Miben segíthetünk?

Tóni bácsi végre megérkezett a vágyott sváb közösségbe

Tóni bácsi végre megérkezett a vágyott sváb közösségbe
2023. szeptember 27.

Niedermayer Antal Györgyöt köszöntötte otthonában 90. születésnapja alkalmából Fetter Ádám polgármester.

Niedermayer Antal a keleti határ melletti Elek településen született 1933-ban. Tóni bácsi és családja a négy nemzetiségű városka sváb közösségéhez tartozott. A kitelepítés érintette Elek lakóit is, amit a Niedermayer család az édesanya betegsége miatt tudott elkerülni, aki egy súlyos gyerekkori sérülés miatt vált mozgáskorlátozottá.

Tóni bácsi az elemi iskolát a szülővárosában végezte, majd kőműves szakmát szerzett és 1961-ben mestervizsgázott. Egy építőipari KTSZ-nél kezdett dolgozni, ahol később műszaki vezető lett, majd a 150 fős szövetkezet elnökének választották.

Tóni bácsi feleségét Gortka Ilonát is helyben ismerte meg, akivel kertszomszédok voltak, emellett Ilona is a KTSZ-ben dolgozott adminisztrátorként. Házasságot 1957. augusztus 31-én kötöttek. Ilona néni később üzletekben volt pénztáros, majd az OTP-től ment nyugdíjba.

Tóni bácsi pedig a nyugdíjazását követően is dolgozott az eredeti szakmájában szülőhelyén, majd évekig külföldön – Németországban, Franciaországban és Ausztriában - vállalt munkát.

Tóni bácsinak és Ilona néninek egy fia született, ifjabb Niedermayer Antal aki a Műegyetemen végzett vegyészmérnökként, unokájuk Kolos  pedig fizikus és villamosmérnök, ő jelenleg Bécsben él.

Tóni bácsiék 2018-ban fiuk révén kerültek Pilisvörösvárra. Antal ugyanis vörösvári lányt vett feleségül és itt alapított családot. Édesapja már nagyon régóta követte városunk életét, az itteni rendezvényeket és származása miatt lélekben ide, ebbe az erős sváb közösségbe vágyott. Tóni bácsi 80. születésnapjára fia csak egy fényképpel érkezett Elekre, a fotón pedig egy pilisvörösvári ház szerepelt. Antal nemcsak egy otthonnal, hanem a vágyott vörösvári élettel és az itteni közösséggel is megajándékozta édesapját.

Tóni bácsi fiatal korában sokat focizott és a sportág iránti lelkesedése máig fennmaradt. Talán ennek, pozitív életszemléletének és a genetikának is köszönheti, hogy most is jó egészségnek örved. Orvosnál csak szűrések miatt járt néhányszor, gyógyszert pedig 80 éves korában kapott először a vérnyomására.

Születésnapját családja körében ünnepelte, akik a közös vacsora mellett egy meglepetéssel is készültek számára. Helyi fúvószenészek érkeztek ugyanis otthonukba, akik szerenádot adtak Tóni bácsinak. Az estén az ünnepelt örömmel énekelhette a zenekarral az ismerős sváb dalokat.

Tóni bácsi életfilozófiája a becsületesség, a tisztesség és a szorgalom. Úgy véli, hogy a hosszú élet titka az örökölt tényezők mellett a folyamatos tevékenység, a munka, a becsületes élet és a belső egyensúly.

A fiataloknak azt üzeni, hogy kerüljék a szenvedélyeket, az alkoholt éljenek becsülettel, tisztességgel és szorgalmas munkával.

Isten éltesse Tóni bácsit erőben, egészségben még sokáig!

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []