Miben segíthetünk?

"Sokat jelent nekünk a helyi közösség"

"Sokat jelent nekünk a helyi közösség"
2022. december 23.

Időről időre beszámol a Vörösvári Újság olyan kisebb-nagyobb helyi cégekről, akik fontosnak érzik, hogy ­valamilyen módon hozzájáruljanak városunk szebbé, jobbá tételéhez. Most egy igazi lokálpatriótákból álló csapatot mutatnak be Önöknek, a Praktikus Kft.-t, akik idén is hozzájárultak a karácsonyi hangulathoz.

Mindenki ismeri a Fő utcai barkácsboltot, ahol minden megtalálható, ami a barkácsoláshoz kell, az egészen kicsi szögektől kezdve a kis- és nagygépeken át a jótanácsokig, hogy mit és hogyan használjunk. Na de mi köze ennek a karácsonyhoz? A cég egyik tulajdonosával, Bogár Lászlóval a 10-es út mentén lévő telepen beszélgettünk, ahol ilyenkor, november tájékán fenyőfákat árulnak, főként nagykereskedelmi céllal. Ezekből a fákból viszont néhány – egészen pontosan kilenc – idén Vörösvár köztereit díszíti. A cég már korábban is adományozott fákat a városnak, és most is hozzájárultak ahhoz, hogy még szebb legyen az adventi időszak, még ünnepibb ruhát ölthessen Vörösvár.

„Huszonhárom éve alakítottuk meg a Praktikus Kft.-t Holitska Norbival, Peller Gáborral és Kohlhoffer Zolival. Ő sajnos pár év múlva meghalt, de átvettük tőle a Fő utcai barkácsboltot, és azóta ezzel foglalkozunk. A tél egy kicsit holt időszak a barkácsolásban, így jött az ötlet, hogy kezdjünk el fenyőfát árulni.  Kicsiben kezdtük, gyorsan eladtuk mindet, úgyhogy növeltük a mennyiséget. Aztán felvettük a kapcsolatot fenyőfás cégekkel és termelőkkel, és elkezdtünk viszonteladóknak árulni országszerte, majd külföldre is” – meséli Bogár László. A fő tevékenység tehát a barkácsbolt, a fenyőfákkal csak novembertől karácsonyig foglalkoznak a tulajdonosok a 10-es út mentén található nagyjából egy hektárnyi területen.  „A fő profil az, hogy viszonteladóknak adjuk el a fákat. Ezt a nagykereskedést Norbival ketten csináljuk, Gábor pedig a kiskereskedést, ahol a lakosságnak árulunk. Ez nagyjából két hónapig tart, de ilyenkor óriási a pörgés.”

A telephelyen rengeteg óriási fenyő várakozik, hogy valahol majd szebbé tegye a karácsonyt. A fák dániai és magyarországi termelőktől érkeznek, és ideális esetben december 24-re kiürül a telep. „Már a nyár közepétől folyamatosan megy a beszerzés, a szervezés. Nordmann-, ezüst- és lucfenyőt árulunk, a hagyományos fekete- vagy vörösfenyő már kiment a divatból. Többségében vágott fákat importálunk, de vannak földlabdások is. Alapvetően a földlabdás fákat nem erre termelik, viszonylag kevés marad meg belőlük, az is inkább lucfenyő. Tévhit, hogy akkor teszünk jót a környezetnek, ha vágott fa helyett műfenyőt veszünk. Ezeket a fákat nem erdőkben vágják ki, hanem úgymond haszonnövényként termelik, akárcsak a búzát. 8-10 év, mire megnő, addig óriási, erre fenntartott földterületen járulnak hozzá a tiszta levegőhöz. És ez a levegőtisztítás folyamatos, hiszen mindig újakat telepítenek a helyükre. Az sem mellékes, hogy mennyi embernek ad munkát egy ilyen fatermelő telep. Tehát minél több fát tudunk termelni, annál jobbat teszünk a környezetnek.”

A cég nem csupán a város szépítéséhez járul hozzá, hanem szociálisan rászorultaknak is juttattak már fákat. „Mindannyian lokálpatrióták vagyunk, Gábor a Gólyafészek tulajdonosa, Norbi zenész, több helyi zenekarban is játszik, sokat jelent nekünk a helyi közösség. Az önkormányzattal is jó a kapcsolatunk, szívesen segítünk, ha tudunk” – magyarázza László. A városnak adományozott kilenc fenyő is mutatja, hogy fontos számukra Pilisvörösvár. És hogy hol keressék a fákat? A Bányász emlékparkban, a bányatelepi buszmegállónál, a Hősök terén, a ligeti templomnál, a Lahmkruam parkban, a szabadságligeti vasútállomásnál, a Vásár téren, a Templom téren és a Pilisvörösvár vasútállomásnál, az óriástojás mellett.

Palkovics Mária

Hírek []
Események []
Dokumentumok []
Aloldalak []