Miben segíthetünk?

Pénzügyi helyzet, közösségi rendezvények

Pénzügyi helyzet, közösségi rendezvények
2022. augusztus 3.

Hogyan állnak most a város pénzügyei, mi a helyzet a beruházásokkal? Többek között erről faggattuk dr. Fetter Ádám polgármestert, de emellett olyan közösségépítő rendezvényekről is beszélgettünk, mint az idén először megrendezett Stégek éjszakája és az augusztusi Vörösvári Napok.

- Múlt hónapban beszéltünk arról, hogy kérvénnyel fordultak a Kormányhoz, hogy hosszabbítsák meg a bölcsődepályázat elkészülési határidejét és biztosítsák a megemelkedett építőipari árak miatti extra fedezetet. Érkezett ezzel kapcsolatban válasz?

- Kormánydöntés az extra fedezetről csak a sikeresen lefolytatott közbeszerzés után születhet, hiszen akkor tudjuk pontosan megadni a különbözetet, de kértünk előzetes visszajelzést a határidő miatt is, azonban ez idáig még nem kaptunk választ. Az anyagi bizonytalanság miatt feltételesen írjuk ki a közbeszerzést, ami azt jelenti, hogy amennyiben nem kapjuk meg az extra fedezetet, akkor a projekt nem tud megvalósulni, tehát rajtunk kívül álló okok miatt nem lesz felesleges költségünk a pályázaton. Ami sajnos nem vigasztal majd, mivel ez azt jelentené, hogy a bölcsőde megépülése meghiúsul.

- Hogyan tovább? Meddig lehet és érdemes még reménykedni, és hol az a pont, ahol muszáj visszaadni a korábban elnyert összeget?

- Szomorú lennék, ha ez így alakulna. A végsőkig mindent meg fogunk tenni, hogy megépüljön. Úgy gondolom, ha szeptember végéig nincs nagy előrelépés a témában, akkor sajnos most nem lesz új bölcsődénk.

- A Sberbank csődje miatt bent ragadt pénz további részéről van esetleg hír? Vagy bármi biztató azzal kapcsolatban, hogy visszakapja a város?

- Isten malmai lassan őrölnek. Továbbra is csak várunk és reménykedünk. Folytatjuk a szigorú kontrollt a kiadásaink felett, a fejlesztéseink nagy részét pedig felfüggesztettük. Amennyiben továbbra sem lesz fejlemény, akkor folytatni fogjuk a Kormánynál a lobbitevékenységünket.

- Hogy áll a 3,5 milliárd forintos forráskeret lehívása? Mire tudták már lehívni, és mi lesz a következő lépés?

- Lehívtuk az elkészült tervdokumentációk díját, illetve jelenleg is folyamatban van a fakataszter készítése. Ezen felül egyelőre az energetikai korszerűsítési pályázat nyílt meg. Itt a városháza, Művészetek Háza, Sváb Sarok, könyvtár és a Templom téri iskola napelemesítési projektjét emelem ki. Ennek most sajnos nagyon nagy aktualitása lett, az ismeretes rezsicsökkentési változtatások miatt, hiszen több mint tízszeresére nőtt az elektromos áram ára. Bízom benne, hogy hamarosan ezeknél az épületeknél is függetlenedni tudunk a piaci ártól.

- Addig azonban igazán nagy beruházásokba nem tud kezdeni a város, jól értem?

A jelenlegi sanyarú körülmények között is próbálunk optimisták maradni, és biztosítani forrást egy-két fejlesztésre. Jelenleg sikerült kigazdálkodni a fedezetet a járdaépítési projekt folytatására. A közbeszerzés kiírását a napokban fogadta el a testület. Szeptemberben kilenc helyszínen indulhat a járdaépítés, többek között a Petőfi utcában, ezen felül megépül a gyalogátkelő a Kisfaludy utca és Tavasz utca kereszteződésében, a temetőben pedig egy új útszakasznál készül el a burkolás. A közvilágítás közbeszerzése még ősszel megtörténik, és terveink szerint az idén sor kerül a LED-esítésére is.

- Június 25-én rendezték meg a Stégek éjszakáját. Erre az alkalomra került át az eddig augusztus 20-án megrendezett tutajhúzó verseny is.  Miért hozták előbbre?

- Szeretnénk, ha a Stégek éjszakája rendezvény hagyománnyá nőné ki magát. Jövőre is meg szeretnénk rendezni, azt láttuk, hogy bevált az elképzelésünk, és volt rá igény, fogadókészség a lakosság részéről. Úgy gondoljuk, hogy a tutajhúzás teljesen beleillik a koncepcióba, színesíti a rendezvény programjait. Azt tapasztaltuk, hogy önálló rendezvényként már nem állja meg a helyét, sajnos nem sok csapat jelentkezett, tavaly is elmaradt emiatt. Most tettünk még egy próbát, vonzóbbá tettük a részvételt a díjak emelésével, valamint ifj. Fekete Laci és barátai meghívásával. Azt gondoljuk, ez a próbálkozás most sikerrel járt, hiszen végül öt csapat indult, és a nézőközönség is lelkes volt.

- Tehát egy újabb hagyományt kívánnak teremteni?

- Mindenképpen! Választási ígéretünk volt a kulturális programok számának növelése, a szórakoztató paletta színesítése, bővítése. Reméljük, hogy a RedRun futóverseny, a Hallo! Werischwar, a disznótoros fesztivál és a Stégek éjszakája is hagyománnyá növi ki magát.

- Gőzerővel készül a város a 31. Vörösvári Napokra, hiszen megjelenésünkhöz képest alig három hét lesz hátra. Melyek a legfontosabbak feladatok ilyenkor?

- Idén lesz Pilisvörösvár várossá avatásának 25. jubileumi évfordulója, amit az augusztusi rendezvénysorozat keretein belül ünneplünk meg. Ezért is nívósabb, összetettebb és egyben több munkát és energiát kívánó a 2022-es Vörösvári Napok. Ekkor adjuk át az idei díszpolgári és emlékérmes kitüntetéseket is, sőt terveink szerint ez így lesz a jövőben is. Hívtunk illusztris vendégeket a testvértelepülésekről,  Pest megyéből és a Kormányból is. Nagyon igyekszünk, hogy ez a 25. évfordulót méltó módon ünnepeljük meg. Ismereteim szerint igazából eddig még nem is ünnepelték meg soha egyik jubileumi évfordulót sem. Óriási feladat az események koordinálása, az állófogadás előkészítése, a menetrend betartása, a vendégek fogadása, de örömmel végezzük ezt is.

- Új helyszínként szerepel a gimnázium udvara. Miért épp ide került át a Vörösvári Napok megnyitó rendezvénye?

- Egyrészt a várossá avatási ünnepség is a gimnázium udvarán történt anno, másrészt meg kell osztanunk a tömeg létszámát, mert biztosan nagy lesz az érdeklődés a programok iránt.

- Milyen eseményeket emelne ki a rendezvényből?

- Ahogy azt már említettem, itt adjuk át a díszpolgári és emlékérmes kitüntetéseket, a nyitóünnepség után Zséda fellépése következik, szombaton a tavaknál az est meglepetése a Boleró Zenekar fellépése lesz, akik ezen apropóból álltak össze sok-sok év után ismét. A sztárfellépő a Follow the Flow lesz. Azt gondolom, remek program fogja várni a kilátogatókat. Várunk mindenkit szeretettel!

Palkovics Mária

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []