Miben segíthetünk?

Állatbarát Óvoda címet nyert a Rákóczi utcai óvoda

Állatbarát Óvoda címet nyert a Rákóczi utcai óvoda
2023. július 3.

Állatbarát Óvoda  címet nyert a Rákóczi utcai székhely óvoda. Az Állatvédelem gyerekeknek szerkesztőbizottsága és az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi, Jogi, Elemző- és Módszertani Központja pályázatot hirdetett óvodák számára az Állatbarát Óvoda címért.

A pályázatra olyan óvodák jelentkezését várták, akik a 2022/2023 nevelési évben kiemelkedően sokat tettek az állatvédelemért, és arra törekedtek, hogy beépítsék a felelős állattartást a nevelésbe változatos és kreatív programok segítségével. A beérkező pályamunkákat neves szakmai zsűri bírálta el. Erre a címre először pályázott az óvoda nevelőtestülete, Ziegler Tiborné, Skorcov Melinda és Tallér Johanna vezetésével.

A díjazására, az oklevelek átadására június 21-én került sor az Állatorvostudományi Egyetem Campusán. Az díjátadó ünnepségen dr. Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora köszöntötte a nyerteseket, és adta át az okleveleket az állatbarát intézményeknek. Az év állatbarát intézménye címet öt kategóriában osztották ki 3-3 nyertesnek, melyek kiemelt díjazásban is részesültek. Az állatbarát bölcsőde, óvoda, iskola, középiskola és gyermekotthon cím nyertesei pedig oklevelet kaptak. A címeket egy éven keresztül használhatják a nyertesek.

Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: „Állatvédelmi kutatóként és oktatóként abban hiszek, hogy az állatvédelem területén jelentkező nehézségek újratermelődésének megakadályozása érdekében a megelőzéssel, az ismeretterjesztéssel tehetünk a legtöbbet. Ezért fontos feladatunk az állatvédelmi oktatás, az állatokkal kapcsolatos ismeretek átadása a gyerekek számára. Minden, ebben a munkában részt vállaló pedagógusnak köszönettel és hálával tartozunk. Ők azok, akik a legtöbbet tehetik a jövő társadalmának szemléletformálásáért. Nem szabad elfelejtenünk: a ma gyermeke a jövő állattartója, döntéshozója, jogalkalmazója! Egy olyan állampolgár, aki helytálló ismeretekkel rendelkezik az állatok valós természetét illetően, és tudja, hogy az állatok örülni, érezni, szenvedni képes élőlények, megtanul tisztelettel tekinteni az élet valamennyi megnyilvánulására. Állattartóként a jó gazda gondosságával jár el, nem tolerálja az állatok bántalmazását (amelyet csak egy lépés választ el az emberek elleni erőszaktól), valamint védi, óvja természeti értékeinket.”

Koska Hedvig, az Állatvédelem gyerekeknek főszerkesztője elmondta, hogy az állatvédelmi oktatás köznevelésbe való beépítése rendkívül fontos lépés ahhoz, hogy a gyermekek megtanulják az állatok iránti tiszteletet és felelősségvállalást, mely nemcsak az állatok jóllétére, hanem az egész társadalomra nézve is pozitív hatással bír. Az állatokkal való helyes és szeretetteljes viszony kialakítása segíti a gyermekek személyiségfejlődését, empátiakészségét és morális érzékenységét, mely hozzájárul az összetartó, fenntartható és etikus társadalom kialakulásához, ahol az emberek és az állatok harmonikus kapcsolatban élhetnek egymással.

Gratulálunk az óvodának és a pályázatírásban résztvevő nevelőknek!

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []