Pilisvörösvár
Szerettei, tisztelői kísérték utolsó útjára Botzheim Istvánt
Szerettei, tisztelői kísérték utolsó útjára Botzheim Istvánt
2021. július 21.

Szerettei és nagyszámú tisztelője körében kísérték utolsó útjára Botzheim Istvánt, Pilisvörösvár egykori polgármesterét szerdán.  A gyászszertartást Reisz Pál atya celebrálta, a temetésen mások mellett beszédet mondott Fetter Ádám jelenlegi és Gromon István volt polgármester. A búcsúztatón felolvasták Botzheim István egykori diáktársának személyes emlékein alapuló levelét is. 

Városunk egykori vezetőjét a Pilisvörösvári Köztemetőben helyezték végső nyugalomra, a szertartás után a ligeti Szent Család Templomban tartottak gyászmisét. 

Fetter Ádám a következő szavakkal búcsúzott Botzheim Istvántól:

„Nehéz elviselnünk az elmúlás gondolatát, de tudjuk, hogy csak azok halnak meg igazán, akik semmilyen nyomot nem hagytak maguk után. Ha nem csak magunknak éltünk, továbbadott hatásunk akkor is érvényesülhet, ha már senki sem emlékszik ránk személyesen, valahogyan úgy, ahogyan rég elfeledett őseink génjeit is megőrizzük” - fogalmaz Álló Géza matematikus.

Megrendülten állunk Botzheim István, polgármester úr koporsójánál, aki elévülhetetlen érdemekkel bír szeretett városunk életében. 

Botzheim István a rendszerváltás polgármestere volt. Okleveles bányászmérnök és gazdasági mérnök, alapító tagja és elnöke a Magyar Demokrata Fórum Pilisvörösvári Szervezetének. 1990-ben a képviselő-testület által megválasztva lett Pilisvörösvár polgármestere. Majd 1998-ban ismét elnyerte a vörösváriak bizalmát. Polgármestersége idején épült meg a Vásár téri iskola legfelső szintje, a Templom téri iskola tornaterme és a Zeneiskola épülete; létrejött a Napos Oldal Szociális központ, folytatódott a gázhálózat és a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése, bővült a Gimnázium épülete és létrejött a Szabadságligeti vasúti megálló. Szívügye volt a Református és a Szent Család templom megtervezése és az építésükben való részvétele. A városért élt és dolgozott. 

A beruházások mellett Botzheim István különös figyelmet fordított mind a német, mind a magyar testvérvárosi kapcsolatok folyamatos ápolására. Kijelenthetjük, hogy munkásságával nyomot hagyott maga után. 

De nemcsak városvezető volt, hanem férj, családapa és nagypapa is. Felesége, gyermekei és unokái gyászolják.

Hiszünk a Mindenhatóban. Hiszünk abban, hogy célja volt Önnel, s célja van most is, amiért elszólította. Békesség legyen Önnel, könnyű legyen a föld, s a Jóisten áldása kísérje égi útján, Polgármester úr”

A város Botzheim Istvánt saját halottjának tekinti, ennek megfelelően az Önkormányzat vállalta a temetés költségeit, illetve örökös sírhelymegváltást biztosított a Pilisvörösvári Köztemetőben, így is tisztelegve az egykori városvezető közszolgálati munkája előtt, amelyet Pilisvörösvárért végzett.  

Fotó: Völgyi Hajnalka

 

 

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []