoztatót is közzéteszünk majd felületeinken. Az itt zajló munkálatok miatt kérjük megértésüket és türelmüket! Bízunk benne, hogy a kialakuló rendezett környezet mindenkit kárpótol majd a felújítás alatti nehézségekért!

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []