Miben segíthetünk?

Jégpálya, Búcsú tér, kárpátaljai látogatás - interjú Fetter Ádám polgármesterrel

Jégpálya, Búcsú tér, kárpátaljai látogatás - interjú Fetter Ádám polgármesterrel
2023. november 24.

Dr. Fetter Ádám polgármestert ezúttal az elkészült beruházásokról és a trafiboxokról kérdezte a Vörösvári Újság, emellett szóba került egy kárpátaljai látogatás is.

• Nagyjából lapunk megjelenésével egy időben nyitja meg kapuit idén a jégpálya. A szervezéssel minden rendben volt?

A jégpálya kialakítása, működtetése sok szervezessel járó feladat, de az előző szezon tapasztalatai sokat segítettek, hogy ebben az évben minden zökkenőmentesen működjön. A jégminőség javítása érdekében egy rolbát is bérlünk a szolgáltatótól, amivel naponta kétszer fogjuk felújítani a felületet, így tökéletes pályán tudnak rendhagyó testnevelésórákat tartani a vörösvári tanulóknak. Jó minőségű lesz a pálya a délutáni és a hétvégi közönségjég időpontjában is. A szolgáltatások körét is bővítjük: a korcsolyakölcsönzés során az egész kisgyerek koriktól 50-es méretig minden méret elérhető lesz. Zárható öltözőszekrény, kényelmes padok is helyet kaptak az öltöző részen. Korcsolyaoktatást hétköznap és hétvégén is több alkalommal biztosítunk. A kezdők részére tanuló pingvinek bérelhetők. A pályabérlés körét kibővítettük, idén már szülinapokat, baráti és céges rendezvényeket is tarthatnak az érdeklődők.

• Büfé üzemeltetésre hirdettek pályázatot. Sikerült találni valakit, lesz büfé a pályán?

Az előző büfés már nem tudta ezt vállalni, ezért pályázat útján kerestük meg az új büfé üzemeltetőjét, és szerződést is kötöttünk vele. Lesz büfé, vélhetőleg még nívósabb szolgáltatással, mint eddig.

• Elkészült a Búcsú tér első üteme. Minden a tervek szerint zajlott a beruházás során?

A szerződésben foglaltak szerint és határidőre elkészült a Búcsú téri beruházás, vagyis a rendelőintézet mögötti terület közösségi parkká alakítása. A kivitelező november elején hagyta el a helyszínt, ezzel együtt a területzárás is véget ért. A beruházás július elején rajtolt, a nagy munkagépek már az első héten megérkeztek a helyszínre. Mostanra teljesült a 33 férőhelyes parkoló, a sétány, az öntözőrendszer és a lépcső kialakítása, a közműkiépítés, az árkok kialakítása, valamint helyreállítása, és a kertészeti munkálatok, beleértve a növényültetéseket is. A fejlesztéssel összefüggésben egy állandó, akadálymentesített mosdót is kapott a helyszín.

• Milyen feladatok vannak még itt?

A közművek bekötése, a közvilágítás, a köztéri toalett üzembe helyezése meg hátravan, ezzel a közműszolgáltatókra várunk.

• Még októberben döntöttek arról, hogy trafiboxokat telepítenek a város több pontján. Miért és hogyan merült fel ennek az ötlete?

Óriási dolognak tartom, hogy a Pilisi KÖTET Egyesület összefogásával hamarosan mintegy 12 trafibox települ a Pilisi-medencében, segítve a gyorshajtás elleni küzdelmet és növelve a közúti biztonságot. Amikor tehetem – ez sajnos nagyon ritkán sikerül –, motorozok Ausztriában, Tirolban, és az ottani tapasztalatok alapján úgy érzem, van egy fontos tanulság, amit haza kell hoznunk: a közlekedési sebesség korlátozások betartását hatékonyan lehet elősegíteni a megfelelő eszközökkel. Minden olyan településen, ahol jártam, az ott elhelyezett trafiboxok miatt szinte már magától értetődő a sebesség korlátozások betartása. Ezért úgy döntöttem, hogy megosztom ezt a tapasztalatot a Pilisi KÖTET Egyesület ülésén. Az elmúlt években a Pilisi-medence településeinek összefogásából létrejött egyesület keretein belül foglalkoztunk már pályázati lehetőségekkel, környezeti kérdésekkel, a rendőrőrssel kapcsolatos helyszínváltással és egyéb, a térséget érintő fontos témákkal. A szeptemberi gyűlésünkön részt vett Öveges Kristóf ezredes, a Budaörsi Rendőr-főkapitányság vezetője es Tolnai Ildikó rendőr alezredes, a Pilisvörösvári Rendőrőrs parancsnoka is. Az ülésen előterjesztésem nyomán fókuszba került a trafiboxok telepítése, és örömmel erősítem meg, hogy a tárgyalások pozitív eredményeként 12 telepített sebességmérő biztosan létesül Pilisvörösváron, a szomszédos és a környező településeken.

Ez a fejlemény rendkívül fontos, hiszen a gyorshajtás okozta balesetek sajnos túl gyakoriak voltak mostanáig. Pilisvörösváron a személyi sérüléssel járó baleseteken túl szinte mindennapos eset, hogy kutyát vagy macskát gázolnak el a 10-es úton. A védőpollerek és virágládák is többször rongálódtak. Hiába van érvényben 50-es korlátozás, ha sokan nem tartjak be ezeket a szabályokat. Reméljük, hogy a trafiboxok telepítésével sikerül csökkenteni a balesetek számát. Köszönöm minden településvezetőnek az együttműködést, végre aktívan tehetünk a közúti biztonságért!

• Ezek is olyan boxok lesznek, mint amilyen már üzemel néhány a környéken, hogy nem állandóan van benne kamera, de nem tudni, hogy mikor?

Igen, de a hosszú távú cél az, hogy állandóan legyen benne kamera. Előre szeretném vetíteni, hogy nem lesz látható, mikor van benne igazi kamera, mert ha éppen nincsen, akkor egy álkamera kerül bele, ami ugyanúgy néz ki és világít, mint a hitelesített mérőműszer.

• Mennyibe kerül ez a városnak? Hogyan működik az üzemeltetésük?

Egy trafibox telepítéssel együtt kb. 5 millió Ft + áfa, és ebből lesz 3 darab. Az éves hitelesítés költségét a rendőrség fedezi. Reméljük, idővel sikerül majd egy olyan megállapodást kötni a Belügyminisztériummal, hogy azon települések, amelyek segítik a rendőrség munkáját, valamilyen arányban részesedhessenek a befolyt bírságokból. Ehhez azonban törvénymódosításra lenne szükség.

• A közelmúltban Kárpátalján, Badalóban járt polgármester úr. Milyen céllal?

Nyáron testvérvárosunkban, Borszéken találkoztam Szalai Imrével, Badalo polgármesterével. Megérintett a Kárpátalján élő magyarság helyzete, és ez indította el bennem a gondolatot, hogy segítsünk. Megható és tanulságos út volt, amelyre velem tartott a Budapesti Helyőrség Szociális Alapítvány (BHSZA) elnöke és az alapítói jogokat gyakorló vezető, valamint a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület két oszlopos tagja, Peller Zsuzsanna és Seres József. Az adományok megszerzéséért és a koordináláséért óriási köszönettel tartozom Kertai Gábornak és Veres Ferencnek, de hálás vagyok minden támogatónak és azoknak, akik segítettek ebben a nemes kezdeményezésben. Közösen gyűjtöttünk és vittünk adományokat a Kárpátalján élőknek. Reméljük, hogy kis mértékben hozzájárultunk az életük megkönnyítéséhez. Szeretném, ha a településeink közötti kulturális, patronáló kapcsolat meg szorosabbá válna a jövőben. Mihamarabbi fegyverletételt es békét kívánok kárpátaljai honfitársainknak!

• Milyen benyomással jött vissza?

Szívélyes fogadtatásban volt részünk. Példaértékű a kitartásuk, szerénységük és a jövőjüket illető derűjük. Bár nagyon nehéz és jelenleg kilátástalannak tűnő a helyzetük, de bizakodóak, a reményüket nem vesztették el. Biztosítottam őket arról, hogy rám számíthatnak.

Palkovics Mária

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []