Miben segíthetünk?

Nyári események és őszi tervek - Interjú dr. Fetter Ádám polgármesterrel

Nyári események és őszi tervek -  Interjú dr. Fetter Ádám polgármesterrel
2024. szeptember 16.

Szeptember van, hamarosan lejár a jelenlegi önkormányzat mandátuma. Tapasztalt átrendeződést vagy egyéb változást a nyár során?

A választást követően sem állt meg a hivatali munka, folyamatosan zajlanak a beruházások, haladnak a projektek. A hivatali életben a nyár folyamán csupán néhány napig, július 22-től július 26-ig, illetve augusztus 21-től augusztus 23-ig volt szünet, hogy a kollégák is pihenjenek, feltöltődjenek egy kicsit. A képviselő-testület szeptember 6-án megtartotta a ciklus utolsó ülését. Ezt követően megkezdődött az alakuló ülésre való felkészülés. 

Kitűzték már az alakuló ülés időpontját?

A 2024. évi helyi választás különbözött a rendszerváltás utáni valamennyi eddigi önkormányzati választástól, mivel egy időben tartották az európai parlamenti választással. Az Alaptörvény és a hozzá kapcsolódó, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény módosítása értelmében a hivatalban lévő polgármesterek megbízatása főszabályként 2024. október 1-jéig tart. A jogszabály értelmében a képviselő-testületnek az alakuló ülését október 1. és október 15. között kell megtartani. Tekintettel arra, hogy rendes képviselő-testületi ülések pénteki napon vannak, így az alakuló ülés október 11-én lesz.

Tavasszal úgy döntött, hogy a közelgő választásokra való tekintettel őszre halasztja az éves közmeghallgatást. Van már terve ennek az időpontjára?

A június 9-i önkormányzati választásokra, valamint az április 20-án kezdődő kampányidőszakra tekintettel gondoltam úgy, hogy célszerűbb lenne, ha a közmeghallgatásra a munkatervtől eltérően az őszi időszakban kerülne sor. A munkatervben előre tervezett képviselő-testületi ülések időpontjait is figyelembe véve a közmeghallgatást november 27-ére tervezem összehívni.

Mozgalmas nyár van mögöttünk. Megünnepeltük a búcsút, az államalapítást és az új kenyeret, lezajlott az év legnagyobb rendezvénysorozata, a Vörösvári Napok. Hogyan értékeli, jól sikerült?

Sikeresen, telt házzal zajlottak a Vörösvári Napok. Köszönetem szeretném kifejezni mindenkinek, aki akár anyagilag, akár munkájával hozzájárult annak szervezéséhez és lebonyolításához. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idei évben is nagy volt a látogatottsága a rendezvénysorozatnak. Az ötnapos színvonalas esemény gazdag programkínálattal, ismert sztárfellépőkkel, hatalmas bulikkal, rockkoncertekkel, gyermekrendezvényekkel, nemzetiségi programokkal várta az idelátogató kikapcsolódni vágyókat. A színes programok kavalkádjában minden korosztály megtalálhatta a kedvére való izgalmas élményt. 

Mire voltak a legtöbben kíváncsiak? Tudjuk-e, hogy mennyi volt a helyi, illetve a más településekről érkezett látogató? 

A Vörösvári Napok programjai 3800 főt vonzottak. A legnépszerűbb, leglátogatottabb események a péntek esti VALMAR-, illetve a szombati V-Tech- és Caramel-koncertek voltak. Közel ugyanennyien mulattak a vasárnapi Svábbálon, de szép számmal látogatták az új stílusú rockkoncerteket is. A biztonságos szórakozást is szem előtt tartva, hogy minél több vörösvári lakos vehessen részt a rendezvényeken, 400 jegyet értékesítettünk más településről érkezőknek. A helyi lakosok ingyenesen látogathatták a programokat.

Vannak esetleg olyan tapasztalatok, amelyek alapján változtatni kell valamin a jövőben?

Mindig szükség van az értékelésre és a tapasztalok beépítésére a következő évi tervezésbe. Még mindig rengeteg kérdést kapunk a beléptetéssel kapcsolatban, ami pedig az elmúlt években alapvetően nem változott: a vörösváriaknak a belépés az összes programra ingyenes. A karszalagra a látogatószám kontrollálása miatt van szükség, hogy tudjuk, mennyien tartózkodnak a területen. Azért, hogy pénteken és szombaton gyorsabban lehessen bejutni a két nagy koncertre, előre át lehetett venni a karszalagokat személyesen a Művészetek Házában. Pénteken délutánra kiosztottuk az összes karszalagot, amit a terület befogadóképessége megengedett, azonban a koncertekre nem jött el mindenki. Nagyon fontos lenne, hogy csak azok vegyék át a belépőjüket, akik ott szeretnének lenni az eseményen. A színes, sokféle stílust felölelő programkínálattal biztosítjuk, hogy mindenki találjon kedvére való eseményt. 

A nyár folyamán több testvértelepülésünkre is ellátogatott, többek között Borszéken járt. Milyen tapasztalatokat szerzett? 

Pilisvörösvár Város Önkormányzatának képviselő-testülete még 1998-ban döntött arról, hogy a romániai Borszék polgármesteri hivatalának ajándékozza a tűzoltó-egyesület használatában lévő Magirus-Deutz gépjárműfecskendőt, továbbá egy árvízi mentőszert. Az átadásra ünnepélyes keretek között került sor, melyen a pilisvörösvári városvezetők is részt vettek. A tűzoltóeszközök ajándékozása egy folyamatos kapcsolat kezdete lett, melynek köszönhetően 2009 augusztusában testvérvárosi kapcsolat jött létre a két település között.  

Mint minden testvértelepülésünkkel, Borszékkel is nagyon jó viszonyt ápolunk. Az idei látogatásra a Borszéki Napok jegyében került sor, ahol a részt vevő testvérvárosi polgármesterekkel és képviselőkkel folytattunk hasznos eszmecserét az önkormányzatiság jelenlegi kihívásairól, eredményeinkről és terveinkről. 

Itt ismerkedtem meg egyébként 2023 augusztusában a kárpátaljai Badaló polgármesterével. Tavaly késő ősszel látogatást tettünk a településen a Budapesti Helyőrség Szociális Alapítvány képviselőivel, valamint a Pilisvörösvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület két tagjával, és átadtuk a község lakossága számára gyűjtött adományokat. Szeretném, ha a településeink közötti kulturális, patronáló kapcsolat még szorosabbá válna a jövőben.

Mit gondol, milyen jelentőséggel bírnak a testvérvárosi kapcsolatok a város életében?

Akárcsak az emberi kapcsolatokban, úgy a testvértelepülési kapcsolatokban is nagyon fontos, hogy mennyire törődünk egymással, mennyire vagyunk segítőkészek. Ha a dolog kimerül egy alkalmankénti felületes látogatásban, az nemhogy testvéri, de még rokoni kapcsolatnak is csak nagy jóindulattal nevezhető.

Egy testvértelepülési kapcsolatban az érintett városoknak, községeknek már-már kötelességük támogatni egymást mind kulturálisan, mind erkölcsileg, és ha lehetőség van rá, akkor anyagilag is. Ezen felül mindenképpen érdemes és fontos tanulni egymástól, tapasztalatokat szerezni és cserélni, illetve azokat megosztani a másikkal. 

Pilisvörösvárnak négy testvértelepülése is van, Gerstetten, Gröbenzell, Wehrheim és Borszék. Elmondhatom, hogy minden településsel nagyon aktív a partneri viszony. Kapcsolataink legfontosabb mozgatórugója a nemzetiségi hagyományok ápolása, erősítése, melyet rendszeres tapasztalatcserékkel, a települések hagyományőrző egyesületeinek (zenekarok és tánccsoportok) bevonásával kívánunk elősegíteni. Évi rendszerességgel meglátogatjuk egymást, részt veszünk egymás kulturális eseményein. Most szeptemberben például a szüreti hétvége alkalmával látjuk vendégül Gerstetten, Borszék és Badaló települések delegációit. 


Sólyom Ágnes

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []